ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Στην Άκρη μια Ουρά» της Αυγής Λίλλη

Παρουσιάζεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 το τρίτο ποιητικό βιβλίο της ποιήτριας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι και παρουσιάζεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 (ώρα 19.30) το τρίτο ποιητικό βιβλίο της Αυγής Λίλλη Στην Άκρη Μια Ουρά (Θράκα, 2021). Το εξώφυλλο και την εικονογράφηση του βιβλίου επιμελήθηκε η Άννα Φωτιάδου.

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (Νέας Έγκωμης 8, 2409 Έγκωμη).

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η πεζογράφος Λουίζα Παπαλοΐζου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την ποιήτρια.

Σύμφωνα με τον ποιητή και κριτικό Παναγιώτη Νικολαΐδη, «η ποιήτρια δεν προϋποθέτει μόνο την παραδοσιακή προσωδία […], αλλά ταυτόχρονα πατά γερά και στη μοντερνιστική παράδοση του ελεύθερου στίχου». «Στις καλύτερές της στιγμές, η ποιήτρια ισορροπεί μορφολογικά ανάμεσα σε μια προσπάθεια να φτάσει στον όσο γίνεται καθαρότερο λυρισμό και νοηματική πύκνωση, στοιχεία που επιτυγχάνονται με τη λεκτική καταβύθιση στον πυρήνα της καίριας αίσθησης. Παράλληλα, με το εξομολογητικό, στοχαστικό καταστάλαγμα και το σκοτεινό χιούμορ της που πολύ συχνά προβάλλεται με τελετουργικό τρόπο στην ποιητική σκηνή αποφεύγεται η συναισθηματική διάχυση και επιτυγχάνεται η δέουσα ποιητική απόσταση από τα θέματα που πραγματεύεται» γράφει ο ίδιος· και συμπληρώνει: «Πατώντας γερά στον μύθο, η ποιήτρια πραγματεύεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, οξυδέρκεια και αυτοσαρκασμό το πένθος της ερωτικής απώλειας και πλέκει, εν τέλει, μιαν ερωτική ιστορία ενηλικίωσης, σπαραγμού και καλλιτεχνικής αυτογνωσίας. […] Η ποιητική σύνθεση της Αυγής Λίλλη, με το στοχαστικό και μυθολογικό της βάθος, αποτελεί αναμφισβήτητα μια δυναμική αναγνωστική πρόταση που λειτουργεί εξελικτικά στην ποιητική της πορεία.» (Νέον Πλανόδιον, 6/11/2021).

Δείγμα απο το Βιβλίο 

Σειρήνα

θνητό το δέρμα σκιρτά κι εγώ
κλαίω· τη γλώσσα
βγάζει τα δόντια, με κατα-
σπαράζει και να το ποίημα
μοιραίο με σύρμα
πλέκει κοτσίδες
κορώνα χρυσή
κορδέλες κι αλάτι
νερό στο κεφάλι ραίνει με
ρίχνει στα γόνατα

Ανάμεσα στα πόδια μου

Ανάμεσα στα πόδια μου γεννιέται ο κόσμος όλος·
ποτάμια, δάση, θρίαμβοι, ρομφαίες και στιλέτα
αγάπη, μίσος, δόρατα, κοντάρια, μια φαλτσέτα
με κάθε α και κάθε ω στο δέλτα και στο μέλος
με σκίζει, ρίχνει στον βωμό τραγούδι ποθημένο
αργά να το αιμορραγώ αιώνια να ανασταίνω
αἰδώς, αἰδώς, ἀείδομαι ὀδύνῃ ᾠδὴν αἰδοῖαν

Σύντομο Βιογραφίκο 

Η Αυγή Λίλλη (1980) γράφει ποίηση, μικροδιηγήματα και σενάρια μικρού μήκους. Έχει γράψει επίσης θεατρικά κείμενα και μονόπρακτα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες σκηνές στην Κύπρο. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Πρόχειρες Σημειώσεις Πάνω σ’ ένα Σωσίβιο (Λευκωσία, Αρμίδα, 2011), Η Σφαγή του Αιώνα (Λάρισα, Θράκα, 2018∙ β΄ εκδ. 2020) και Στην Άκρη μια Ουρά (Λάρισα, Θράκα, 2021). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα τουρκικά και έχουν δημοσιευθεί, όπως και μικροδιηγήματά της, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Συμμετείχε σε αρκετά λογοτεχνικά φεστιβάλ, μεταξύ αυτών το European Poetry Festival (Λονδίνο, 2019), Σαρδάμ (Λεμεσός-Λευκωσία, 2016, 2020) και CROWD OMNIBUS Literary Tour 2016 (Κύπρος).

Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η υπό έκδοση διατριβή της αφορά στο έργο του μεταπολεμικού συγγραφέα και κριτικού Αλέξανδρου Κοτζιά (1926-1992).
Ζει στη Λευκωσία.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 19:30. Νέας Έγκωμης 8, 2409 Έγκωμη

Επικοινωνία: Τηλε΄φωνο 99556226. Απαραίτητη είναι η ενημέρωση παρουσίας λόγω περιορισμένων θέσεων 

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση