ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Read Library: «Παίζω με τα γράμματα, μαντεύω τις λέξεις, βάζω φαντασία και φτιάχνω ένα e-book»

Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της δράσης, σκοπός ήταν μέσα από το παιχνίδι να δημιουργηθούν ιστορίες οι οποίες θα εκδίδονται ηλεκτρονικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για πρώτη φορά φέτος η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Read συμμετείχε στο Nicosia Book Festival. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ η Read Library διοργάνωσε δράσεις στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Πάρκο της Ακρόπολης, που απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Προϊόν της δράσης για παιδιά με τίτλο «Παίζω με τα γράμματα, μαντεύω τις λέξεις, βάζω φαντασία και φτιάχνω ένα e-book», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 07/10/2023 στις 15:00 στο περίπτερο της Read Library, είναι οι ιστορίες που περιέχονται στο e-book που βρίσκεται ήδη στην εφαρμογή.

Στην προσπάθεια αυτή ήταν μαζί μας οι: Καπανδρέου Ανδρέας, συγγραφέας / βιβλιοθηκονόμος, Πανάου Πέτρος, συγγραφέας / καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia, Περικλέους Έλενα, πρόεδρος ΚΣΠΝΒ/ συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας στο υφυπουργείο Πολιτισμού/ εκπαιδευτικός / συγγραφέας και Πέτρου Θεοδώρα, πρόεδρος ΚΕΒΕΠ / βιβλιοθηκονόμος.

Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της δράσης, σκοπός ήταν μέσα από το παιχνίδι να φτιάξουμε ιστορίες τις οποίες θα εκδίδαμε ηλεκτρονικά. Και ο σκοπός επιτεύχθηκε. Το e-book βρίσκεται στην εφαρμογή Read Library και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει δωρεάν σε smartphones και tablets σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται. Για να το πετύχουμε αυτό επιστρατεύσαμε παράλληλα την εξωτερική συνεργάτιδα της Read Library Γιώτα Ιωάννου, η οποία έκανε τη σελιδοποίηση του βιβλίου και τη μετατροπή των κειμένων στη μορφή epub όπως και τον Απόστολο Κουρουπάκη που επιμελήθηκε το κείμενο.

Πώς φθάσαμε όμως στο e-book;
Πρωταρχικός σκοπός ήταν τα παιδιά να βάλουν σε εγρήγορση τη φαντασία τους, να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, να επιστρατεύσουν το αφηγηματικό τους ταπεραμέντο και να μας δώσουν μια ενδιαφέρουσα αφήγηση. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε την τεχνική του Τζάνι Ροντάρι με το Φανταστικό Διώνυμο. Για να φτιάξουμε τις δύο λίστες, ώστε να μπορούν τα παιδιά στη συνέχεια να επιλέξουν στην τύχη το φανταστικό τους διώνυμο που θα τους βοηθούσε να ξετυλίξουν το νήμα της αφήγησής τους, παίξαμε ένα ευχάριστο παιχνίδι, προτείνοντας λέξεις για τις δύο λίστες μας.

Οι οδηγίες ήταν:

1. Δημιουργήστε μια ιστορία με το φανταστικό διώνυμο

2. Διαλέξτε ένα μόνο ζεύγος από τις δύο λίστες με λέξεις και στήστε γύρω από αυτό μια μικρή και σύντομη ιστορία. Για παράδειγμα,
Λίμνη- αλεπού

3. Επιλέξτε το φανταστικό σας διώνυμο εντελώς στην τύχη.

4. Η ιστορία που θα γράψετε δεν είναι απαραίτητο να είναι παραμύθι, αλλά αυτό δεν αποκλείεται.

5. Τα αντικείμενα μπορούν, αν θέλετε, να διαθέτουν μαγικές ικανότητες.

6. Προσοχή! Οι δύο λέξεις που θα επιλέξετε θα πρέπει να αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία της ιστορίας, όχι απλώς να αναφέρονται μέσα σε αυτήν.

Για όσους δεν γνωρίζουν για το φανταστικό διώνυμο του Ροντάρι, εξηγώ πολύ-πολύ σύντομα ότι, στο βιβλίο «Η Γραμματική της Φαντασίας» του Τζιάνι Ροντάρι, που ήταν δάσκαλος και πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας αναφέρει, «Η φαντασία δεν είναι μια χωριστή ικανότητα του νου, αλλά ο ίδιος ο νους!». Ο Ροντάρι υποστηρίζει ότι «αν θέλουμε να διδάξουμε κάποιον να σκέφτεται, πρέπει πρώτα να τον μάθουμε να επινοεί». Θεωρεί ότι «η σκέψη σχηματίζεται ανά ζεύγη». Δημιουργεί λοιπόν και δίνει στους μαθητές του τα «φανταστικά διώνυμα», ζευγάρια λέξεων ξένων μεταξύ τους. Λέξεις «ριγμένες η μία εναντίον της άλλης σ’ έναν ουρανό, που δεν έχουν ξαναδεί». Γιατί, τότε και μόνο τότε «βρίσκονται στις καλύτερες συνθήκες για να δημιουργήσουν μια ιστορία».
Το αποτέλεσμα που έχουμε, όπως θα δείτε, είναι θεαματικό. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν μαζί με τους αρχηγούς τους απίστευτες ιστορίες. Στο τέλος ζωγράφισαν εμπνευσμένα από τις ιστορίες τους. Όλες οι ζωγραφιές συμπεριλαμβάνονται επίσης στο e-book.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή,
για iOS εδώ,
για Android εδώ.

Βρείτε το e-book εδώ.

Καλή ανάγνωση! 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ