ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το βιβλίο ''ΠΤΗΣΗ CY284'' υποψήφιο ως το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα στα Βραβεία Κοινού Public

Το βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου κυκλοφορεί σύντομα και σε Audio Book

Δελτίο Τύπου

Η «Πτήση CY284», το πρώτο μυθιστόρημα του Ανδρέα Χατζηκυριάκου που κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και βρίσκεται σε β’ έκδοση, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος στα Βραβεία Κοινού Public. Στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη, το κοινό καλείται να επιλέξει το αγαπημένο του βιβλίο ανάμεσα στα υποψήφια ανά κατηγορία, ψηφίζοντας διαδικτυακά έως και τις 29 Μαΐου, προκειμένου να αναδειχθούν τα δέκα επικρατέστερα ανά κατηγορία. Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, για την ανάδειξη του πιο αγαπημένου, ανάμεσα στα δέκα.

Το βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε audio book, είναι διαθέσιμο προς ψήφιση στα βραβεία κοινού Public εδώ.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Χατζηκυριάκου, στο οποίο καταπιάνεται με την αινιγματική υπόθεση της πτήσης CY284 των Κυπριακών Αερογραμμών, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 1967 στο Καστελόριζο, μετά από έκρηξη στον θάλαμο επιβατών, παρασέρνοντας στον θάνατο τους 66 επιβαίνοντες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται οι θεατές και αθέατες λεπτομέρειες της μοιραίας πτήσης που είχε πολιτικές προεκτάσεις, καθώς συνδέθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις που κορυφώνονταν τότε σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο βιβλίο του, ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος αποτυπώνει με απόλυτο ρεαλισμό την πολιτική πρακτική στο παρασκήνιο και τη διαχρονικά προβληματική σχέση Αθηνών - Λευκωσίας, καταφέρνοντας με αυτό το υβριδικό λογοτεχνικό είδος να συνθέσει μια μοναδική πλοκή και το σχεδόν τέλειο έγκλημα. Πρόκειται για μηχανική βλάβη ή για ανατίναξη, όπως διέδιδαν τότε οι Βρετανοί; Η φήμη που διοχετεύουν είναι εκρηκτική: κάποιοι τοποθέτησαν βόμβα με στόχο τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, το αντίπαλο δέος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το 1967 μια τέτοια φήμη διαδίδεται με ταχύτητα φωτός. Ο αναγνώστης βρίσκει τον εαυτό του «αιχμάλωτο» της πολιτικής ίντριγκας γύρω από τη σχέση της Φρειδερίκης και του Μακαρίου και τη συγκατοίκηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα του βιβλίου «Πτήση CY284», το οποίο είναι υποψήφιο και στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου που έχει προκηρύξει το Υφυπουργείο Πολιτισμού για το 2022, στην κατηγορία καλύτερου μυθιστορήματος. 

Είπαν για το βιβλίο:

«Η ιστορία της πτήσης είναι εμβληματική. Έρχεται να προστεθεί σε άλλες υποθέσεις που παραμένουν άλυτα μυστήρια έως σήμερα. Έχοντας ακούσει πολλές διηγήσεις από πρώτο χέρι, πρέπει να πω ότι ο τρόπος που ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος στήνει το σκηνικό της εποχής, είναι απίθανος. Σου δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι εκεί, στο σκοτεινό δωμάτιο».

Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος - διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή

«Η Πτήση CY284 αποτελεί μια ψηφίδα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής με φόντο την ιστορία. Ο συγγραφέας μπαινοβγαίνει με άνεση στα δώματα της εξουσίας και καταφέρνει να αποδώσει το πολιτικό κλίμα μιας ολόκληρης εποχής. Αν παραλλήλιζα το βιβλίο αυτό με ένα οικοδόμημα, θα έλεγα ότι η ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα έριξε βαθιά θεμέλια για να αναπτυχθεί επάνω τους η μυθοπλασία. Ο συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα, στο είναι και το φαίνεσθαι, αρνούμενος να δεχτεί την απολυτότητα της μίας και μοναδικής αλήθειας».

Σταύρος Χριστοδούλου, δημοσιογράφος - συγγραφέας

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ