ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαρτσιώτης για πυρκαγιές: Με διπλάσιο προσωπικό και μέσα, τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα

«Άλλοι φορείς δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε η πρόληψη να είναι αποτελεσματική», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Του Παύλου Νεοφύτου

Την επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο, εξετάζει σε σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Κληθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Άριστο Δαμιανού, να κάνει μία εκτίμηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών σε Πάφο και Φαρμακά, κατά πόσο λειτούργησαν σωστά τα επιχειρησιακά πλάνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης είπε «ναι, αν είχαμε διπλάσιο προσωπικό και διπλάσια τεχνικά μέσα, τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα. Υπό τις περιστάσεις έγινε όμως η καλύτερη δυνατή δουλειά», τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες, οι άλλες υπηρεσίες και οι εθελοντές έκαναν ότι μπορούσαν για να περιορίσουν την έκταση των ζημιών.

Από τη συνεδρίαση απουσιάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, λόγω διϋπουργικής Επιτροπής.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς της Πάφου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι προκλήθηκε από σκυβαλότοπο, για τις φωτιές στον Άγιο Συλά και την Τραχυπέδουλα οι πρώτες εκτιμήσεις, σημείωσε, δείχνουν ότι ήταν εσκεμμένες, και για τον Φαρμακά, αναφέρθηκε σε επιβεβαιωμένο γεγονός, ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ζημιά σε συγκεκριμένο μετασχηματιστή της ΑΗΚ, «υπάρχει και χθεσινή μαρτυρία από δεύτερο αυτόπτη μάρτυρα και βίντεο, κάτι που αναφέρεται πρώτη φορά», τόνισε.

«Άλλοι φορείς δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν»

«Άλλοι φορείς δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε η πρόληψη να είναι αποτελεσματική», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την αναφορά του αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής, Νίκου Λογγίνου, ότι οι επαρχιακές διοικήσεις δε μεριμνούν για την πρόσβαση των πυροσβεστών στους αγροτικούς δρόμους και οι παράνομοι σκυβαλότοποι, από όπου ξεσπούν πυρκαγιές, παραμένουν άλυτο πρόβλημα.

«Διανύουμε χρονικά μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που μεταβάλλει και επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον των αρμόδων αρχών. Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε αυτές τις προκλήσεις, έβαλε στόχο την αναβάθμιση της πυρόσβεσης. Θα ασχοληθώ καθαρά με το θέμα της Πυροσβεστικής. 251 νέοι πυροσβέστες εντάχθηκαν πρόσφατα», είπε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Στο ίδιο έργο θεατές»

«Πριν από δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές στη Σολιά, καταρτίσαμε μαζί σας μία λίστα με άξονες δράσεις», είπε προηγουμένους στους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργιών ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού. «Η δική μου εμπειρία λέει ότι όποτε αρχές Μαρτίου ανακοινώνονται πλάνα με διϋπουργικές συναντήσεις, με την ανακοίνωση ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι, είναι σαν να επιβεβαιώνουμε το αντίθετο. Κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», τόνισε.

Οι διαγωνισμοί για τα πτητικά

«Για τα πτητικά μέσα οι διαγωνισμοί ήταν άγονοι, αλλά ως Υπουργείο κάναμε μία σειρά από ενέργειες», είπε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επιφυλακή του Τμήματος Δασών από 1 Μαΐου, στα έξι πτητικά μέσα από Αίγυπτο και Ιορδανία και στα τέσσερα μισθωμένα πτητικά.

Ζητά επειγόντως ενίσχυση το Τμήμα Δασών

Το Τμήμα Δασών εκπέμπει σήμα και ζητά ενίσχυση σε προσωπικό, τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ. Τόνισε ότι πλέον οι δασοπυροσβέστες επιχειρούν σε περιοχές εκτός δασών, γι’ αυτό και χρειάζονται ενίσχυση επειγόντως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση