ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:13
 

Παρουσίαση του βιβλίου «Βιώματα, Κύπρος 1974»

Δέκα Ελληνοκύπριοι, τέσσερις Τουρκοκύπριοι, ένας Μαρωνίτης και ένας Βρετανός αφηγούνται…

Newsroom K

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα το βιβλίο του Ηλία Παντελίδη «Βιώματα, Κύπρος 1974», εκδόσεις Ηλίας Επιφανίου. Tα βιωματικά αφηγήματα, δέκα Ελληνοκυπρίων, τεσσάρων Τουρκοκυπρίων, ενός Μαρωνίτη και ενός Βρετανού αποτυπώνονται στο βιβλίο του Ηλία Παντελίδη. Όλοι Κύπριοι, με ολοζώντανες μνήμες του εφιαλτικού 1974. Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά με τον τίτλο «Laconic Tales. Cyprus 1974», εκδόσεις Ηλία Επιφανίου 2017 και στα τουρκικά με τον τίτλο «Savaş ve Biz», εκδόσεις Χώρα 2018.

Κάθε βιωματικό αφήγημα παρουσιάζεται με ιδιαίτερη έμφαση στο 1974, όταν οι Κύπριοι βίωσαν πολλά και μερικοί έμαθαν νέες λέξεις: πραξικόπημα, εισβολή, δολοφονίες, βιασμοί, λεηλασίες, κατοχή, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και έποικοι.  Αναφέρει στην εισαγωή του ο συγγραφέας: «Το 1974 η Κύπρος αντιμετώπισε τραγικά γεγονότα. Ήταν μια σκοτεινή, μυστηριώδης αδελφοκτόνος περίοδος που δύσκολα γίνεται κατανοητή, ακόμη και μετά το οδυνηρό ταξίδι της μνήμης πίσω στο 1967, 1964, 1963, 1958 και 1955. Ιδιαίτερα το 1964 και το 1974 πολλοί Kύπριοι έχασαν τη ζωή τους. Μερικοί, όμως, έχασαν πολλά περισσότερα, την ανθρωπιά τους.»

Tην παρουσίαση θα χαιρετίσουν την εκδήλωση η μορφωτική σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου δρ Νάντια Στυλιανού, ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο επίτιμος γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος εν αποστρατεία Δημήτρης Αλευρομάγειρος (το 1974   υπηρέτησε ως διοικητής του 336 ΤΕ στη Λευκωσία), ο τέως Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος Γιώργος Συλλούρης.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Γεώργιος Γιωργής, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Πρώην Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τον συγγραφέα Ηλία Παντελίδη.

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης


Ο συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1953 στην Αιγιαλούσα, στην κατεχόμενη από την Τουρκία Καρπασία της επαρχίας Αμμοχώστου. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του και στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, από το 1966 μέχρι το 1973. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως λοχίας πεζικού (Ιούλιος 1973-Αύγουστος 1975). Από το 1975 μέχρι το 1981 σπούδασε οικονομικά και λογιστική στο Λονδίνο (BSc Economics - Chartered Accountant). Είναι παντρεμένος, από το 1977 με την Κατερίνα (Πασχαλίδη), πρώην βουλευτή Κερύνειας με καταγωγή από τον Καραβά, Κερύνειας και το Πραστειό, Αμμοχώστου. Έχουν 4 παιδιά. Ζει στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας από το 1982 και ακόμη καρτερεί, μέρα νύκτα, να ζήσει ελεύθερος στην Αιγιαλίτικη Γη. Στην Γη που τον γέννησε. Σε μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη.


Πότε/πού: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, 7:00 μ.μ. Σπίτι της Κύπρου, Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας, Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα. Τηλέφωνο 2103734934, spiticy@otenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X