ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγγεία που καταστράφηκαν στην έκρηξη στο Λίβανο σε έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Τα αγγεία θεωρούνται σημαντικά για την αφήγηση της ιστορίας της ανάπτυξης επαναστατικών τεχνικών εμφύσησης γυαλιού στον Λίβανο τον 1ο αιώνα π.Χ.

ΚΥΠΕ

Οκτώ αρχαία γυάλινα αγγεία που έσπασαν στην έκρηξη στη Βηρυτό το 2020 συναρμολογήθηκαν και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από την Πέμπτη.

Τα αγγεία, από τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την ισλαμική περίοδο, ανακατασκευάστηκαν στα εργαστήρια συντήρησης του παγκοσμίου φήμης μουσείου και θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης "Shattered Glass of Beirut", πριν επιστρέψουν στον Λίβανο.

«Η έκθεση αφηγείται μια ιστορία σχεδόν καταστροφής και ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και συνεργασίας», δήλωσε ο Χάρτβιχ Φίσερ, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Τα αγγεία ήταν σε προθήκη στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και καταστράφηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Μια ομάδα ειδικών είχε το επίπονο και δύσκολο έργο να ταξινομήσει κάθε θραύσμα γυαλιού, αποφασίζοντας αν ήταν μέρος αρχαίου αγγείου και όχι μέρος της προθήκης.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τουλάχιστον τα μισά από τα εναπομείναντα 46 αντικείμενα στη Βηρυτό μπορούν επίσης να συντηρηθούν και να συναρμολογηθούν σύντομα.

Το έργο συνεργασίας μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Βηρυτού ξεκίνησε το 2021.

Τα αγγεία θεωρούνται σημαντικά για την αφήγηση της ιστορίας της ανάπτυξης επαναστατικών τεχνικών εμφύσησης γυαλιού στον Λίβανο τον 1ο αιώνα π.Χ., επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή γυάλινων αντικειμένων και τη διάθεση τους για κοινή χρήση.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ