ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκδήλωση για τον κορυφαίο ιδιωματικό ποιητή της Κύπρου Παύλο Λιασίδη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο 30 χρόνων από τον θάνατό του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εκδήλωση μνήμης για τον κορυφαίο ιδιωματικό ποιητή της Κύπρου Παύλο Λιασίδη (1901-1985) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο 30 χρόνων από τον θάνατό του και της επικείμενης τον προσεχή Μάρτιο 115ης επετείου από τη γέννησή του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θωμάς Συμεού, μελετητής του Παύλου Λιασίδη, με θέμα: «115 χρόνια από τη γέννηση και 30 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Λιασίδη. Η πολυθεματικότητα και διαχρονική επικαιρότητα του έργου του». Στην εκδήλωση θα ακουστούν ποιήματα του Παύλου Λιασίδη σε απαγγελία από ηθοποιούς, αλλά και σε ηχογραφημένη απόδοση από τον ίδιο τον ποιητή.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθεται, επίσης, το εντελώς πρόσφατο βιβλίο του Θωμά Συμεού Όψεις της κοσμοθεωρίας του Παύλου Λιασίδη / Ανθολόγιο Παύλου Λιασίδη. Σε αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί την ανάλυση του ποιητικού φαινομένου που υπακούει στο όνομα Παύλος Λιασίδης, μακριά από τις συνήθως απλουστευτικές και κατά κανόνα επιδερμικές προσεγγίσεις που χαρακτήριζαν τις περισσότερες έως τώρα – τριάντα χρόνια από το θάνατό του ποιητή – αναφορές στο έργο του.

Αντικείμενο αυτής της ανάλυσης γίνεται η υπό διαμόρφωση κοσμοθεωρία του Παύλου Λιασίδη όπως αυτή αποτυπώνεται στα διάφορα στάδια της δημιουργίας του. Έτσι, στα τέσσερα κεφάλαια-μελέτες του βιβλίου γίνεται καταρχήν μια προσπάθεια ανίχνευσης και προσδιορισμού των πηγών – εμπειρικών και κειμενικών – της κοσμοαντίληψης του ποιητή, η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται στην εννοιακή ανάλυση του έργου του, καθώς και στον προσδιορισμό των κοσμοθεωρητικής σημασίας ποιητικών του συμβόλων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολυπρισματικής συνεξέτασης του έργου του ποιητή, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος του δημιουργικού του άθλου, βιώνοντάς τον τελικά στην πηγή του, μέσα από τα δείγματα γραφής που παρατίθενται με τη μορφή ανθολογίου του Παύλου Λιασίδη στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.

Ποιος είναι ο Παύλος Λιασίδης

Ο Παύλος Λιασίδης γεννήθηκε στο χωριό Λύση στις 23 Μαρτίου 1901 και πέθανε το 1985 στον συνοικισμό Τσιακκιλερή στη Λάρνακα.

Άρχισε σαν ποιητάρης την περίοδο 1921-22. Αργότερα βγήκε από την ομαδική τεχνοτροπία των ποιητάρηδων, ανέπτυξε ένα δικό του προσωπικό στιλ και εξελίχτηκε σε έναν ιδιόρρυθμο τεχνίτη του στίχου και του λόγου και σε σημαντικό εκπρόσωπο της Κυπριακής λαϊκής ιδιωματικής ποίησης. Βραβεύτηκε από την Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας το 1975 με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Ελληνική Κυπριακή Λογοτεχνία.

Ποιητικές συλλογές:

Τραγούδια του νησιού μου (1928), Τα φκιόρα της καρκιάς μου (1933), Η παραλλαή του τζαιρού (1937), Χάραμαν φου (1944), Γέννημαν νήλιου (1946), Μπρόεμαν (1947), Εντεκάμισι η ώρα (1950), Δώδεκα παρά δέκα (1960), Να πεθάνει ο χάρος (1966), Η Τζύπρος δίχως πούτρα (1972), Η σταυρωμένη Τζύπρος μας (1976), Με το χέρι του Παύλου Λιασίδη (1987), Ποιητική αλληλογραφία (με Χαράλαμπο Δημοσθένους) (1989).

Όλες οι ποιητικές συλλογές έχουν συμπεριληφθεί και σε δίτομη έκδοση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών με τίτλο «Παύλου Λιασίδη Άπαντα» (2003).

Θεατρικά έργα:

Αλαβροστοισιώτης (Α' Βραβείο ΡΙΚ), Ο μονογιός (1982), Αϊ Βασίλης (παιδικό), Δκυο ττεμπέληες (παιδικό) (1946), Το δράμα της ζωής μου, Ο σουξουλιάρης, Η αγάπη νικητής (1935), Το θάμμαν (Β' Βραβείο ΡΙΚ) (1968).

 

Πού/πότε: FoYer (φουαγιέ) του Θεάτρου Ένα (Β΄ Δημοτική Αγορά Λεμεσού). Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ