ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακές παρουσίες στη βραχεία λίστα του βραβείου Jean Moréas

Οι ποιητικές γενιές, διαδέχονται η μια την άλλη, κρατώντας τη σκυτάλη της νεοελληνικής ποίησης με ήθος, πάθος και συνέπεια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δημοσιοποιήθηκε, μέσα από δελτίο Τύπου, η βραχεία λίστα των υποψήφιων ποιητικών συλλογών του 2019 για το βραβείο Jean Moréas. Μέσα στη λίστα βρίσκονται και δυο ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν από Κύπριους ποιητές, τους Παναγιώτη Νικολαϊδη και Νάσα Παταπίου.

Βραχεία Λίστα Καλύτερης ποιητικής συλλογής 2019

1. Κατερίνα Αγυιώτη Ο ταμίας του θεού, εκδόσεις Φαρφουλάς
2. Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Σκηνές καθημερινότητας του κόμη Αλέξιου Ντε Λα Βέγα, εκδόσεις Οδός Πανός
3. Παναγιώτης Αρβανίτης, Παράθυρο στο Βερολίνο, εκδόσεις Γαβριηλίδης
4. Λένια Ζαφειροπούλου, Αίθουσα των χαμένων βημάτων, [26 Ασκεπείς λυγμοί], εκδόσεις Πόλις
5. Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Dyno: με τα ζάρια στον αέρα, εκδόσεις Πόλις
6. Παναγιώτης Νικολαΐδης, Η νύφη του Ιούλη, εκδόσεις Σμίλη
7. Αθηνά Παπαδάκη, Δύση, εκδόσεις Γαβριηλίδη
8. Νάσα Παταπίου , Μελουζίνης Ενώτια, εκδόσεις Καστανιώτη
9. Γιώργος Ρούσκας Ως άλλος Τάλως, εκδόσεις Κοράλλι
10.Ντίνος Σιώτης, Στη σκιά του ανέμου, εκδόσεις Κέδρος

Σκεπτικό βράβευσης της καλύτερης ποιητικής συλλογής για το 2019

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης, «και το 2019 συνεχίστηκε η πλούσια βιβλιοπαραγωγή ποιητικών βιβλίων, ένα φαινόμενο που αναδεικνύει δυναμικά τον εκφραστικό πλούτο και δηλώνει την προτίμηση της λογοτεχνικής κοινότητας προς την ποίηση. Αναμφίβολα η ποιότητα ποικίλει, το ίδιο και η θεματολογία, όπως και οι εκφραστικοί τρόποι. Εκείνα όμως που καταγράφονται στα θετικά και αποτελούν εχέγγυα για το μέλλον, είναι η υψηλή αισθητική της γραφής, καθώς και η εξαιρετικής ποιότητας εκδοτική παρουσίαση».

Η ποίηση στην Ελλάδα επισημαίνεται, παραμένει ανεκτίμητη αξία. Αυτή τη διαχρονική παρουσία της φροντίζουν, παρ` όλες τις δυσκολίες και τους χαλεπούς καιρούς, οι ποιήτριες και οι ποιητές. Ο ποιητικός λόγος στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο, απ` όπου λάβαμε αρκετά βιβλία, βρίσκεται σε μια διαρκή ανθοφορία. Οι ποιητικές γενιές, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους, διαδέχονται η μια την άλλη, κρατώντας τη σκυτάλη της νεοελληνικής ποίησης με ήθος, πάθος και συνέπεια.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων μας για την αξιολόγηση των ποιητικών συλλογών του 2019, τονίζεται είχαμε την τιμή να διαβάσουμε εξαίρετα δείγματα γραφής, ποιητών και ποιητριών από την Δεύτερη Μεταπολεμική Γενιά, από τη Γενιά του `70, τη Γενιά του 1980 και πολλών νεοτέρων. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειώσουμε πως παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα στροφή από τους προσωπικούς προβληματισμούς των δημιουργών στο κοινωνικό περιβάλλον και στα συμφραζόμενα της ιστορικής μνήμης και του βιώματος. Η τάση αυτή, σημειώνεται, για εξωστρέφεια και επικοινωνία, αποδεικνύουν τη διάθεση των λογοτεχνών να συνομιλήσουν και να πάρουν θέση. Πολλοί ποιητές και ποιήτριες ενθαρρύνονται απ` αυτή τη διάθεση και επιλέγουν άλλοτε τα εκτενή συνθετικά ποιήματα κι άλλοτε την ποιητική πρόζα για να ανασυνθέσουν τα όρια του κόσμου τους /μας μέσα από οικεία γλωσσικά περιβάλλοντα.

Η βραχεία λίστα που συγκροτήθηκε με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μετά από ενδελεχή μελέτη, πιστεύουμε ότι περιλαμβάνει τις πιο αξιόλογες ποιητικές φωνές που εξέδωσαν ποιητική συλλογή το 2019, καταλήγει η ανακοίνωση.

Θα απονεμηθεί επίσης βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ποιητικής συλλογής 2019, η βραχεία λίστα του οποίου είναι η ακόλουθη:

1. Φραντζέσκα Άβερμπαχ, Απώλειες, εκδόσεις Θράκα
2. Δημήτρης Αθανασέλος , Ανάβαση, εκδόσεις Πνοή
3. Αθηνά Βογιατζόγλου, Ερωτοπαίγνια, εκδόσεις Κέδρος
4.Πηνελόπη Ζαρδούκα, αιωρείν, εκδόσεις Θράκα
5. Φιλία Κανελλοπούλου, Τα μέσα μου, εκδόσεις Οροπέδιο
6. Χαριτίνη Μαλισσόβα, Ιδεατή ολότητα, εκδόσεις Αρμός
7. Αλέξανδρος Τιχομίρ, Νάθαν (ένα ταξίδι στο εσωτερικό τοπίο ενός θεού), εκδόσεις βακχικόν

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την ημέρα διεξαγωγής της τελετής απονομής των βραβείων για την καλύτερη ποιητική συλλογή 2019 και πρωτοεμφανιζόμενου / ης ποιητή / τριας για το 201 θα δοθούν, επίσης, τα βραβεία:
-Μεγάλο Βραβείο Jean Moréas για το σύνολο του έργου και τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα
-Ειδικό Βραβείο Τιμής Κωστής Παλαμάς
-Βραβείο για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων

Την Επιτροπή Βράβευσης συγκροτούν:
-Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ποιητής (Πρόεδρος της επιτροπής)
-Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μέλος της επιτροπής)
-Λίνα Νικολακοπούλου, Ποιήτρια –Στιχουργός (Μέλος της επιτροπής)
-Διώνη Δημητριάδου, Ποιήτρια – Κριτικός Λογοτεχνίας (Μέλος της επιτροπής)
-Κώστας Κρεμμύδας, Ποιητής – Εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας (Μέλος της επιτροπής)
-Βαγγέλης Τασιόπουλος, Ποιητής – Γραμματέας στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Μέλος της επιτροπής)
-Αντώνης Δ. Σκιαθάς Ποιητής- Κριτικός Λογοτεχνίας- προεδρεύων στο Γραφείο Ποιήσεως (Μέλος της επιτροπής)
Να σημειωθεί ότι εκτός των εντύπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων που θα παραχθούν για τις εκδηλώσεις του Patras World Poetry Festival, θα εκδοθεί το Αλμανάκ των Βραβείων 2020, με το έργο,το βιογραφικό και υλικό από τον βίο, του υπό βράβευση και τιμώμενου υποψηφίου.

Μετατίθεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Στο μεταξύ, ανακοινώνεται ότι εξαιτίας των προβλημάτων που πρόσθεσε η εφαρμογή της απαγόρευσης των μετακινήσεων στη χώρα (lockdown) εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονωϊού, η οργανωτική και η επιστημονική επιτροπή των διεθνών βραβείων Jean Moréas και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας (Patras World Potery Festival) μεταθέτει την ημερομηνία διεξαγωγής του θεσμού στις ημερομηνίες 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2020.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ : Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Παρουσίαση των ποιητών στο Διαδίκτυο:

Οι συμμετέχοντες ποιητές της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν σε ειδικό τιμητικό αφιέρωμα στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στo culturebook.gr , αρκετά νωρίτερα από τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Το υλικό αυτό ταυτόχρονα θα προωθηθεί στο διαδίκτυο, στα μμε, στα social media, σε πολιτιστικές ιστοσελίδες και σε σελίδες φεστιβάλ ποίησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Συμμετοχή στα Live Events:
Ο κάθε συμμετέχων θα πάρει μέρος σε ένα live event από τα 5 που θα πραγματοποιηθούν. Παρακαλούμε να μας δηλώσετε εκ νέου τη διαθεσιμότητα σας σχετικα με τις ώρες διεξαγωγής στο επισυναπτόμενο έγγραφο.
Σε κάθε live event θα πραγματοποιείται παρουσίαση κάθε ποιήτη με αναγνώσεις ποίησης ενώ παράλληλα θα συμμετέχετε και στη διεξαγωγή θεματικής συζήτησης (στρογγυλή τράπεζα).
Η παρουσίαση των ποιημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ζωντανή ανάγνωση, είτε με την προβολή του βίντεο (κατόπιν συνεννόησης με τον κάθε συμμετέχοντα).
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο σύνδεσης και θα συμμετέχουν σε σύντομο test event παραμονές της live μετάδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Τα χρόνια της Πλαθ στο Κέμπριτζ και η συνάντησή της με τον Τεντ Χιου «μιλούν» για ένα γάμο μεταξύ δύο προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της αγγλόφωνης ποίησης

Η Σίλβια Πλαθ στο φως

Το βιβλίο «Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath», που βγήκε στα βιβλιοπωλεία πριν από λίγες ημέρες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Το πρώτο δισέλιδο του βιβλίου, με τις έξι ηπείρους, που θα ακολουθήσουν αναλυτικά, και τους ωκεανούς γεμάτους ζωή

Άτλας νοερών ταξιδιών

Ενα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο για αναγνώστες-περιηγητές, που λειτουργεί σαν παράθυρο στον κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ