ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις για Ρωσία και Τουρκία

Προχώρησε σε δηλώσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής

Newsroom K

Με ανάμεικτα συναισθήματα θα προσέλθουν οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα τη Δευτέρα, όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν για να ανανεώσουν την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τη συνάντηση», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε πολύ σκληρά συμπεράσματα εναντίον της Τουρκίας. Συγκεκριμένα οι 28 «καταδίκασαν σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογράμμισαν την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα». «Οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται και ελπίζω να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ.

Η απάντηση για τα σκληρά συμπεράσματα της Συνόδου εναντίον της Τουρκίας δεν άργησε να έρθει από την Άγκυρα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών να δηλώνει πως «η ΕΕ έχασε την αντικειμενικότητα της με τις πρόσφατες δηλώσεις της, καθώς εξυπηρετεί τα ελληνοκυπριακά επιχειρήματα για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο».

«Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει και της Συνόδου της Βάρνας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εξερεύνηση αλλά και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωνε ένας εμφανώς ικανοποιημένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Οσον αφορά την Ρωσία και την επίσης σκληρή στάση που κράτησαν οι «28» καταδικάζοντας «με τον πιο δυνατό τρόπο την πρόσφατη επίθεση στο Salisbury» ενώ «συμφώνησαν με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη και ότι δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις» η αντίδραση των 28 «ήταν χωρίς προηγούμενο», είπε ο πρόεδρος του Ε. Συμβουλίου Ν. Τουσκ. Όπως είπε «το κάθε κράτος μέλος είναι διαφορετικό, χθες οι "28" ήταν όσο πιο ενωμένοι γινόταν», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ η ανάκληση του πρέσβη της Ε.Ε. από την Μόσχα «είναι ένα έκτακτο μέτρο που δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ.

Οσο για το κατά πόσο ασκήθηκε διπλωματική πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς τα δύο θέματα Ρωσία και Τουρκία ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και για τα δύο κράτη μέλη, ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι «περισσότερο έγινε ρητή ανταλλαγή, καθώς όταν γράφεις συμπεράσματα τα γράφεις για όλα τα κράτη μέλη». Η Ελλάδα και η Κύπρος κυρίως, αλλά και η Γαλλία και η Ιταλία δεν ήταν υπέρ μίας σκλήρυνσης της γλώσσας των συμπερασμάτων που αφορούν την Ρωσία, αλλά ήθελαν περαιτέρω στήριξη για την δήλωση της Τουρκίας όπου και η ελληνική πλευρά κατάφερε να βάλει μέσα στα συμπεράσματα την ρητή αναφορά για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Έλληνες και Κύπριοι δέχτηκαν τη σκλήρυνση απέναντι στη ρωσική στάση για να λάβουν υποστήριξη έναντι της σκλήρυνσης της θέσης της Τουρκίας. «Δεν χρειάστηκε να ειπωθεί κάτι», όπως έλεγε ευρωπαίος διπλωμάτης «όλοι ήταν συνεννοήσιμοι».

Ικανοποιημένη η Λευκωσία

Ικανοποιημένη η Λευκωσία με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και με τα συμπεράσματα για Ελλάδα και Κύπρο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αυτά αναφέρουν τα συμπεράσματα για Ελλάδα και Κύπρο

1. Καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αν. Μεσόγειο και Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς Κύπρο και Ελλάδα.

2. Καλεί επειγόντως της Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για διερεύνηση/αξιοποίηση φυσικών πόρων κατά το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

3. Υπενθυμίζει υποχρέωση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανόμενης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4. Εκφράζει ανησυχία για την κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία και απευθύνει έκκληση για ταχεία και θετική επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

5. Δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει αυτά τα ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X