ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με 100 και πλέον ποιητές από 20 χώρες το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας»

Ένας από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021 στο θέατρο Επίκεντρο+, στην Αγορά Αργύρη, αλλά και διαδικτυακά το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival», ένας από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας, ο μεγαλύτερος της περιφέρειας, με σημαίνουσα θέση στα αξιόλογα φεστιβάλ ανά τον κόσμο με αντικείμενο τον ποιητικό λόγο.

Ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει ότι η το φεστιβάλ φιλοξενεί περισσότερους από 100 ποιητές και ποιήτριες από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου και διεξάγεται «μια χρονιά, η οποία συνδυάζει αφενός τη μνήμη του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και αφετέρου τα σύγχρονα βιώματα εγκλεισμού» γύρω από τον θεματικό άξονα: «Εγκλεισμός – Ελευθερία, Ανθρώπινες επαναστάσεις», με νέες ιδέες και στόχους και με «μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάγκη έκφρασης, συνέργειας και επικοινωνίας».

Για το 2021, το πρόγραμμα του φεστιβάλ επεκτείνεται από 4 ημέρες σε 7, φιλοξενώντας πολυμορφία δράσεων για Ελληνες και ξένους συμμετέχοντες και θεατές, στοχεύοντας στην καθιέρωση μιας μεγάλη γιορτής πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν - ζωντανά και διαδικτυακά - σημαντικοί προσκεκλημένοι με διεθνές κύρος και αναγνώριση πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, κριτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

Οι ποιητικές αναγνώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Πάτρας με συμμετοχή ποιητών εκ του σύνεγγυς αλλά και διαδυκτιακά, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής φυσικού κοινού, εφόσον το επιτρέψουν τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας covid19.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας θα διεξαχθεί σε τρεις (3) πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας, θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τη σελίδα: culturebook.gr και θα περιλαμβάνει κύριες και παράλληλες δράσεις.

Συγκεκριμένα, από τις 15 μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου διεξάγονται πέντε Διαδικτυακές Ποιητικές Συναντήσεις με αναγνώσεις και στρογγυλές τράπεζες κατά τη διάρκεια των οποίων «παρουσιάζονται με αναγνώσεις οι φιλοξενούμενοι ποιητές και ποιήτριες, καθώς και το έργο τους σε 2 γλώσσες».

Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν, επίσης, «σε στρογγυλές τράπεζες και συζητούν θέματα που αφορούν την ποίηση και την κριτική».

Στις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται ο Μαραθώνιος Νέων Ποιητών. Πρόκειται για μια εκδήλωση παρουσίασης και αναγνώσεων νεοεμφανιζόμενων ποιητών δια ζώσης και διαδικτυακά. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη, με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού.

Στις 18/12/2021 θα γίνει η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» για το έτος 2021.

Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού.

Από τις 15 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται έκθεση βιβλίων και ποιημάτων νεοεμφανιζόμενων ποιητών με συμμετοχή ποιητών και εκδοτικών οίκων.

Επίσης, στις Παράλληλες Δράσεις του φεστιβάλ, από τις 11 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται διαδικτυακές εκπομπές, Μουσικά Ραδιοφωνικά Αφιερώματα, εικαστική έκθεση, καθώς και έκθεση των ποιημάτων των συμμετεχόντων στις δράσεις σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης της Πάτρας.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το CultureBook (culturebook.gr), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποστηρικτές την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+ και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ορμή.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση