ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρη Ν. Σπανού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Οι συγγραφείς και τα βιβλία τους επιλέχθησαν από εθνικούς φορείς, με γνώση στο λογοτεχνικό τοπίο της χώρας τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το «Φυλάκιο» της Χάρης Σπανού επιλέχθηκε να είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, από το ΠΕΝ Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (European Union Prize for Literature, EUPL) αναγνωρίζει τους αναδυόμενους συγγραφείς μυθοπλαστικής πεζογραφίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν. Με τη συμμετοχή 41 χωρών στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Βραβείο τιμά τα 41 νέα έξοχα λογοτεχνικά ταλέντα στο πλαίσιο ενός κύκλου διαρκείας τριών ετών. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας έχει ως στόχο την προώθηση της κυκλοφορίας της λογοτεχνίας στην Ευρώπη και την ενθάρρυνση δημιουργίας μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τα μη εθνικά λογοτεχνικά έργα.

Ακολουθώντας την επιτυχημένη διοργάνωση του 2022, στο πλαίσιο της οποίας εισήχθησαν αλλαγές στη συνολική οργάνωση του Βραβείου, με περηφάνια σήμερα αποκαλύπτουμε τον κατάλογο των 13 υποψηφίων για τη διοργάνωση Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2023, μία υποψηφιότητα για κάθε χώρα. Οι συγγραφείς και τα βιβλία τους επιλέχθησαν από εθνικούς φορείς, με γνώση στο λογοτεχνικό τοπίο της χώρας τους και που έχουν εμπειρία στην προώθηση της δικής τους λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

Οι υποψηφιότητες του έτους 2023:

  • Αρμενία: Lusine Kharatyan, ՍԻՐԻԱՎԵՊ (A Syrian Affair), Εκδόσεις: Granish
  • Κροατία: Martina Vidaić, Stjenice (Bedbugs), Εκδόσεις: Naklada Ljevak
  • Κύπρος: Χάρη Ν. Σπανού (Hari N. Spanou), Φυλάκιο (The Outpost), Εκδόσεις Αιγαίον (Aegan Publications)
  • Τσεχία: Ondřej Štindl, Tolik popela (So Much Ash), Εκδόσεις : Argo
  • Εσθονία: Tõnis Tootsen, Ahvide pasteet. Ühe ahvi mälestusi ja mõtteid (Pâté of the Apes: One Primate’s Thoughts and Memories), Εκδόσεις: Kaarnakivi Seltsi Kirjastus
  • Φινλανδία: Iida Rauma, Hävitys (Destruction), Εκδόσεις: Siltala Publishing
  • Γαλλία: Maud Simonnot, L’heure des oiseaux (The Hour of Birds), Εκδόσεις: Editions de l’Observatoire
  • Κόσοβο: Ag Apolloni, Kësulëkuqja, përrallë për të rritur (Little Red Riding Hood, a tale for adults), Εκδόσεις : Bard Books
  • Λιχτενστάιν: Anna Ospelt, Fruhe pflanzung (Early Planting), Εκδόσεις : Limmat

Η κοινοπραξία που επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συντονίσει την πρωτουβουλία αυτή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελείται από την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP) και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (European and International Booksellers Federation, EIBF) με κοινή ευθύνη για την πρακτική εφαρμογή του Βραβείου. Η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε:  «Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας αναδεικνύει ταλαντούχους συγγραφείς, τα έργα των οποίων απεικονίζουν τις ζωές μας και αγγίζουν τις καρδιές μας. Θερμά συγχαρητήρια στους δεκατρείς συγγραφείς! Θα συναντηθούμε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης 2023 όπου θα βραβεύσουμε τους νικητές αυτού του συναρπαστικού λογοτεχνικού διαγωνισμού!»

Ο Ricardo Franco Levi, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP) ανέφερε: «Σήμερα η ζωή δεκατριών αναδυόμενων συγγραφέων θα αλλάξει προς το καλύτερο. Έχουν ήδη αναγνωριστεί και επαινεθεί στη χώρα τους και τώρα, τους αναδεικνύουμε, ώστε να γίνουν γνωστοί σε εκδότες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, για να ενδιαφερθούν για το προφίλ τους, να διαβάσουν μεγάλα μεταφρασμένα αποσπάσματα που σύντομα θα είναι διαθέσιμα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τους καταλόγους τους με νέες φωνές.»

Ο Jean-Luc Treutenaere, Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών (European and International Booksellers Federation, EIBF) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2023 περιλαμβάνει δεκατρείς λαμπρούς συγγραφείς υποψήφιους για το Βραβείο, από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον πολιτιστικό πλούτο και την ποικιλομορφία της. Την περσινή χρονιά βιώσαμε τη νέα μορφή της διοργάνωσης του Βραβείου για πρώτη φορά: Μια Ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή επέλεξε πέντε ειδικές αναφορές και ένα γενικό νικητή. Ωστόσο, όλοι και όλες οι υποψηφιότητες θεωρούνται νικηφόρες για την υπέροχή τους προσφορά στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό λογοτεχνικό κόσμο. Αυτή η χρονιά δεν διαφέρει. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών επιθυμώ να συγχαρώ τους φετινούς υποψηφίους για το σημαντικότατο έργο τους και ανυπομονώ να βρω τα μυθιστορήματά τους να εκτίθενται σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ευρώπη».

 

ΠΕΝ Κύπρου

Το ΠΕΝ Κύπρου, το οποίο ανέλαβε τη διεκπεραίωση της διοργάνωσης 2023, ευχαριστεί θερμά όλους και όλες τους/τις συγγραφείς που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διοργανώσει εκδήλωση κατά την οποία θα τιμήσει το έργο όλων όσων εμπλούτισαν τη λογοτεχνική δημιουργία της Κύπρου στον τομέα της μυθοπλαστικής πεζογραφίας για το 2023 και πρόσφεραν με τα βιβλία τους αναγνωστική χαρά στην επιτροπή επιλογής για την οποία εργάστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΝ Κύπρου: Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, καθηγητής φιλοσοφίας και αισθητικής, συγγραφέας, κα Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, συγγραφέας, ποιήτρια, κα Αγγέλα Χριστοφίδου, συγγραφέας, ποιήτρια, κα Μαρία Μιχαηλίδου, διδάκτωρ λογοτεχνίας-συγγραφέας και κα Εύα Κουρσουμπά, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Το σκεπτικό της επιλογής θα κυκλοφορήσει σε ειδική ανακοίνωση.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ