ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:36
 

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, γιος του Χάρρυ Κλυνν

Το 1993 η πρώτη μεγάλη του ταινία του χάρισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Newsroom K

Έφυγε από τη ζωή, στα 49 του χρόνια, ο σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Νίκος Τριανταφυλλίδης, γιος του Χάρρυ Κλυνν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης είχε γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1966 στο Σικάγο των ΗΠΑ, σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Πρωτοεμφανίστηκε με το μικρό μήκους ντοκιμαντέρ: «Momus: Amongst Women Only», ενώ η πτυχιακή του ταινία «Dogs Licking My Heart» (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και τον Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε και το κομμάτι «Δεν Χωράς Πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες.

Η πρώτη μεγάλη του ταινία, το «Ράδιο Μόσχα» στην οποία εμφανίζονται οι Σβετλάνα Πανκράτοβα, Χάρρυ Κλυνν, Blaine L. Reininger, Kώστας Γκουσγκούνης, Απόστολος Σουγκλάκος και ο Ντίνος Ηλιόπουλος ολοκληρώνεται το 1995 και βραβεύεται με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ.

Το 1996 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία «Το Παλτό», μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα.

Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας "Μαύρο Γάλα", στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, Άννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως ελεύθερος σεναρίστας και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή "Αισθηματική Αγωγή" μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" 105,5 FM.

Gagarin 205

Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

Ήταν μουσικός παραγωγός και «ψυχή» του συναυλιακού χώρου Gagarin, ένας συναυλιακός χώρος που φιλοξένησε μερικά από τα ιστορικότερα live που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης παραχώρησε την διαχείριση και το management του συναυλιακού χώρου Gagarin 205 στον κινηματογραφικό παραγωγό και επιχειρηματία Λάμπρο Τριφύλλη. Ο ίδιος παρέμεινε στο σχήμα με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ήταν και εμπνευστής του Φεστιβάλ Κάλτ Ελληνικών Ταινιών. Τον Οκτώβριο του 2014 βγήκε στις αίθουσες το φιλμ νουάρ, με την υπογράφη του, «Οι Αισθηματίες» με τον Χάρη Φραγκούλη, τον Δημήτρη Λάλο, τον Τάκη Μόσχο και την Ηλιάνα Μαυρομάτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: νοσταλγώντας το μέλλον», είναι η τελευταία ταινία αυτού του αθεράπευτα ρομαντικού σκηνοθέτη, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει στις αίθουσες. Μια κατάθεση ψυχής, όπως δήλωνε στον Δημήτρη Κανελλόπουλο, στην Εφ.Συν. σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια "παραγγελιά" αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής».

 

Φιλμογραφία 

  • Οι Αισθηματίες (2014 , μυθοπλασία) σενάριο, σκηνοθεσία
  • Screamin' Jay Hawkins - Ι put a spell on me (2001, ντοκιμαντέρ) σκηνοθεσία, παραγωγή
  • Μαύρο γάλα (1999, μυθοπλασία) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή
  • Tuxedomoon, no tears (1998, ντοκιμαντέρ) σκηνοθεσία, παραγωγή, μοντάζ
  • Το παλτό (1997, τηλεταινία μυθοπλασίας) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή
  • Ράδιο Μόσχα (1995, μυθοπλασία) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή
  • Dogs licking my heart (1993, μυθοπλασία) σενάριο, σκηνοθεσία, εκτέλεση παραγωγής, μοντάζ
  • Momus, amongst women only (1992, ντοκιμαντέρ) σενάριο, σκηνοθεσία

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X