ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:30
 

Ξένοι αρχηγοί εκφράζουν στήριξη για Κυπριακό και κυριαρχικά δικαιώματα

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας και τους κινδύνους που απορρέουν από τη συμπεριφορά της

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων με τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε επαφές, στο περιθώριο του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα, που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο περιθώριο δεξίωσης και στη συνέχεια δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, προς τιμή των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ, τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, την Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι και άλλους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε όλους τους συνομιλητές του για τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας και τους κινδύνους που απορρέουν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του να προσέλθει σε ένα διάλογο για το Κυπριακό, μακριά από απειλές και έκνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, προστίθεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Άγκυρα και τα μηνύματα που έδωσε στον Πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη συνάντηση που είχαν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του προς την κυπριακή Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναχαίτιση των έκνομων ενεργειών Τουρκίας.

Άκρως ενδιαφέρουσα, συμπληρώνεται, ήταν και η συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενημέρωση που, όπως η ίδια ανέφερε, προέρχεται τόσο από τις σχετικές ενέργειες των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς της ελληνικής Διασποράς, καθώς και των φίλων της Κύπρου στο Κογκρέσο για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Η κ. Πελόσι εξέφρασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την απόλυτη στήριξη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, αλλά για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, μιας λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, αναφέρεται ότι όλοι οι συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, καθώς και την πλήρη στήριξη τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X