ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«breathing eye»: σόλο περφόρμανς της Αριάννας Οικονόμου

Αποτελείται από ένα συνδυασμό κίνησης, ηχητικού τοπίου και βίντεο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Αριάννα Οικονόμου παρουσιάζει νέα σόλο περφόρμανς με τίτλο breathing eye που αποτελείται από ένα συνδυασμό κίνησης, ηχητικού τοπίου και βίντεο. Το breathing eye πραγματεύεται τις σχέσεις και τα όρια μεταξύ κίνησης – αίσθησης, εαυτού – άλλου, μνήμης – παρούσας στιγμής. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη φράση του Τζωρτζ Μπέρκλεϋ, που χρησιμοποιήθηκε από τον Σάμιουελ Μπέκετ στην αρχή της μικρού μήκους ταινίας FILM (1965), “esse est percipi” (η ύπαρξη είναι η αντίληψη), η Οικονόμου εκλαμβάνει το μοναδικό σενάριο του Μπέκετ και συγκεκριμένα τον χαρακτήρα του ‘Ο’ ως ένα άλλο σώμα, η χορογραφική προσέγγιση του οποίου γίνεται και το βασικό θέμα του έργου. Στιγμές, συνθήκες και εικόνες από το FILM μεταφράζονται σε δικές της αφηγηματικές δομές και ρυθμούς, ενώ χώρο βρίσκουν αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς και η ενσάρκωση άλλων αρχετυπικών χαρακτήρων.

Ο πρωταγωνιστής του FILM είναι ένας μεγάλος σε ηλικία άνδρας, που, νιώθοντας κυνηγημένος από ένα μηχανικό μάτι που καταγράφει και καθρεφτίζει τα πάντα, αναπτύσσει ένα υψηλό επίπεδο αυτοσυνείδησης, μπαίνοντας σε ένα «διαγωνισμό κοιτάγματος» με όλα όσα τον περιτριγυρίζουν και τον παρακολουθούν. “Είναι μια ταινία για την αντιληπτική ικανότητα του ματιού, [για τον άνθρωπο] που μπορεί να είναι αντικείμενο αντίληψης ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντιλαμβάνεται. Θέλει ως τρελός να αντιληφθεί και ως αντικείμενο αντίληψης προσπαθεί απεγνωσμένα να κρυφτεί. Μετά, στο τέλος, κάποιος κερδίζει.”, εξήγησε ο σκηνοθέτης Άλαν Σνάιντερ.

Εξετάζοντας με κριτική διάθεση το ότι “στο τέλος, κάποιος κερδίζει”, η Οικονόμου μαζί με την ομάδα ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξης του έργου, που επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση της σχέσης του χορευτικού σώματος με τις αισθήσεις καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωματοποιηθούν και να αποδοθούν με μια άλλη ηχητική και εικαστική γλώσσα, στιγμές από το έργο του Μπέκετ. Η ομάδα που πλαισιώνει την Οικονόμου αποτελείται από τους Ευαγόρα Βανέζη (γενική επιμέλεια), Γιάννη Χριστοφίδη (σχεδιασμός ήχου/σύνθεση), Maud Nivet (visuals/βοηθός σκηνοθέτη), Πέτρο Κονναρή (σύμβουλος δραματουργίας), Αννίτα Μιχαηλίδη (σύμβουλος styling).

Κείμενο: Ευαγόρας Βανέζης, Θεωρητικός Τέχνης, Επιμελητής

περφόρμανς, έρευνα, δραματουργία, κείμενα: Αριάννα Οικονόμου
επιμέλεια, έρευνα: Ευαγόρας Βανέζης
σχεδιασμός ήχου / σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης
visuals, βοηθός σκηνοθέτη: Maud Nivet
ταινία μικρού μήκους της περφόρμανς: Justyna Ataman
σύμβουλος δραματουργίας: Πέτρος Κονναρής
σύμβουλος styling: Αννίτα Μιχαηλίδη
διεύθυνση παραγωγής: Παντελής Γεωργίου
παραγωγή: ECHO ARTS
με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Κατά τη διάρκεια των δυο ημερών ο χώρος αναμονής της Στέγης Xορού Λευκωσίας θα φιλοξενεί προβολές του ομότιτλου φιλμ σε σκηνοθεσία της Justyna Ataman. Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε μεταξύ 12 – 29 Ιουνίου στο ‘rehearsal’ στο Καϊμακλί.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Στέγη Χορού Λευκωσίας, την Τετάρτη 08/09 & Πέμπτη 09/09 στις 20:00

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22780960

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο echo-arts@cytanet.com.cy & Facebook: Echo Arts ή στο 99015347 και 97772264

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση