ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν είναι ενεργειακό το πρόβλημα της Κύπρου

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι και ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ, να καταστεί ενεργειακό, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε επιμνημόσυνο λόγο στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

«Παρά τους τακτικισμούς της Αγκύρας, επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι και ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ, να καταστεί ενεργειακό», είπε ο κ. Νικολάου και σημείωσε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου, είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής».

Προς άρση της κατοχής, σημείωσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα την ταχεία, δίκαιη και λειτουργική επανένωση της πατρίδας μας. «Της επανένωσης που θα επουλώνει αντί να αναδεικνύει πληγές, της επανένωσης που θα καταστήσει συνδικαιούχους των πλουτοπαραγωγικών πόρων, τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και όχι τον νεοοθωμανισμό της Άγκυρας. Διαπραγματεύσεις που μπορούν να επαναρχίσουν, όταν η Τουρκία πάψει να εγείρει ζητήματα επί των αδιαπραγμάτευτων», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε εκτενή αναφορά στη δράση και τον αγώνα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέχρι τη στιγμή της ηρωικής θυσίας του στην αγχόνη, για να τονίσει ότι «σε αντιδιαστολή με τις περιπτώσεις άλλων λαών, ο αντιαποικιακός τετραετής του ‘55-59, δεν υπήρξε ο τελευταίος αγώνας της πατρίδας μας». Και γι’ αυτό, πρόσθεσε, οφείλουμε σήμερα με αυτοσυνειδησία, να απολογηθούμε στους ήρωες μας.

«Σου ζητούμε συγγνώμη Ευαγόρα. Γιατί πολύ σύντομα, επιτρέψαμε στα εμφιλοχωρούντα ζιζάνια της διχόνοιας να αναφυούν ανάμεσα μας…, επιτρέποντας στον Τούρκο εισβολέα, να συλήσει τα, για τριάντα πέντε αιώνες ελληνικά χώματα της πατρίδας μας», είπε ο κ. Νικολάου.

«Εξήντα-ένα χρόνια από τη θυσία σου, σου ζητούμε σήμερα, ταπεινά συγγνώμη. Γιατί αδυνατούμε να σου εξηγήσουμε πως, αντί να διδάσκουμε στα παιδιά μας τα ελληνοχριστιανικά μηνύματα του ωραίου σας αγώνα, τα αφήσαμε να κλυδωνίζονται ανάμεσα στις τηλεοπτικές απαξίες και στην ευτέλεια εισαγόμενων ιδανικών μιας χρήσης. Συγγνώμη, γιατί μπροστά στο κλέος σας, μετρηθήκαμε ανάξιοι», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «έφτασε λοιπόν η ώρα, να φρονηματιστούμε από τα ασύγγνωστα λάθη του παρελθόντος και να επανακαθορίσουμε τους συλλογικούς μας οραματισμούς».

Υπό το πρίσμα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «των πρόσφατων προκλήσεων, να επαναβεβαιώσουμε ότι το συμφέρον της πατρίδας μας, παραμένει ο ενοποιητικός και κυρίαρχος παρανομαστής, η ακομμάτιστη και μείζονα συνιστώσα του πολιτικού μας προσανατολισμού. Η παρούσα κρίση, επιβάλλεται να μας βρει, αν όχι ομόφωνους τουλάχιστον ομόπνοους».

Προσδιορίζοντας την κατεύθυνση αναφέρθηκε στην ανάγκη, να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο διεθνή στίβο, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση, προασπιζόμενοι τα νόμιμα και διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Χωρίς ηττοπάθεια, μακριά από την λογική του μικρού και αδύνατου, χωρίς ψευδαισθήσεις για έξωθεν σωτήρες και από μηχανής Θεούς», όπως τόνισε.

Ούτε ο μαξιμαλισμός, ούτε και η αναθεωρητικότητα της κατοχικής Τουρκίας, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, είναι ικανή να μας πτοήσει, ή να μας αποπροσανατολίσει.
Το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη περιλάμβανε μεταφορά φλόγας από το σημείο σύλληψης του ήρωα στη Λυσό, στο σπίτι του στην Τσάδα.

Από το σπίτι του ήρωα μέχρι τον ανδριάντα τη φλόγα μετέφεραν δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών, δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου και Στέλιου Κυριακίδη.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές στον ανδριάντα του, ενώ διεξήχθη και Παγκύπριος Ποδηλατικός Αγώνας – Κύπελλο δρόμου “Ευαγόρεια 2018” στη μνήμη του.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών από το Καραισκάκειο Ίδρυμα στο οίκημα του Συλλόγου.

Σημειώνεται πως στις 24:00 ώρα του απαγχονισμού του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στις 13 Μαρτίου, την Τρίτη, συναγωνιστές, συμμαθητές, φίλοι και εκτιμητές της θυσίας του, θα εναποθέσουν τα λουλούδια της αγάπης και της εκτίμησης τους στον ανδριάντα του ήρωα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση