ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Λήψη μέτρων μετά τις δηλώσεις στήριξης της Κύπρου

Επηρεάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του, ανέφερε στους ομολόγους του τις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους εξήγησε ότι «εκτός του αυτονόητου, ότι επηρεάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επηρεάζονται και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα». «Τους έχω υπενθυμίζει», δήλωσε ο Υπουργός, «το γεγονός ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζονται άμεσα με αυτές τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».

«Ευχαρίστησα την κ.Μογκερίνι για τη διαχρονική στήριξη και τις δηλώσεις αλληλεγγύης και ειδικά χθες μετά το πέρας της Συνόδου με τους Υπουργούς Εξωτερικών, στην οποία στην ουσία έχει καλέσει την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση, έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε ο Υπουργός.

«Πιστεύω όμως ότι πλέον, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μετά από αυτόν τον κύκλο των δηλώσεων, είναι η λήψη μέτρων και η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα ενεργήσει κατάλληλα έχοντας από σε παρακολούθηση τις ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Υπουργός.

«Για εμάς είναι πλέον σαφές ότι όλα τα βήματα γίνονται για τερματισμό αυτής της παρανομίας», κατέληξε.

Την θέση της Κύπρου στήριξε και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι τα μέτρα δεν έχουν μεν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα, αλλά «παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε και με τις Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας τις οποίες επίσης ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τις Υπουργούς Άμυνας είχε, επιπρόσθετα, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα που αφορούν την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Ειδικότερα με την ομόλογο της Ιταλίας είχει την ευκαιρία να συζητήσει και για τα συμφέροντα της ιταλικής εταιρίας ENI που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ. "Έχει επαναληφθεί η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται αυτό τον καιρό και απόδειξη ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον τερματισμό αυτής της παρανομίας", είπε ο Σ.Αγγελίδης

Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν θέματα άμυνας. Συγκεκριμένα, τους Υπουργούς απασχόλησε η πρόοδος εφαρμογής της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και η κατάσταση ασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική (Sahel). Οι Υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, στην παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, όπου ο κ. Αγγελίδης υπέδειξε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία, όπως τόνισε, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, οι Υπουργοί Άμυνας παρακάθισαν, επίσης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την Επικεφαλής του Οργανισμού Φ.Μογκερίνι η αναφορά εφαρμογής της μακροπρόθεσμης επισκόπησης του Οργανισμού. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση της αναθεώρησης της απόφασης του Συμβουλίου που αφορά στον καθορισμό του καταστατικού, της έδρας και των κανόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας εντός του 2020. Επιπρόσθετα, σε ειδική τελετή πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν τη Διευθέτηση Προγράμματος Κατηγορίας «Α» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αναφορικά με την βελτίωση των Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μετακινήσεων εντός και εκτός ΕΕ.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει σήμερα στη Γαλλία για συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, με κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X