ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρεμβάσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την έλλειψη προόδου στα δύο χρόνια από την Διάσκεψη για την Κύπρο

Newsroom K

Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας έλαβαν το λόγο μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2483 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξήγησαν την ψήφο τους, στέλνοντας παράλληλα και πολιτικά μηνύματα.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Rodney Hunter, πολιτικός συντονιστής στην αμερικανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία, αφού ευχαρίστησε τη Βρετανία για το συντονιστικό της ρόλο στις διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου, είπε πως με το ψήφισμα αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας στέλνει σημαντικό μήνυμα στα συναφή μέρη και ηγέτες των κοινοτήτων, πως πρέπει να εργαστούν με αίσθηση επείγοντος για να ξεκινήσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα εκπληρώσουν τις ελπίδες του κυπριακού λαού, να επανενωθεί η Κύπρος σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.

«Η εντολή καθιστά σαφές ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν πολιτικές λύσεις και δεν μπορούν να υποκαθιστούν μία ενεργή πολιτική διαδικασία», είπε ο κ. Χάντερ.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την έλλειψη προόδου στα δύο χρόνια από την Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός

«Όμως πιστεύουμε πως μία διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί. Οι ηγέτες των κοινοτήτων πρέπει να επιδείξουν ότι διαθέτουν το πολιτικό θάρρος και βούληση για να μετατρέψουν τα λόγια ετοιμότητας σε δράση, εμπλεκόμενοι στην υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία».

Είπε πως η τελική διευθέτηση θα απαιτήσει περισσότερο από απλά τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων και σημείωσε ότι οι απευθείας επαφές των δύο πλευρών δεν υποδηλώνουν αναγνώριση, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνονται ως τρόπος οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για βελτίωση του κλίματος και την προετοιμασία των κοινοτήτων για τη μελλοντική διευθέτηση. Υπό αυτό το νόημα, ο Ρόντνεϊ Χάντερ αναφέρθηκε στον αυξημένο ρόλο των γυναικών στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στην κοινή διακήρυξη του 2014, συνέχισε, "οι ηγέτες των κοινοτήτων περιέγραψαν το στάτους κβο ως απαράδεκτο. Συμφωνούμε και πιστεύουμε ότι ισχύει και σήμερα. Το ψήφισμα αυτό αποτελεί ομόφωνη έκφραση της υποστήριξης το Συμβουλίου προς τους ηγέτες, για να αναλάβουν το αναγκαίο πολιτικό ρίσκο και να εμπλακούν ουσιαστικά με αίσθηση επείγοντος. Ελπίζουμε ότι θα επιταχύνει την πολιτική διαδικασία που θα επανενώσει την Κύπρο και φέρει μία βιώσιμη ειρήνη στους Κυπρίους».

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος ανέφερε πως προσβλέπει στην επόμενη έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένων και των εισηγήσεών του για την περαιτέρω ενθάρρυνση των πλευρών και άλλων ενδιαφερομένων να σεβαστούν την εντελλόμενη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την οριοθέτηση της ουδέτερης ζώνης, σε μία προσπάθεια περαιτέρω αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

ΡΩΣΙΑ

Ο πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Ντμίτρι Πολυάνσκι, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας του στο ψήφισμα 2483 για την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο υπό αμετάβλητη μορφή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή διαδραματίζει βασικό ρόλο ενισχύοντας τη σταθερότητα που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άμεσο διάλογο, μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων.

Επικαλούμενος αναφορά του ΓΓ σε μία από τις εκθέσεις του, ο κ. Πολυάνσκι είπε πως δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για το γεγονός ότι μετά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η «περίοδος συλλογισμού»έγινε παρατεταμένη.

«Ωστόσο, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στους Κύπριους. Σκοπός της αποστολής είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια και να παρακολουθεί την τήρηση της ουδέτερης ζώνης. Όσον αφορά την πολιτική διευθέτηση, είναι καθιερωμένο ότι μόνο οι ίδιες οι κυπριακές κοινότητες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ενοποιημένο κράτος διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να το κάνουν αυτό μέσω ενός απευθείας διαλόγου».
Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό πολύ ευαίσθητο και τόνισε ότι «οι εξωτερικές παρεμβάσεις, οι επιβαλλόμενες έννοιες, η πίεση και οι τεχνητές προθεσμίες είναι απολύτως απαράδεκτες. Μια τέτοια προσέγγιση σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει σε μια επίπονη διαδικασία αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων».

Αναφερόμενος στον υποβοηθητικό ρόλο του διεθνούς παράγοντα στην διευθέτηση του κυπριακού, ο κ. Πολυάνσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει ωριμάσει η ιδέα για να αυξήσει το προφίλ του το Σ.Α. σε αυτή τη διαδικασία.
«Είναι καλά γνωστό ότι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της διευθέτησης είναι αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας και για τις δύο κοινότητες. Είναι αυταπόδεικτο ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων που αφορά τρία ξένα κράτη δεν συνεισφέρει στην αναζήτηση από τους Κύπριους μιας ανεξάρτητης λύσης. Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής: το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο έχει σε μεγάλο βαθμό κατέστη αναχρονιστικό. Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ενοποιημένης Κύπρου θα είναι εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μακροπρόθεσμα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις τελικές συμφωνίες στις οποίες θα έρθουν οι πλευρές».

Καταλήγοντας, ο Ρώσος πρέσβης απηύθυνε έκκληση «σε εκείνους που επιδιώκουν να σπρώξουν την Κύπρο σε γεωπολιτικές παρεμβάσεις που συμβαδίζουν με τις προσπάθειες απομάκρυνσης των παραδοσιακών παικτών από την Ανατολική Μεσόγειο, να σταματήσουν να το κάνουν αυτό. Μια τέτοια τακτική μπορεί να συνεπάγεται επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης σε αυτήν την μάλλον ευαίσθητη περιοχή. και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προωθήσει τον διακανονισμό στην Κύπρο”.

Το ΥΠΕΞ καλωσορίζει την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του ψηφίσματος S/RES/2483(2019), για ανανέωση τη θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 με τους υφιστάμενους όρους εντολής.

Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι στο ψήφισμα επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και η βάση λύσης του Κυπριακού τόσο με ρητή αναφορά, αλλά και μέσω της επαναβεβαίωσης του ψηφίσματος 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μέσω του ψηφίσματος, ανάμεσα σε άλλα, τα μέλη του ΣΑ, αφού εκφράζουν λύπη για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής λύσης, καλούν όλους του εμπλεκόμενους να επαναβεβαιώσουν την πολιτική τους βούληση και να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των υδρογονανθράκων και καλεί για τη μείωση τους, γεγονός που αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της.

Εκφράζεται επίσης ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και ζητείται να γίνει σεβαστή η κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της νεκρής ζώνης, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση.

Δεδομένων των αυξημένων παραβιάσεων του στρατιωτικού στάτους κβο, μέσω του ψηφίσματος καλούνται οι δύο πλευρές καθώς και τα εμπλεκόμενα μέρη, με την διαμεσολάβηση της UNFICYP, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για δημιουργία μηχανισμού απευθείας επαφών στο στρατιωτικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια στην προ της 30ης Ιουνίου 2000 κατάσταση, καθώς και η επιβεβαίωση του καθεστώτος των Βαρωσίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα καλωσορίζει επίσης την πρόοδο αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας και καλεί για την προώθηση ΜΟΕ και σε άλλους τομείς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X