ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Μελετώντας την τοπική ιστορία: Παραδείγματα από την Αραδίππου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη του κ. Απόστολου Γ. Κουρουπάκη, διδάκτορα Μεσαιωνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου «Η αξία μελέτης της τοπικής ιστορίας. Μερικά παραδείγματα από την Αραδίππου», το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 26 Αυγούστου.

Η είσοδος του κοιμητηρίου Αραδίππου, την πύλη του οποίου αναγράφεται η χρονολογία 1925, έτος ανακαίνισής του και χαρακτηριστικό θύρωμα παλαιάς οικίας της Αραδίππου με τη χρονολογία 1918

Θεματική Διάλεξης:
Η μελέτη της τοπικής ιστορίας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έρευνα και στη διεύρυνση της ιστορικής γνώσης από το ειδικό στο γενικό και τανάπαλιν. Η μελέτη της τοπικής ιστορίας είναι απλώς ένα εργαλείο, μία μεθοδολογική προσέγγιση της γενικής ιστορίας.

Στην παρούσα διάλεξη θα παρουσιαστούν τρία παραδείγματα από την κωμόπολη της Αραδίππου από τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, λίγο καιρό αφότου οι Οθωμανοί παρέδωσαν την Κύπρο στους Βρετανούς. Το πρώτο είναι η δημιουργία του κοιμητηρίου της Αραδίππου, το δεύτερο η δημιουργία κατώτερου δικαστηρίου στην Αραδίππου και το τρίτο είναι η αίτηση 44 Αραδιππιωτών προυχόντων, οι οποίοι αιτούνται τη δημιουργία στην πόλη τους Παρθεναγωγείο, αλλά και ενός αγγλικού σχολείου.

Αποσπάσματα από τις επίσημες αιτήσεις των κατοίκων της Αραδίππου για την προώθηση των αιτημάτων τους προς τον Μέγα Αρμοστή πάσης Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα. (ΠΗΓΗ: ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Ο Απόστολος Γ. Κουρουπάκης είναι διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάζεται ως υπεύθυνος ύλης της «Καθημερινής» Κύπρου και ως αρχισυντάκτης του ένθετου «Ζωή» της ίδιας εφημερίδας.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Αραδίππου, Τοπική Ιστορία, Λάρνακα, Κύπρος

Αποσπάσματα από τις επίσημες αιτήσεις των κατοίκων της Αραδίππου για την προώθηση των αιτημάτων τους προς τον Μέγα Αρμοστή πάσης Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα. (ΠΗΓΗ: ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Κεντρική Εικόνα: Η είσοδος του κοιμητηρίου Αραδίππου, την πύλη του οποίου αναγράφεται η χρονολογία 1925, έτος ανακαίνισής του και χαρακτηριστικό θύρωμα παλαιάς οικίας της Αραδίππου με τη χρονολογία 1918

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα μας www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22128157, www.boccf.org 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Μια συνάντηση σε ένα αεροδρόμιο οδηγεί σε μια έντονη, παθιασμένη σχέση, σε γάμο, σπίτι, δουλειά και οικογένεια - όλα φυσιολογικά ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ