ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:12
 

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος στηρίζει την Ανατολική Εταιρική Σχέση

Η εφαρμογή των 20 παραδοτέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους με την ΕΕ, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος στηρίζει ένθερμα την Ανατολική Εταιρική Σχέση και η επικείμενη Υπουργική Σύνοδος της ΑΕΣ στις 13 Μαΐου προσφέρει μια καλή ευκαιρία στην ΕΕ να προβληματιστεί μαζί με τους έξι ανατολικούς εταίρους, σχετικά με τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες της ΑΕΣ στα 10 χρόνια της ύπαρξής της καθώς και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη μελλοντική της προοπτική, δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο Υπουργός συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κυριότερα θέματα συζήτησης την τρέχουσα επικαιρότητα, την κατάσταση στη Λιβύη, και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«Το μήνυμά μας προς τους εταίρους της ΑΕΣ πρέπει να είναι σαφές: Η πλήρης εφαρμογή των 20 παραδοτέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους με την ΕΕ», υπογράμμισε σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης ο Ν.Χριστοδουλίδης.

Όπως έγινε γνωστό, σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην ανάγκη σύστασης διπλωματικών σχέσεων των έξι ανατολικών εταίρων με όλα τα κράτη της Ένωσης και τόνισε τη σημασία που αποδίδεται από την Κύπρο στη διάσταση των σχέσεων της ΕΕ και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας, σημειώνοντας ότι οι δύο πτυχές μαζί αποτελούν «σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της συνεργασίας μας με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής».


 
Με αφορμή ενημέρωση της Υπάτης Εκπροσώπου κας Federica Mogherini για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε «στην ανάγκη στήριξης του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ.  του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τονίζοντας τη σημασία να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας». Ο Υπουργός σημείωσε στην παρέμβασή του ότι «κάτι τέτοιο είναι επίσης προς όφελος της ΕΕ και των χωρών της περιοχής» και τόνισε την ανάγκη «όπως το θέμα απασχολήσει σε βάθος τους Υπουργούς Εξωτερικών στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ». 
 
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν.Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή και πιο συγκεκριμένα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών διορίστηκε Ειδική Σύμβουλος για την ένταξη της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική.«Η διάσταση του φύλου είναι ένα θέμα που επιχειρούμε σταδιακά να ενσωματώσουμε στις σχέσεις μας και με τα γειτονικά κράτη», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια και εντός της ΕΕ». «Είναι καιρός να προχωρήσουμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα €20,74 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019

«Αν αποφεύγονταν διάφορα έξοδα όπως για παράδειγμα η `συντήρηση` των παρασιτικών συνοδών του προέδρου ...»
ΑΚΑ  |  09:33

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X