ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτό είναι το Οργανόγραμμα του νέου υφυπουργείου Πολιτισμού

Η νέα δομή θα περιλαμβάνει δύο Διευθύνσεις με επτά τομείς και πέντε κλάδους

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής από το ΥΠΠΑΝ το οργανόγραμμα του νέου υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως άλλωστε είχε ζητηθεί από το ΑΚΕΛ και άλλα μέλη της Επιτροπής κατά τη συνεδρία της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου. Στο έγγραφο που εξασφάλισε η «Κ» καταγράφεται η άτυπη σύνθεση των υπηρεσιών του υφυπουργείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί και συζητηθεί το περασμένο διάστημα. Στο έγγραφο που κατατέθηκε σημειώνεται πως το οργανόγραμμα ήταν συνοδευτικό κείμενο της πρότασης που είχε υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και πως μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αυτό δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο.

Επικεφαλής της νέας δομής θα είναι ο υφυπουργός και ακολουθεί ο γενικός διευθυντής.

Το νέο υφυπουργείο θα έχει δύο Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Πολιτιστική Δημιουργίας και τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Διεύθυνση Πολιτιστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει επτά τομείς.

  1. Τομέα Λογοτεχνίας, Γραμμάτων και Βιβλίου
  2. Τομέας Βιβλιοθηκών
  3. Τομέας Θεάτρου και Θεατρικής Ανάπτυξης
  4. Τομέας Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας
  5. Τομέας Παραστατικών Τεχνών, Μουσικής και Χορού
  6. Τομέας Λαϊκής Τέχνης, Παραδοσιακού και Άυλου Πόλιτισμού

Η Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα περιλαμβάνει τέσσερις κλάδους και τα Επαρχιακά Κλιμάκια Εργασιών:

  1. Κλάδος Ανασκαφών, Εκδόσεων και Ψηφιοποίησης Αρχαιοτήτων
  2. Κλάδος Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Προβολής
  3. Κλάδος Αρχαιολογικών Επισκοπήσεων, Εναλίων Ερευνών και Κήρυξης Μουσείων
  4. Κλάδος Συντήρησης Μουσείων και Μνημείων

Μελλοντικά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Διεύθυνση θα αναπτυχθεί με πρόσθετες υπηρεσίες όπως η Βυζαντινή και Εκκλησιαστική Κληρονομιά και η Νεότερη και Σύγχρονη Πολιτιστική Κληρονομιά και Αρχιτεκτονική.

Συνδεδεμένοι φορείς και οργανισμοί με το υφυπουργείο, όπως φαίνεται από το έγγραφο, είναι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ίδρυμα Κ. Αργυρού) Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Κ.Ε.Ε. UNESCO, το Ίδρυμα Χειροτεχνίας και το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας.

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βάση της σημερινής λειτουργίας του ΘΟΚ μεταφέρονται στο υφυπουργείο δύο υφιστάμενες θέσεις της θεατρικής ανάπτυξης, καθώς και ότι μετά την έγκριση του νομοσχεδίου και τη σύσταση του υφυπουργείο ο επόμενος προϋπολογισμός του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας θα καταρτιστεί υπό την εποπτεία της νέας δομής και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Επίσης, διατάγματα που σήμερα εκδίδει το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται με την ισχύουσα πρακτική, μέσω του υπουργείου Μεταφορών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση