ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινά η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Την αρχή κάνει στο Στρασβούργο όπου και έχει μεταβεί από τη Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Αποστολή-Στρασβούργο

Εν μέσω πολλών διαδικασιών, εικασιών και απόψεων για τα επόμενα βήματα της Ευρώπης, με άξονα την έξοδο της Βρετανίας αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ξεκινά την Τρίτη στο Στρασβούργο η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ανάμεσα σε άλλους ηγέτες έχει κληθεί να μιλήσει μέσα στο επόμενο διάστημα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, αλλά και σειρά άλλων ηγετών οι οποίοι θα καταθέσουν τους προβληματισμούς της για τα επόμενα βήματα της Ένωσης.

Την αρχή κάνει στο Στρασβούργο όπου και έχει μεταβεί από τη Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κατάσταση της Ένωσης

Τη δική της βαρύτητα αναμένεται να έχει και η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης, η οποία επίσης λαμβάνει χώρα μέσα σε αυτή την εβδομάδα και είναι μια ευκαιρία για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξετάσουν το έργο και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμβάλουν στον καθορισμό της μελλοντικής κατεύθυνσης της ΕΕ. Η φετινή συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα είναι η τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 και τη νέα Επιτροπή. Δεν θα αποτελέσει απλώς ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισαν οι πολίτες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να δώσει και τον τόνο για την επόμενη πενταετία, εκθέτοντας μελλοντικές προκλήσεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η εκδήλωση αρχίζει με ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ο οποίος αξιολογεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους και περιγράφει τα σχέδια για το επόμενο έτος. Ακολουθεί συζήτηση με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν πέρυσι ήταν σχέδια για την άμυνα, την ασφάλεια, τη νόμιμη μετανάστευση, το διεθνές εμπόριο, την κοινωνική ισότητα και τον τρόπο ενίσχυσης της δημοσιονομικής ικανότητας της ΕΕ και της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Brexit-εκλογές

Κάνοντας κανείς ένα βήμα πίσω, διακρίνει φέτος μια διάχυτη ανησυχία που αν μη τι άλλο δεν ήταν παρούσα το προηγούμενο διάστημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτή εδράζεται, βάσει και των όσων λέγονται στο παρασκήνιο, εν πρώτοις στην έξοδο της Βρετανίας. Η ημερομηνία για το τυπικό του ζητήματος είναι προκαθορισμένη, 29 Μαρτίου 2019, ωστόσο τα όσα λέγονται δείχνουν πως για την ώρα, αν και έχουν γίνει βήματα, εντούτοις μένουν να συζητηθούν πολλά.

Κυρίως δε πέριξ του άξονα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι Βρετανοί μετά την έξοδο αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία. Εύκολες απαντήσεις, ακόμη και σήμερα όπως διαπίστωσε η «Κ» δεν υπάρχουν. Ούτε και απλές. Τα ερωτηματικά είναι περισσότερα, χωρίς το ένα να λειτουργεί ως ελαφρυντικό για το επόμενο. Ναι, το τι θα γίνει με τη Βρετανία και τα δικαιώματά της είναι η μια πλευρά, αλλά η άλλη για παράδειγμα είναι το τι θα γίνει με την περίπτωση της Ιρλανδίας. Αρμοδίως τονίζεται πως η ΕΕ δεν θέλει ένα «σκληρό» σύνορο, με το φόβο μήπως και η περιοχή επιστρέψει σε ταραχώδεις περιόδους του παρελθόντος. Εξού και οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή μοιάζουν εύθραυστες, καθώς συνεπικουρούνται και από ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Τη συμμετοχή των πολιτών της ΕΕ στις επόμενες ευρωεκλογές. Η Ένωση, διοικητικά, ετοιμάζεται ήδη και θέλει να πείσει πως αυτή τη φορά οι εκλογές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Στον παρανομαστή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς σε πολλές χώρες, οπότε και καλούνται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι με τη συμμετοχή τους να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Πέραν των στρατηγικών, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα και μέσω κοινωνικών δικτύων και φέρει την ονομασία «αυτή τη φορά ψηφίζω», το επόμενο διάστημα ο διάλογος στις χώρες μέλη με άξονα αυτό το ζήτημα αναμένεται να ενταθεί.

Η Ευρώπη αλλάζει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και η αρχή της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, γίνεται με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Η «Κ» βρίσκεται στο Στρασβούργο και θα μεταφέρει όλες τις σημαντικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X