ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Παρουσιάζεται η δικοινοτική έκδοση νέων Κυπρίων λογοτεχνών

Πρόκειται για θεσμό κοινής δίγλωσσης έκδοσης έργων που πλέον έχει καθιερωθεί

Δελτίο Τύπου

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η Ένωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων (Τουρκοκυπρίων) διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση για την τελετή βράβευσης των νέων Κυπρίων λογοτεχνών που κέρδισαν τον δικοινοτικό διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος (2017-2018) και την παρουσίαση των βραβευμένων έργων. Την παρουσίαση θα κάνουν οι Γιώργος Φράγκος και η Εμέλ Καγιά.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου σε συνεργασία με την Οργάνωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων (των Τουρκοκυπρίων) συνεχίζουν την παράδοση κοινής δίγλωσσης έκδοσης έργων από νέους συγγραφείς στις δύο κοινότητες κατόπιν διαγωνισμού. Ο παρών διαγωνισμός είναι ο όγδοος στη σειρά και αφορά διηγήματα δύο νέων συγγραφέων από κάθε πλευρά. Τούτο γιατί η ποιότητα των διηγημάτων των τεσσάρων δημιουργών κρίθηκε από τις αντίστοιχες επιτροπές άξια για βράβευση και συμπερίληψη στο βιβλίο που παρουσιάζεται. Ο προηγούμενος διαγωνισμός αφορούσε ποίηση όπως και ο επόμενος, αφού πεζό και ποίηση εναλλάσσονται.

 

Θεσμός πλέον η κοινή έκδοση

Η κοινή δίγλωσση έκδοση έργων συγγραφέων και από τις δύο κοινότητες είναι ένας θεσμός που έχει πια καθιερωθεί, αφού θεωρήθηκε πολύ πετυχημένος, δίνοντας ως καρπούς νεανικά αλλά ώριμα έργα από τις δύο κοινότητες που συμβάλλουν στη διάχυση και ανταλλαγή ιδεών, τεχνικών και νοοτροπιών στον τρόπο γραφής και σκέψης. Αλλά, βεβαίως, και στους προβληματισμούς και την κοινή πεποίθηση της νέας γενιάς πως η μοιρασμένη πατρίδα μπορεί να επανενωθεί και να ευημερήσει σε συνθήκες αλληλοκατανόησης , μακριά από μισαλλοδοξίες. Αυτό είναι και ένα γενικότερο συμπέρασμα για όλους. Ήδη αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι νέοι συγγραφείς, πεζογράφοι ή ποιητές, που λάβανε ή λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, αποτελούν παράδειγμα φιλίας και συναδέλφωσης. Τη φρεσκάδα και την καθαρότητα των έργων τους τις απολαμβάνουν αναγνώστες Κύπριοι, χωρίς διαχωρισμούς εθνότητας. Μιλάμε για την Τέχνη που αποκαθαίρει πληγές και ενώνει για το κοινό ειρηνικό μέλλον. Άλλωστε και ο πίνακας της Κατερίνας Ατταλίδου που κοσμεί το εξώφυλλο κινείται στις ίδιες προσμονές: Η Μεσαορία να επανενώσει την Κύπρο σε μια ευτυχισμένη πατρίδα. Η ΕΛΚ ευχαριστεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που στηρίζει εδώ και χρόνια αυτή την προσπάθεια.


Πληροφορίες: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ., Σπίτι της Συνεργασίας, (παρά το Λήδρα Πάλας).

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Παιδίατροι σέρνουν στα Δικαστήρια τον ΟΚΥπΥ

«1η Ιουνίου 2019 ξεκινάει το ΓεΣΥ»
george  |  09:39

Η Wikipedia προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας

«H Wikipedia ξέρει και τιμωρεί!»
ΑΚΑ  |  08:20

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Kαι μετά ξύπνησες ο Οζερσάϊ! »
ΑΚΑ  |  08:17

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

H κατάθλιψη μπορεί να είναι η έσχατη άμυνα των αγνών οργανισμών απέναντι στο εικονικό πανηγύρι της στιγμιαίας επιβράβευσης και της ματαιοδοξίας.

Εφηβοι δεσμώτες των smartphones

H δημοσιογράφος Νάνσι Τζο Σέιλς πιστεύει ότι πρέπει όλα να ξεκινούν από τη μόρφωση και στο τέλος του βιβλίου προτρέπει: ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η νεκρική πομπή στη λεωφόρο Αμαλίας προς το Α΄ Νεκροταφείο. Τον Γιώργο Σεφέρη συνοδεύουν άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο θάνατος του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους πιο καταξιωμένους, και διεθνώς, Ελληνες ποιητές, πολεμήθηκε όσο λίγοι στο λογοτεχνικό πεδίο. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X