ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό παρακολούθηση οι τουρκικές προκλήσεις από την Ε.Ε

Στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια η λήψη αποφάσεων κατά της Τουρκίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα όσα εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, είναι μόνο ένα κομμάτι των επιδιώξεων της Λευκωσίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, 36 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου. Η τοποθέτηση του Ντόναλτ Τούσκ, μετά το πέρας της Συνόδου ικανοποίησε τη Λευκωσία παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος αρκέστηκε μόνο σε μια απλή υπόδειξη προς την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της Ε.Ε. Η αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της», καθώς και η επισήμανση πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά»., αποτιμάται θετικά. Ειδικά για την τελευταία επισήμανση του Ντόναλτ Τούσκ η ανάγνωση που γίνεται είναι πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε στις 28 Μαΐου στο έκτακτο, είτε στο Συμβούλιο του Ιουνίου θα επανέλθει με αποφάσεις.

Με Γαλλία

Μέχρι την επόμενη ενασχόληση της Ε.Ε με τις τουρκικές προκλήσεις, το βάρος των διπλωματικών προσπαθειών ρίχνονται στην πλευρά της Γαλλίας. Η μονοήμερη παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι ήταν το άλλο σκέλος της διπλωματικής εκστρατείας, που αφορά το νότιο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου έχουν αδειοδοτηθεί τεμάχια σε εταιρείες, ανάμεσα σε αυτές και στη γαλλική TOTAL. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη γαλλική πρωτεύουσα πέρα από την διπλωματική στήριξη φαίνεται να εξασφάλισε και την διαβεβαίωση της TOTAL πως το πρόγραμμα γεωτρήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει για το τεμάχιο 7 το οποίο δίνεται στην TOTAL για έρευνες. Το πιο βασικό όμως που φαίνεται να εξασφάλισε στο Παρίσι ο κ. Χριστοδουλίδης, αφορά την επιτάχυνση του προγράμματος γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τα επόμενα βήματα των Τούρκων στην περιοχή, επιδιώκει την ενεργοποίηση του ενεργειακού προγράμματος ως μέτρου αποτροπής νέων προκλήσεων. Εκτός από το τεμάχιο 7 κινήσεις, στο παρασκήνιο γίνονται και για το 8, υπό το φως των τουρκικών διαρροών περί μετακίνησης του γεωτρύπανου σε ένα από τα δυο τεμάχια. Οι σχεδιασμοί που γίνονται έχουν ως κοινή συνισταμένη, την πολιτική στήριξη που απολαμβάνει η TOTAL από το Παρίσι, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του ΥΠΕΞ σε πολιτικό επίπεδο.

Διεθνή εντάλματα

Ένα άλλο στοιχείο που έχει αξία και εντάσσεται στα άμεσα μέτρα εναντίον των προκλήσεων της Τουρκίας είναι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης όσων προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ έχει παραδώσει τα στοιχεία που απαιτούνται από το περασμένο Σάββατο, η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την Πέμπτη, είπε πως η έκδοσή τους είναι στο τελικό στάδιο.

Το γεωτρύπανο

Το τουρκικό γεωτρύπανο παραμένει ακινητοποιημένο, 36 ναυτικά μίλα ανοιχτά του Ακάμα από το περασμένο Σάββατο. Πέριξ του γεωτρύπανου βρίσκονται τρία πλοία που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η παρουσία πολεμικών μέσων της Τουρκίας περιορίζεται σε μια φρεγάτα και ενδεχομένως, όπως εικάζεται από στρατιωτικές πηγές, και κάποιο υποβρύχιο στην ευρύτερη περιοχή. Μια εβδομάδα μετά και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αναφορικά με το κατά πόσο διεξάγονται εργασίες στην περιοχή. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, από την περιοχή, το γεωτρύπανο δεν πραγματοποιεί εργασίες κάτι που διαψεύδουν τουρκικά μέσα τα οποία υποστηρίζουν πως το γεωτρύπανο ξεκίνησε γεώτρηση στην περιοχή. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο έχει να κάνει με τις δυνατότητες του γεωτρύπανου να πραγματοποιήσει ουσιαστικό έργο στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση