ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: «Ανάγκη για ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή»

«Παρά τις δεσμεύσεις ΗΠΑ-Ε.Ε για στήριξη στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής, αυτό δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής»

Newsroom K

«Παρόλη την ξεκάθαρη δέσμευση και στήριξη από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής, δεν παρατηρείται τουλάχιστον μέχρι στιγμής μια ολιστική και στρατηγική προσέγγιση για την περιοχή» ανέφερε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως στόχος της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε είναι η ανάδειξη της ανάγκης για περαιτέρω και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ε.Ε στην περιοχή.

«Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την ανάγκη για ένα ενισχυμένο, στοχευμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο από πλευράς Ένωσης στην περιοχή και ως το κράτος σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολική Μεσόγειο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ως ένα κράτος με άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως είπε είναι προς το συμφέρον τόσο της Ε.Ε όσο και των ΗΠΑ να ενισχύσουν την προσπάθεια που αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε πως η παρουσία ευρωπαϊκών και αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών στην Ανατολική Μεσόγειο, η στήριξή τους στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής επιτρέπει στην Κύπρο να συμπεράνει πως Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν κοινές ενεργειακές επιδιώξεις και στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνοντας πως παρά την ξεκάθαρη δέσμευση και στήριξη των δύο στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής, δεν παρατηρείται αυτή η ολιστική στρατηγική προσέγγιση για την περιοχή στέλνοντας συγκεχυμένα μηνύματα και δημιουργώντας ένα κενό που αξιοποιούν άλλοι ισχυροί δρώντες του διεθνούς συστήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η περιοχή είναι τεράστιας οικονομικής εμπορικής πολιτικής και ενεργειακής σημασίας. «Γειτνιάζει με την Ε.Ε και αν η Ένωση επιθυμεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει μέσα από την παγκόσμια της στρατηγική οφείλει να είναι πρωταγωνιστής και ενεργός δρώντας στις εξελίξεις μέσα από μία εξωστρεφή προσέγγιση» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας πως σε περίοδο που το διεθνές δίκαιο τίθεται υπό αμφισβήτηση τότε απαιτείται η μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια και ουσιαστική παρουσία για αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X