ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

30ή Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη

Ελληνική Επανάσταση του 1821: ιστορίες και περιπέτειες Κυπρίων αγωνιστών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας οργανώνουν την 30ή Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη* με τίτλο Ελληνική Επανάσταση του 1821: ιστορίες και περιπέτειες Κυπρίων αγωνιστών, με ομιλητή τον Δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Ιστορικό και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η διάλεξη είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Θέμα της ομιλίας είναι η συμμετοχή Κυπρίων αγωνιστών, η μετάβασή τους στην επαναστατημένη Ελλάδα, η ένταξή τους στα σώματα των μαχητών και η τελική εγκατάστασή τους μετά την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ο ομιλητής θα αναφερθεί στις κυριότερες ιστορικές πηγές για τους Κύπριους αγωνιστές, ενώ θα εστιάσει και στους λόγους μη ανάδειξης της κυπριακής συμμετοχής στην Επανάσταση μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Θα παρουσιάσει ακόμη νέα στοιχεία για τις προσπάθειες των ηγετικών μορφών των Κυπρίων αγωνιστών, του Χαράλαμπου Μάλη και των αδελφών Κυπριανού και Νικόλαου Θησέως, για την απελευθέρωση και της Κύπρου.

Ο ομιλητής

Ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960 και μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 κατοικούσε στη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Από τον Οκτώβριο του 1974 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της ίδιας σχολής. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις επικεντρώνονται στην ιστορία του κυπριακού ενωτικού κινήματος, με έμφαση στη μελέτη του κυπριακού εθελοντισμού, και στη δεκαετία του 1940 στην Ελλάδα. Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει δημοσιεύσεις και ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εκδόσεις.

Πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της διάλεξης

Η 30ή Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα και έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:30. Λόγω της πανδημίας, η φετινή διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο ευρύχωρο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ακολουθώντας το σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπει την είσοδο στους χώρους της μόνο με την επίδειξη Safe Pass και τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.

Κύρια Εικόνα: Αιμίλιος Προσαλέντης (1859-1926), Η Υποδοχή του Ναυάρχου Μιαούλη στην Ύδρα (λεπτομέρεια), λάδι σε μουσαμά © A. G. Leventis Gallery

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» της Λεβεντείου Πινακοθήκης, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:30

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διευθετήσουν τις κρατήσεις τους έως την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22668838, rsvp@leventisgallery.org.cy

Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση του κοινού

*Οι ετήσιες διαλέξεις έχουν αφιερωθεί εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη από το 2002

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση