ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τζ. Γκάρμπερ: Η στήριξη στην Ουκρανία δείχνει τη δέσμευση της Κύπρου στις δημοκρατικές αρχές

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο σημειώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους, θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας

ΚΥΠΕ

Η στήριξη στους Ουκρανούς, στις κυρώσεις και στις προσπάθειες για απελευθέρωσης των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων δείχνει την ακλόνητη δέσμευσή της της Κύπρου στο διεθνές κράτος δικαίου και στις δημοκρατικές αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή.

Όπως σημειώνει, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους, θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουν τον αγώνα της για επιβίωση, ενώ παράλληλα θα εργάζονται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των δημοκρατικών αξιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 24η Αυγούστου σηματοδότησε την 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Δυστυχώς, η ίδια ημέρα σηματοδοτεί επίσης έξι μήνες από τότε που η Ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε την απρόκλητη, πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία - μια επίθεση τόσο συγκλονιστική που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια εκστρατεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της, προκάλεσε το κλείσιμο των λιμανιών σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για Ρωσικά πλοία, και ώθησε δύο νέες χώρες να επιδιώξουν ένταξη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Επίσης συγκλονιστικές, αναφέρει, είναι οι αναφορές ότι Ρώσοι αξιωματούχοι διευθύνουν τις αποκαλούμενες επιχειρήσεις «φιλτραρίσματος,» αποδεικτικά στοιχεία, όπως λέει, «ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν ανακρίνει, συλλάβει, εκτοπίσει, ή έχουν βίαια απελάσει εκατομμύρια Ουκρανούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά», όπως και οι εικόνες των Ρωσικών βομβών να καταστρέφουν σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια στην Ουκρανία.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να οργανώσει ψευδή δημοψηφίσματα σε περιοχές της Ουκρανίας που τώρα κατέχει, αναφέρει.

Η ανθεκτικότητα και η επιμονή της Ουκρανίας έχει εμπνεύσει τον κόσμο να υποστηρίξει τον αγώνα της για ελευθερία, αναφέρει η ανακοίνωση. «Παρά τους έξι μήνες θανάτου και καταστροφής, η Ουκρανία εξακολουθεί να στέκεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος στέκονται στο πλευρό της», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κ. Γκάρμπερ, η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι ένα γεγονός με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ οι συνέπειες του πολέμου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία.

«Οι καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας ενάντια στην ουκρανική γεωργία, μεταφορές, και υποδομές αποθήκευσης έχουν ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών και έχουν θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε όλη την υφήλιο», αναφέρει. Η τρέχουσα κρίση έχει επίσης επιταχύνει τον πληθωρισμό και τις τιμές λιανικής σε όλο τον κόσμο, προσθέτει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει, παραμένουν σταθερές στις προσπάθειες να διασφαλίσουν ότι τα ουκρανικά τρόφιμα φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές, ενώ η διεθνής πίεση για την απελευθέρωση των Ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων συνεχίζει να είναι κρίσιμη. «Η στήριξη της Κύπρου σε αυτές τις προσπάθειες, στις κυρώσεις, και στους Ουκρανούς που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις ακτές της, δείχνει την ακλόνητη δέσμευσή της στο διεθνές κράτος δικαίου και στις δημοκρατικές αρχές», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη ότι οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους και συμμάχους τους έχουν σχεδιαστεί ώστε να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να σταματήσει τη βία και ήδη επιβαρύνουν τη Ρωσική οικονομία. «Το γνωρίζουμε αυτό διότι οι κυρώσεις μας απαίτησαν πρωτοφανή (και μη βιώσιμη) παρέμβαση του Κρεμλίνου για στήριξη της Ρωσικής οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι, μακροπρόθεσμα, καθώς οι κυρώσεις επεκτείνονται και γίνονται αυστηρότερες, το πραγματικό κόστος των πράξεων της Ρωσίας «θα γίνει οδυνηρά πραγματικό για τον ρωσικό λαό». Η Ρωσία έχει ήδη χάσει δύο πληρωμές χρέους και αθέτησε τη πληρωμή του χρέους της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, πρόσθεσε.

«Οι συντονισμένες κυρώσεις μας έχουν παγώσει περισσότερα από τα μισά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, χρήματα που διαφορετικά το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή», είπε.

Καθώς οι κυρώσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις πολεμικές δυνατότητες του Πούτιν, προσθέτει, οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται με επιτυχία τη χώρα τους.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε τον αγώνα της για επιβίωση, ενώ παράλληλα θα εργαζόμαστε για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και των δημοκρατικών αξιών» αναφέρει η κ. Γκάρμπερ. Από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Λευκωσία, αναφέρει, η ευρεία στήριξη προς την Ουκρανία έχει δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι τους σε όλο τον κόσμο είναι πιο ενωμένοι από ποτέ.

(KYΠE/EAN/ΘΝΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση