ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αναδεύοντας» τις αξίες στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Newsroom K

Η Μυρτώ Αριστείδου, ερμηνεύτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανεκτίμητα: νομίσματα και άλλες αξίες», εκθέτει τον εσωτερικό της διάλογο για τον χρόνο, το μουσείο, τα εκθέματα και την μουσειακή εκπαίδευση. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και προσφέρεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου έως τον Ιούνιο του 2020, και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδος

Το Πρόγραμμα έχει σκοπό τη διερεύνηση της έννοιας της αξίας μέσα από τη γνωριμία των παιδιών με τη νομισματική συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Η ερμηνεύτρια του Προγράμματος, κα Αριστείδου γράφει:

»» Η πραγματικότητά μας αλλάζει τόσο γρήγορα και ανεπαίσθητα, διαμετρικά αντίθετα με το πώς αισθανόμαστε ότι πέρασε ο χρόνος ο Αρχαίος, ο Άλλος. Γιατί στρέφουμε το βλέμμα πίσω, αναζητώντας διδάγματα από το παρελθόν; Αξίζει να γνωρίσουμε την ιστορία του κυπριακού νομίσματος, των ανθρώπων που τα δημιούργησαν και τι μπορεί κάποιος να μάθει από αυτά;

Ερωτηματικά που ίπτανται στον αέρα του μουσείου, ειδικά όταν προέρχονται από σκέψεις παιδικές και εφηβικές. Αρπάζουμε τα ερωτήματα στον αέρα και ξεκινούμε τον διάλογο - τι έχει αξία τελικά; Είναι λοιπόν ανάγκη επιτακτική να συγχρονιζόμαστε με το σήμερα, ειδικά μέσα στο πλαίσιο του μουσείου, ώστε η περιέργεια για το παρελθόν να παντρεύεται με το παρόν και το μέλλον. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανεκτίμητα: νομίσματα και άλλες αξίες» συνθέτουμε νέες αναγνώσεις των εκθεμάτων, όπου οι κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις ενδυναμώνονται αλλά και μεταλλάσσονται, δίνοντας χώρο στα παιδιά να βρουν σημεία επαφής και σύνδεσης με τα αντικείμενα. Αναδεύουμε αξίες υλικές και άυλες, ιστορικές και σύγχρονες, συναισθηματικές και γνωστικές, ανταλλακτικές και πολύτιμες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, εικαστικές πρακτικές και ομαδική εργασία, προσκαλούμε τα παιδιά να συνδεθούν με τα εκθέματα, να συναναστραφούν με τα αντικείμενα και τις ιστορίες τους, στην προκειμένη τα νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Πάνω από όλα, να αξιολογήσουν μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα το Ανεκτίμητο - της γνώσης, της έκφρασης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ταυτότητας.

Τα παιδιά προσκαλούνται να συνδεθούν με τα εκθέματα, να συναναστραφούν με τα αντικείμενα και τις ιστορίες τους.

Κάθε τέλος μιας τέτοιας συνάντησης έρχεται ως δώρο, αφού οι λέξεις των παιδιών και των εφήβων μιλούν για το μέλλον. Το βλέμμα τελικά δεν πρέπει να μένει ποτέ κολλημένο σε μια κατεύθυνση, πρέπει να κινείται διερευνητικά και ασυγκράτητα. Να εκμεταλλεύεται την στερεοσκοπική του ικανότητα, ξεπερνώντας ακόμα τη φυσική των τριών διαστάσεων και να διαπερνά το πριν, το τώρα, το μετά. Οι ιδέες και η φαντασία των παιδιών ταξιδεύουν ανενόχλητες πια σε κάθε γωνία του φίλου Χρόνου, στον μαγικό - πλέον - χώρο του μουσείου.

 

Πληροφορίες

Διάρκεια: Οκτώβριος 2019 - Ιούνιος 2020. Για μαθητές Ε & ΣΤ Δημοτικού , Α & Β Γυμνασίου. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις τηλέφωνο επικοινωνίας: 22 128 175.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση