ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μιλώντας για τη «Λογοτεχνικότητα του τραύματος»

Η Ομάδα Συγγραφέων «Διαβάσεις» διοργανώνει τη 2η συνάντησή της

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου η ομάδα «Διαβάσεις« διοργανώνει τη δεύτερη από σειρά τριών συναντήσεων (στην πρώτη εκδήλωση φιλοξενήθηκαν συγγραφείς των εκδόσεων Το Ροδακιό, 23/11/2018), με συγγραφείς και εκδότες από συγκεκριμένο κάθε φορά ελληνικό εκδοτικό οίκο. Αυτή τη φορά στη συντροφιά της ομάδας θα φιλοξενηθούν οι συγγραφείς Τζούλια Γκανάσου και Μάχη Τζαβέλλα, των εκδόσεων «Γκοβόστης», με τίτλο: «Η Λογοτεχνικότητα του Τραύματος». Στη συζήτηση θα είναι και ο εκδότης Κωνσταντίνος Γκοβόστης από τις ομώνυμες εκδόσεις Γκοβόστη. Με τους φιλοξενούμενους θα συνομιλήσει ο συγγραφέας Χρίστος Τσιαήλης, υπό τον συντονισμό της Κωνσταντίας Σωτηρίου και της Νάσιας Διονυσίου.

 

«Η Λογοτεχνικότητα του Τραύματος»

Η Τζούλια Γκανάσου με το βιβλίο της «Γονυπετείς» και η Μάχη Τζαβέλλα με το «Φτερά Παγωνιού», που αμφότερα έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Γκοβόστης», θέτουν το ζήτημα της τραυματικής εμπειρίας και πώς αυτή μπορεί να γίνει αφορμή για συγγραφή. Οι δύο νουβέλες αφορούν την αναμέτρηση του ανθρώπου με τον εαυτό του, πώς αντιμετωπίζονται τα τραύματα του παρελθόντος, οι προκλήσεις του παρόντος και οι ήρωες αναζητούν την υπέρβαση για το μέλλον. Η Τζούλια Γκανάσου θέτει στο επίκεντρο την πίστη στον στόχο και την επίτευξή του, που δεν μοιάζει να είναι εύκολη κατάκτηση, αλλά δεν είναι και άπιαστο όνειρο. Με το «Γονυπετείς» η Γκανάσου δίνει άλλη διάσταση στο θαύμα – αν υπάρχει. Η Μάχη Τζαβέλλα με το «Φτερά Παγωνιού» πραγματεύεται τις σχέσεις μάνας και κόρης, με όλες τις δυσλειτουργίες μιας τέτοια σχέσης. Οι βαθιές ψυχολογικές προσεγγίσεις της συγγραφέως ανοίγουν στις ηρωίδες τραύματα, χαίνοντα και βαθιά. Κοινή συνισταμένη και των δύο φιλοξενούμενων συγγραφέων είναι η αναζήτηση αιτίων και αιτιών, όπως και η διαδικασία της κάθαρσης.

 

Οι συναντήσεις της ομάδας «Διαβάσεις»
Η εν λόγω σειρά συναντήσεων αποσκοπεί στη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία της γραφής, της έκδοσης και της ευρύτερης λογοτεχνικής διαδικασίας, καθώς και στην παρουσίαση του προσωπικού έργου των συμμετεχόντων δημιουργών σε σχέση με το ειδικό θέμα συζήτησης της βραδιάς. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε πρόσωπα που επιθυμούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη λογοτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, γνωρίζοντας νέους συγγραφείς και ανακαλύπτοντας τη φυσιογνωμία σημαντικών εκδοτικών οίκων. Ταυτόχρονα, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία και τους τρόπους με τους οποίους αυτή συνυπάρχει ισότιμα και δημιουργικά στα πλαίσια της ελληνικής λογοτεχνικής πραγματικότητας.

Πότε/πού: Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων και διαλέξεων Διαλεκτική, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αγλαντζιάς – παλιά Πλατεία Αγλαντζιά. Είσοδος ελεύθερη

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία από Koshu Kunii on Unsplash

5+1 βιβλία για τον ρατσισμό

Σας προτείνουμε μερικά βιβλία τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση, να ανοίξει το μυαλό μας ...
Newsroom K
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X