ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «Κυπριωτάκι» του Α. Τάσσου

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό Προσφυγόσημο, που ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά, διατρανώνει την αδικία του 1974

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου» διοργανώνει από τις 27 Μαρτίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη. Η έκθεση αποτυπώνει την καλλιτεχνική διεργασία μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το Προσφυγόσημο, παρουσιάζει στοιχεία για το έργο καθαυτό, αναδεικνύει την επίδρασή του στην καλλιτεχνική παραγωγή της Κύπρου, καταδεικνύει τις συνέπειες της προσφυγοποίησης, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου, και, τέλος, εστιάζει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το γνωστό Προσφυγόσημο, χαρακτικό του καταξιωμένου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου με τίτλο «Κύπρος 1974», οδυνηρό σύμβολο της εισβολής και κατοχής, θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 με σκοπό την Ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων. Παράλληλα, καθώς επικολλάται σε οτιδήποτε ταχυδρομείται εντός και εκτός Κύπρου, συμβάλλει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

Α. Τάσσος (1914-1985), «Κύπρος 1974», 1974. Ξυλογραφία σε ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί, 66,5 x 73 εκ. Συλλογή ΑΚΕΛ, Κύπρος. Σύμφωνα με χειρόγραφη επιγραφή στο κάτω αριστερό μέρος, το χαρακτικό δωρήθηκε από το KKE στο 15ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Τη δαπάνη για την πρόσφατη συντήρηση και αναπλαισίωση της ξυλογραφίας του Α. Τάσου από τη συλλογή του ΑΚΕΛ ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Πανίκος Παπανικολάου.

Το κεντρικό έργο της έκθεσης συνοδεύεται από τη σχετική ξύλινη εγχάρακτη πλάκα και πλαισιώνεται από σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το έργο του Γιώργου Σκοτεινού «Άλογα της Αμμοχώστου», που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1968, το «Τρίπτυχο του ’74- Η Φυγή Ι», έργο από τη συλλογή της οικογένειας Τηλέμαχου Κάνθου και το έργο του Λευτέρη Οικονόμου «Αγκάθια, Σκηνές και Πρόσφυγες». Επιπλέον, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες (Ε. Θεοδότου, Μ. Θεοφιλίδης, Α. Νικολάου, Π. Πασάντας, Ε. Σαρρή Βαρνάβα) δημιούργησαν έργα ειδικά για την έκθεση αυτή.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Πληροφορίες

Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας: 28-29 Μαρτίου, 4-7 Απριλίου, 19-22 Απριλίου, 24-28 Απριλίου 10 π.μ.- 2 μ.μ. Τις Πέμπτες 20 και 27 Απριλίου η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 6.30 μ.μ. Πληροφορίες και διευθέτηση ξεναγήσεων: 99380685

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κύπρος  | 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ