ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020

Η συζήτηση άρχισε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.

Newsroom K

Με την ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020. Ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το επόμενο έτος αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο μετά τις 18.00 την Τετάρτη, αφού τεθούν σε ψηφοφορία οι κατατεθείσες τροπολογίες που είναι αρκετές και τυγχάνουν επεξεργασίας από τις Υπηρεσίες της Βουλής.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη με τις ομιλίες Βουλευτών. Θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, θα διακοπεί στις 13.00, για να επαναρχίσει στις 15.00 για να διακοπεί στις 20.00 για να συνεχιστεί την Τετάρτη στις 15.00 με τις ομιλίες να ολοκληρώνονται με τις ομιλίες της αναπληρωτού Προέδρου του ΔΗΚΟ και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Στον κατάλογο των ομιλητών της Τρίτης περιλήφθηκαν 39 Βουλευτές, 19 κατά το πρωινό μέρος της συνεδρίας και 20 ομιλητές για το απογευματινό.

Στη συζήτηση της Δευτέρας παρέστησαν στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίoς.

Συνεχίζεται η οικονομική ανάπτυξη αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, λέει η Επ. Οικονομικών

Τη συνέχιση της επέκτασης του κυπριακού ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, καταγράφει η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών στην συνοπτική έκθεσή της για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020. Η έκθεση, την οποία ανέγνωσε ενώπιον της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της επιτροπής, Άγγελος Βότσης, αναφέρεται σε τέσσερις βασικές επισημάνσεις. Η κυπριακή οικονομία, με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τον Υπουργό Οικονομιών, συνεχίζει να μεγεθύνεται, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς, σημειώνεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι μακροοικονομική σταθερότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο περαιτέρω περιορισμός του δημόσιου χρέους πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν κύριες προτεραιότητες πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να παραγκωνίζεται η διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών και οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει αύξηση δαπανών κατά 8,7%, ωστόσο σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών οι συνολικές δαπάνες παραμένουν οριακά κάτω από το 40% του ΑΕΠ.

Τέλος, η επιτροπή κατά πλειοψηφία αναγνωρίζει ως θετική εξέλιξη την πρόωρη αποπληρωμή δανείων εξωτερικού, με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και την περαιτέρω αποκλιμάκωσή του. Περαιτέρω, ορισμένα μέλη της επιτροπής, αναγνώρισαν τη βελτίωση που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία για το 2019 με τη διατήρηση θετικού ρυθμού ανάπτυξης και τη βελτίωση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, ενώ αναγνωρίζεται επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και τη δημιουργία αποθεμάτων ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, άλλα μέλη της επιτροπής, εκφράζουν την άποψη ότι η επίδοση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, σύμφωνα με τα κατατεθέντα από τον αρμόδιο υπουργό στοιχεία, δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά δεδομένα και κατ’ επέκταση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα.

Από μέλη της επιτροπής εκφράζονται, μεταξύ άλλων, επισημάνσεις και παρατηρήσεις ως προς την ανάγκη ενσωμάτωσης στο οικονομικό μοντέλο μέτρων προστασίας της οικονομίας από εξωγενείς παράγοντες, τον εκσυγχρονισμό της δομής του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες της κοινωνίας, και την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια διατήρησης υγιούς και βιώσιμης οικονομίας.

Σημειώνεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση των κοινωνικών δεικτών προκειμένου να αντιμετωπίζονται και να αποτρέπονται οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισοσκέλειες, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ΜΕΧ διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στη στέγαση, για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για τη διόρθωση κατά το μέγιστο δυνατόν των συνεπειών της οικονομικής κρίσης του 2013 γενικότερα. Τέλος, στις επισημάνσεις των μελών της επιτροπής, περιλαμβάνονται και αναφορές στην εκτίμηση του κόστους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την αντανάκλαση αυτού στον κρατικό προϋπολογισμό και τα χαμηλά επίπεδα προϋπολογισθεισών κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, αλλά και τα ψηλά επίπεδα δαπανών αγοράς υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση