ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακοινώσεις κομμάτων για τον διορισμό απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Στον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αναφέρθηκαν τα κόμματα.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δημοσίευση ανακοινώσεων για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, προχώρησαν τα κόμματα.

Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διορισμό της κας Κουεγιάρ, με την ελπίδα «όπως η νέα αυτή προσπάθεια προς αναζήτηση κοινού εδάφους, αξιοποιηθεί και από τις δυο πλευρές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Παραμένουμε την ίδια στιγμή στοχοπροσηλωμένοι, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανα, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ευθυγραμμισμένης με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.»

ΑΚΕΛ

«Ο διορισμός της κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό συνιστά μια θετική εξέλιξη», σύμφωνα με το ΑΚΕΛ.

«Ωστόσο, το κρίσιμο ζητούμενο είναι να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διανύσουμε το τελευταίο μίλι για μια λύση αρχών στο Κυπριακό, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας. Οι αξιώσεις του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ για λύση δύο κρατών και αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας είναι απαράδεκτες. Η συνέπεια και η εμμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, που στηρίζει άλλωστε η διεθνής κοινότητα, είναι αυτή που είτε θα ανοίξει τον δρόμο προς τη λύση αν υπάρξει μετακίνηση της κατοχικής δύναμης και της τ/κ ηγεσίας, είτε θα τις εκθέσει για τις θέσεις τους», προστίθεται.

ΔΗΚΟ

«Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ξεκινά μια κινητικότητα στο Κυπριακό, με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή, να φέρνει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα.

»Σ’ αυτό το πλαίσιο το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίηση του για τον επίσημο διορισμό της Μαρία Άντζελα Χολγκουίν Κουεγιάρ, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

»Δεδομένης της τουρκικής στάσης η οποία έχει διολισθήσει από όσα προβλέπονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στους όρους εντολής του ΓΓ και υποσκάπτει προκλητικά τις προσπάθειες για ουσιαστικό διάλογο, το έργο της κας Κουεγιάρ καθίσταται δύσκολο.

»Ωστόσο, ο επίσημος διορισμός της είναι μια εξαιρετικά θετική και σημαντική εξέλιξη η οποία αναζωογονεί τη διαδικασία και αποδεικνύει ταυτόχρονα την ορθότητα της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η σημασία αυτής της εξέλιξης αντικατοπτρίζεται και στην κοινή δήλωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία υπογράφουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

»Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της ΕΕ και ιδιαίτερα για την επαναβεβαίωση της ετοιμότητας της ΕΕ «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας, για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.»

ΔΗΠΑ

«Ο διορισμός της κυρίας Mαρίας Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, ως Απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, αποτελεί μια θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε με ικανοποίηση.

»Η Δημοκρατική Παράταξη θεωρούσε εξ αρχής αναγκαίο αυτόν το διορισμό, ως εκ τούτου τον καλωσορίζουμε, εκφράζοντας την ευχή η εμπλοκή και διαμεσολάβηση της Απεσταλμένης του ΟΗΕ να συμβάλει ουσιαστικά στην άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου.

»Σημειώνουμε ότι το πλαίσιο δράσης της Απεσταλμένης του ΟΗΕ καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ευχόμαστε ότι μέσα από αυτό το πλαίσιο η κυρία Χολγκίν θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν συνθήκες προοπτικής και δυναμικής στην όλη διαδικασία, που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

»Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο έργο της και ευόδωση των προσπαθειών της, που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΠΑ.

ΕΔΕΚ

Για την ΕΔΕΚ, «Ο διορισμός της María Ángela Holguín Cuéllar, ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αποτελεί ενός είδους κινητικότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί αφενός μεν θετικά, αφετέρου δε με προσοχή, καθώς σημειώνουμε ότι τα προσχέδια των προσφάτων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δεν δείχνουν καμία διάθεση να υποδειχθεί ο πραγματικά υπεύθυνος για το αδιέξοδο και την πρόκληση εντάσεων στη νεκρή ζώνη, που είναι φυσικά η Τουρκία».

Το κόμμα εκφράζει την ίδια ώρα την ευχή η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όσων πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και να διεξάγει μια διαδικασία, η οποία να σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ.

ΕΛΑΜ

«Με τον διορισμό Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, έκλεισε ένα κεφάλαιο στο οποίο είχε αυτοεγκλωβιστεί η κυπριακή Κυβέρνηση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, την ώρα που η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές προχωρούσαν στους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς δημιουργίας νέων τετελεσμένων και στις προσπάθειές τους για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

»Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζει ότι υψίστης σημασίας είναι να τερματίσουμε την υποχωρητική πολιτική και να απεγκλωβιστούμε από καταστροφικούς συμβιβασμούς που νομιμοποιούν την κατοχή της Πατρίδας μας, όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

»Όποιος και να είναι ο απεσταλμένος, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αναδείξει το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση ως πρόβλημα εισβολής, παράνομης κατοχής, εθνοκάθαρσης και εγκλημάτων πολέμου.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση