ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:14
 

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

Απορρίπτει επί του παρόντος το τεμάχιο «8» και θα ξεκινήσει από το τεμάχιο «6» μέσα στους επόμενους μήνες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που το Yavuz βρίσκεται στο τεμάχιο «8», έγκυρες πηγές της «Κ» ξεκαθαρίζουν πως η ΕΝΙ δεν πρόκειται να ξεκινήσει από το συγκεκριμένο σημείο, ούτε από το συγκεκριμένο οικόπεδο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση δεν έχει ανανεώσει την άδειά της στο συγκεκριμένο σημείο και αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες στο τεμάχιο 6. Περιοχή που διεκδικεί και η Τουρκία.

Οι εργασίες στο τεμάχιο «6» θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και όχι αμέσως. Ο λόγος της αλλαγής οφείλεται στο ότι βάσει των εκτιμήσεων της ΕΝΙ αλλά και ενημέρωσης που έχουν κύκλοι στη Λευκωσία, τα αποτελέσματα στο «8» δεν είναι ιδιαίτερα θετικά. Όπως αναφέρουν πηγές στη Λευκωσία θεωρείται δύσκολο το ενδεχόμενο η Τουρκία να βρει κοίτασμα στο εν λόγω σημείο. Αυτός είναι και ο λόγος όπως εκτιμούν που η ΕΝΙ σκοπεύει να τρυπήσει αλλού πρώτα.

Σημειώνεται πως τα τουρκικά μέσα ανακοίνωναν το πρωί της Τετάρτης ότι το Yavuz έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 8. Έγκυρες πηγές της «Κ» πάντως, εξηγούν πως για να ξεκινήσεις μία γεώτρηση χρειάζονται πολλές μέρες, ίσως και βδομάδες, ούτως ώστε το γεωτρύπανο να μπορέσει να βρει τη σωστή θέση.

Μάχη στις Βρυξέλλες

Την ώρα πάντως που η Τουρκία βρίσκεται στο «8», δημιουργώντας νέα δεδομένα, αν λάβει κανείς υπόψη πως βρίσκεται σε περιοχή που δεν διεκδικούσε μέχρι σήμερα, στο ευρωπαϊκό επίπεδο εκτυλίσσεται έντονο παρασκήνιο γύρω από τις κυρώσεις της Ε.Ε έναντι της Τουρκίας. Η «Κ» είχε αποκαλύψει τον περασμένο Δεκέμβριο τις δυσκολίες που παρατηρούνται στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να επιβληθούν κυρώσεις της Ε.Ε έναντι της Τουρκίας. Αν και υποστηριζόταν πως θα επιβληθούν μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε επί του παρόντος. Η επιδίωξη περιορίζεται πλέον σε μικρό αριθμό υπαλλήλων (Τούρκων και Κρoάτων)και στην τουρκική εταιρεία TPAO. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει κίνδυνος να μείνει λευκή η κόλλα με τις κυρώσεις. Δεδομένο θεωρείται πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στους δύο Κροάτες υπαλλήλους, ενώ υπάρχει σοβαρή αντίσταση χωρών όπως η Γερμανία στο να μπει στις κυρώσεις η TPAO.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Τουρκία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑ

Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.

Marios
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X