ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις Εκδόσεις του 2022

Τα έργα των επτά δημιουργών που ξεχώρισαν

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις 2022 επέδωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, σε ειδική τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, χθες βράδυ Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Συγχαίροντας τους νικητές και τις νικήτριες, η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Κασσιανίδου σημείωσε ότι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν έναν εμβληματικό θεσμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού, εκφράζουν τη διαχρονική στήριξη της Πολιτείας στη λογοτεχνία του τόπου, προσθέτοντας ότι, μέσα από τον διαγωνιστικό αυτό θεσμό γράφεται μία από τις σημαντικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της λογοτεχνίας της Κύπρου και αναδεικνύονται οι πολιτισμικές αξίες της Κύπρου.

Ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, μετά από 55 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, εκσυγχρονίζεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε εποχής, ανάφερε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός.

Σημείωσε ότι είναι η δεύτερη τελετή στο πλαίσιο του θεσμού από την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, και υπογράμμισε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου είναι μια ιστορική πράξη που συμβάλλει έμπρακτα στην αποτελεσματική εφαρμογή μιας συγκροτημένης στρατηγικής στον πολιτισμό. Δήλωσε ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάπτυξη πολιτικής για την ενθάρρυνση της εκδοτικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της λογοτεχνίας.

Η Υφυπουργός μίλησε για τον θεσμό, για τους τιμώμενους και τις τιμώμενες, αλλά και για τις δράσεις του Υφυπουργείου με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη της εκδοτικής δραστηριότητας και της λογοτεχνίας στην Κύπρο.

Ανέφερε «Σε αυτή τη γιορτή του λογοτεχνικού βιβλίου τιμώνται επτά δημιουργοί, τα έργα των οποίων ξεχώρισαν». [ Περισσότερα στην ομιλία της εδώ]

Συγκεκριμένα, το Βραβείο στην κατηγορία Ποίηση απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Νικολαΐδη με το έργο «Ριμαχό» (εκδόσεις Σμίλη). Στην κατηγορία Μυθιστόρημα, το Βραβείο έλαβε η Κωνσταντία Σωτηρίου με το έργο «Brandy Sour» (εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο στην κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα πήρε η Μαρία Α. Ιωάννου για το έργο «Οι ενδιάμεσοι» (εκδόσεις Νεφέλη). Ο Παύλος Ανδρέου με το έργο «Παγωτό δακρυγόνο» (εκδόσεις Θράκα) έλαβε το Βραβείο στην κατηγορία Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, ενώ στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά νικήτρια αναδείχθηκε η Δέσποινα Ηρακλέους για το έργο της «Πού πήγαν τα φαντάσματα;» (εκδόσεις Διάπλαση). Το Βραβείο στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους δόθηκε στον Πέτρο Πανάου, για το έργο του «Επιχείρηση Λόγος: Το μυστήριο του κινητού» (εκδόσεις Τελεία) και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους στη Χρύσω Χαραλάμπους για την εικονογράφηση του έργου «1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμόνι», (συγγραφέας: Δανάη Δάσκα, εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Την τελετή άνοιξε κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, ενώ το σκεπτικό των βραβεύσεων ανέγνωσαν οι Πρόεδροι των Κριτικών Επιτροπών Παντελής Βουτουρής, Αγγελική Γιαννικοπούλου και Κωνσταντίνος Γεωργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας λειτουργεί από το 1968. Από τότε έχουν περάσει 55 χρόνια και συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του, ενώ σκοπός του είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων λογοτεχνικών έργων ανά έτος, καθώς και η συνέχιση του δημιουργικού διαλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ