ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο θεραπευτικός ρόλος της Τέχνης

Αυτή η προσπάθεια τονίζει τις κρατικές ελλείψεις σε υποδομές και σε δημιουργικές παρεμβάσεις σε παιδιά που νοσηλεύονται

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Ελένη Πετρίδου Μπουρίτη παρουσιάζει τη νέα της εικαστική έκθεση με τίτλο «Αrt therapist’s Studio», και μέσω αυτής προσεγγίζει πώς η Τέχνη μπορεί να διαδραματίσει κοινωνικό και θεραπευτικό ρόλο. Η κα Πετρίδου Μπουρίτη είναι εικαστικός και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, και ιδρυτικό μέλος και μέλος διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εικαστικών θεραπευτών και φίλων Κύπρου. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της έκθεσής της, που εγκαινιάζεται στο Δημαρχείο Λατσιών την Πέμπτη 18 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την έκθεσή της και ποιο είναι το αντικείμενο της έκθεσης, αλλά και με ποιον τρόπο η τέχνη μπορεί να έχει κοινωνικό και θεραπευτικό ρόλο.

«Τα έσοδα από την πώληση των έργων της έκθεσής μου έχουν σκοπό να δοθούν για την παροχή δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσιών εικαστικής ψυχοθεραπείας για παιδιά και εφήβους που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο» λέει η Ελένη Πετρίδου Μπουρίτη, εικαστικός και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια.

Η κα Πετρίδου Μπουρίτη μου λέει πώς αντικείμενο της έκθεσης αυτής είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επίδρασης της θεραπευτικής δύναμης της τέχνης στην κοινωνία, θέτοντας συγκεκριμένους σκοπούς. Πρώτος σκοπός, όπως εξηγεί είναι η γνωριμία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θεραπευτική δύναμη των τεχνών για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και συναισθηματική υγεία μέσα από οπτικό πολιτισμό, και μη λεκτική επικοινωνία. «Ως καλλιτέχνης και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια παρουσιάζω ζωγραφικά, γλυπτικά έργα και οπτικοακουστική εγκατάσταση που εμβαθύνουν την κατανόηση και την ατομική μου διεργασία για το προσωπικό μου βίωμα και κλινική πρακτική στον χώρο εργασίας μου, ένα στούντιο τέχνης. Στόχος είναι να προσκαλέσω τον θεατή σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, που εστιάζεται στη σύνδεση της τέχνης με τη θεραπευτική της ιδιότητα, με στόχο την ψυχική και πνευματική υγεία». Ένας δεύτερος στόχος είναι η διά βίου μάθηση και η αλληλεπίδραση ατόμων της κοινωνίας μέσα από ανοικτή πρόσκληση προς το κοινό να συμμετάσχει σε δωρεάν διαδραστικές δράσεις.

Συλλογικός στόχος

Ένας ακόμη ενδιαφέρων στόχος είναι η πρόκληση για αγορά έργων τέχνης με σκοπό την ενίσχυση για έναρξη υπηρεσιών art therapy σε δημόσια νοσηλευτήρια. «Τα έσοδα από την πώληση των έργων της έκθεσής μου έχουν σκοπό να δοθούν για την παροχή δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσιών εικαστικής ψυχοθεραπείας για παιδιά και εφήβους που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο» και συμπληρώνει: «Αυτή η προσπάθεια τονίζει τις κρατικές ελλείψεις σε υποδομές και σε δημιουργικές παρεμβάσεις σε παιδιά που νοσηλεύονται», τονίζοντας πως η εικαστική ψυχοθεραπεία, όπως και άλλες μορφές θεραπείας τεχνών, δεν παρέχεται σε δημόσια νοσηλευτήρια και τη βρίσκεις μόνο σε ιδιωτική πρακτική. «Πόθος των εικαστικών ψυχοθεραπευτών Κύπρου είναι η αποδοχή και η συμπερίληψη. Μπορούν να είναι μέλη διεπιστημονικών ομάδων υγείας και να προσφέρουν υπηρεσίες για δημιουργικές θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες», σημειώνοντας πως ο στόχος είναι συλλογικός, «μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, νιώθω ότι βάζω ένα λιθαράκι στη προσπάθεια που κάνουν μέλη του Σωματείου Εικαστικών Θεραπευτών και Φίλων Κύπρου, μεταξύ άλλων εθελοντικών συνδέσμων, ώστε οι νέοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να έχουν ένα χώρο open art therapy studio στο νοσοκομείο και να εκφράζονται και να δημιουργούν».

Ποιο είναι όμως το πλάνο και η μεθοδολογία του Open Αrt studio σε δημόσια νοσηλευτήρια, σε παιδιατρικές ενδονοσοκομιακές πτέρυγες; Η κα Πετρίδου Μπουρίτη λέει πως η τέχνη σε νοσοκομεία με συνοδεία καταρτισμένου εικαστικού θεραπευτή βάζει τα θεμέλια για αυτοπεποίθηση, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ανήκειν και ευημερίας, καθώς και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής με στόχο τη συμβολή στη σωματική και ψυχική αποκατάσταση των ασθενών, της οικογένειας και του προσωπικού υγείας, αλλά και τη διαχείριση του πόνο της απώλειας.

Πληροφορίες: «Αrt therapist’s Studio», Ελένης Πετρίδου Μπουρίτη, Δημαρχείο Λατσιών, 18-26 Απριλίου. Η έκθεση θα συνοδεύεται από βιωματικά εργαστήρια & ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους το Σαββατοκύριακο: 20 και 21 Απριλίου, 10-11 π.μ. και 12:00-13.30 μ.μ. Αυτές οι παράλληλες δράσεις σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα άτομα να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η δημιουργική διαδικασία μέσα από πειραματισμούς με υλικά τέχνης και διάλογο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ