ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:38
 

Παρουσιάζεται η δικοινοτική έκδοση νέων Κυπρίων λογοτεχνών

Πρόκειται για θεσμό κοινής δίγλωσσης έκδοσης έργων που πλέον έχει καθιερωθεί

Δελτίο Τύπου

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η Ένωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων (Τουρκοκυπρίων) διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση για την τελετή βράβευσης των νέων Κυπρίων λογοτεχνών που κέρδισαν τον δικοινοτικό διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος (2017-2018) και την παρουσίαση των βραβευμένων έργων. Την παρουσίαση θα κάνουν οι Γιώργος Φράγκος και η Εμέλ Καγιά.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου σε συνεργασία με την Οργάνωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων (των Τουρκοκυπρίων) συνεχίζουν την παράδοση κοινής δίγλωσσης έκδοσης έργων από νέους συγγραφείς στις δύο κοινότητες κατόπιν διαγωνισμού. Ο παρών διαγωνισμός είναι ο όγδοος στη σειρά και αφορά διηγήματα δύο νέων συγγραφέων από κάθε πλευρά. Τούτο γιατί η ποιότητα των διηγημάτων των τεσσάρων δημιουργών κρίθηκε από τις αντίστοιχες επιτροπές άξια για βράβευση και συμπερίληψη στο βιβλίο που παρουσιάζεται. Ο προηγούμενος διαγωνισμός αφορούσε ποίηση όπως και ο επόμενος, αφού πεζό και ποίηση εναλλάσσονται.

 

Θεσμός πλέον η κοινή έκδοση

Η κοινή δίγλωσση έκδοση έργων συγγραφέων και από τις δύο κοινότητες είναι ένας θεσμός που έχει πια καθιερωθεί, αφού θεωρήθηκε πολύ πετυχημένος, δίνοντας ως καρπούς νεανικά αλλά ώριμα έργα από τις δύο κοινότητες που συμβάλλουν στη διάχυση και ανταλλαγή ιδεών, τεχνικών και νοοτροπιών στον τρόπο γραφής και σκέψης. Αλλά, βεβαίως, και στους προβληματισμούς και την κοινή πεποίθηση της νέας γενιάς πως η μοιρασμένη πατρίδα μπορεί να επανενωθεί και να ευημερήσει σε συνθήκες αλληλοκατανόησης , μακριά από μισαλλοδοξίες. Αυτό είναι και ένα γενικότερο συμπέρασμα για όλους. Ήδη αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι νέοι συγγραφείς, πεζογράφοι ή ποιητές, που λάβανε ή λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, αποτελούν παράδειγμα φιλίας και συναδέλφωσης. Τη φρεσκάδα και την καθαρότητα των έργων τους τις απολαμβάνουν αναγνώστες Κύπριοι, χωρίς διαχωρισμούς εθνότητας. Μιλάμε για την Τέχνη που αποκαθαίρει πληγές και ενώνει για το κοινό ειρηνικό μέλλον. Άλλωστε και ο πίνακας της Κατερίνας Ατταλίδου που κοσμεί το εξώφυλλο κινείται στις ίδιες προσμονές: Η Μεσαορία να επανενώσει την Κύπρο σε μια ευτυχισμένη πατρίδα. Η ΕΛΚ ευχαριστεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που στηρίζει εδώ και χρόνια αυτή την προσπάθεια.


Πληροφορίες: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ., Σπίτι της Συνεργασίας, (παρά το Λήδρα Πάλας).

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, ο Ηλιος μετατρέπει 4,6 εκατομμύρια τόνους ύλης του σε ενέργεια. κάτι ανάλογο προσπαθούν να επιτύχουν οι επιστήμονες με τη σύντηξη του υδρογόνου

Η ενέργεια του Ηλίου

Η μεγαλύτερη αστρονόμος όλων των εποχών είναι η Αγγλοαμερικανίδα Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Μπορεί ένα κόμικ να αφηγηθεί μια τέτοια σύνθετη πολιτική και στρατιωτική ιστορία; Πηγή φωτογραφίας: «Κ» Ελλάδος.

Oταν τα κόμικ γράφουν Ιστορία

To πολυσέλιδο graphic novel «Οι όμηροι του Γκαίρλιτς», μια απίστευτη, αληθινή ιστορία διχασμού και πολέμου» σε σενάριο και ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X