ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιώργος Σαββίδης: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού κατά τη χαλάρωση των μέτρων

Ο Υπουργός σημειώνει παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αστυνομία για την τήρηση όλων των κανονισμών που εκδόθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού κατά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, στέλνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ζητώντας από τον κόσμο να επιδείξει συγκράτηση «ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός σημειώνει παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αστυνομία για την τήρηση όλων των κανονισμών που εκδόθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ ζητά από όλους σοβαρότητα και πειθαρχία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για το πρωί της Δευτέρα σύσκεψη για το θέμα αυτό, στην οποία θα παρευρεθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

«Χάρη στις θυσίες και την πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφία των συμπολιτών μας κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ο κύριος σκοπός της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ώστε να μην δούμε στη χώρα μας τα προβλήματα που είδαμε σε άλλες χώρες» λέει ο κ. Σαββίδης.

«Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι πλήρως της επιθυμία του κόσμου για να επανέλθει η ζωή στην ομαλότητα» συνεχίζει ο Υπουργός. Η Κυβέρνηση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής ομάδας, δημοσιοποίησε ένα πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην ομαλότητα, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρόσφατο διάγγελμά του, επισημαίνει. Τονίζει παράλληλα ότι οι χαλαρώσεις αυτές δίνονται «με την επιφύλαξη ότι οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με την οποία συμπεριφέρθηκαν μέχρι σήμερα».

«Οποιαδήποτε χαλάρωση περιέχει τον κίνδυνο να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο και θυσίες χτίσαμε μέχρι σήμερα και είναι πιστεύω ξεκάθαρο ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή χαλάρωσης», τονίζει, περαιτέρω.

Ο κ. Σαββίδης κάνει παράλληλα έκκληση προς τον κόσμο να κάνει χρήση των νέων μέτρων χαλάρωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ «ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Αστυνομίας, λέει ότι η Δύναμη θα συνεχίσει την τεράστια συμβολή της για την σωστή εφαρμογή των μέτρων, όπως έκανε μέχρι σήμερα.

Με τη σταδιακή φιλελευθεροποίηση των μέτρων διακίνησης και το άνοιγμα επιχειρήσεων, των οποίων μέχρι σήμερα η λειτουργία ήταν σε αναστολή, θα υπάρξει διαφοροποίηση ως προς την έμφαση της αστυνόμευσης, λέει ο Υπουργός.

«Ήδη έχουν δοθεί από τον Αρχηγό της Αστυνομίας αναθεωρημένες διαταγές επιτήρησης και θα δοθεί αδιαμφισβήτητα έμφαση στην ορθή τήρηση όλων των κανονισμών που εκδόθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία», σημειώνει.

Ο κ. Σαββίδης επισημαίνει παράλληλα ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν, οι ανάγκες αστυνόμευσης είναι πολύ αυξημένες και «σίγουρα χρειάζεται σοβαρότητα και πειθαρχία από όλους για να αποφύγουμε προβλήματα».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι η Αστυνομία θα έχει τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών του κράτους όπως αναφέρεται και στο τελευταίο διάταγμα που εκδόθηκε στις 30 Απριλίου, περιλαμβανομένων των Υπηρεσιών διαφόρων Υπουργείων, τις οποίες και ευχαριστεί.

Κάνει παράλληλα έκκληση στον κόσμο, εκεί και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει παραβίαση κανονισμών, να ενημερώνουν την Αστυνομία, είτε στο 1460 είτε τηλεφωνώντας στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό, καθώς όπως λέει είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχει αστυνόμευση σε κάθε υποστατικό και κάθε εργοτάξιο που τίθεται σε λειτουργία.

Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλος βαθμός ευθύνης από τους επιχειρηματίες αλλά και τον κόσμο, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα, προσθέτει.

Ο Υπουργός υπενθυμίζει ότι τα όποια μέτρα χαλάρωσης έχουν ανακοινωθεί ισχύουν από τη Δευτέρα το πρωί. Κατ΄ επέκταση, λέει, αύριο, Κυριακή, 3 Μαΐου, ισχύουν ακριβώς τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν και την περασμένη Κυριακή. Υπεραγορές, αρτοποιεία, φρουταγορές και μίνι μάρκετ παραμένουν κλειστά, ενώ ανοιχτά θα είναι τα περίπτερα με περιορισμένα είδη προς πώληση, σημειώνει.

Ο Υπουργός αναφέρεται και στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στις 16 Μαρτίου για τον περιορισμό της λειτουργίας των Δικαστηρίων.

«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι σημαντικός πυλώνας σε κάθε ευνομούμενο κράτος και είναι με ιδιαίτερη χαρά που είδα ότι με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου - που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την λειτουργία των δικαστηρίων - επανέρχεται τόσο η καταχώρηση στα Πρωτοκολλητεία, όσο και η κατεξοχήν δικαστηριακή δουλειά στην ομαλότητα, πάντα βεβαίως μέσα στα πλαίσια των ισχυόντων περιορισμών και των κανόνων ασφάλεια που ανακοινώνονται από το κράτος», λέει.

Το Ανώτατο, συνεχίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έχει εξουσιοδοτήσει τους κατά Επαρχία Διοικητικούς Προέδρους να εκδώσουν τις ανάλογες οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο επαναφοράς στην ομαλότητα, και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα υπάρξει συνεργασία και συντονισμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο κ. Σαββίδης σημειώνει τέλος την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να περιορίσει τις καλοκαιρινές διακοπές και να εργαστεί όλο τον Ιούλιο, ώστε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος από την αναγκαστική υπολειτουργία των δικαστηρίων λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση