ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εικονοκλαστικές Ασκήσεις» στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα

Ο καλλιτέχνης επιχειρεί να σχολιάσει με έντονα καυστικό τρόπο οποιαδήποτε μορφή εξουσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Κυπρή, με τίτλο Εικονοκλαστικές Ασκήσεις, σε επιμέλεια της κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού, που εγκαινιάζεται σήμερα στις 08:00 και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 4 Μαρτίου 2016.

Ο καλλιτέχνης επιχειρεί να σχολιάσει με έντονα καυστικό τρόπο όποια μορφή εξουσίας έχει συντελέσει διαχρονικά στην εξέλιξη της κοινωνίας. Συσχετίζοντας την θρησκεία με την  πολιτική, δημιουργεί έργα τα οποία οικοδομούν καταιγιστικά και επίκαιρα ερωτήματα για την επιρροή που ασκεί αυτή η σχέση στα πλήθη. Ο φόβος, η χειραγώγηση, η μαζική καλλιέργεια ιδεοληψιών και στερεοτύπων, ο φανατισμός, ο ρατσισμός και η ενοχή της απόλαυσης αποτελούν τα μέσα επιβολής τρόπου ζωής τα οποία ο Γιώργος Κυπρής επιχειρεί να αποκαθηλώσει.

Η κριτικός Τέχνης Μαρία Μαραγκού σημειώνει: "….Ο καλλιτέχνης και οι ασκήσεις του, παραπέμπουν σε ένα ρηξικέλευθο  εικονολάτρη που δημιουργεί νέους χώρους, καταργεί και επαναφέρει τον διάλογο της τέρψης και της πικρίας, με μια μεγάλη σειρά ετερόχρονων, ασύγχρονων αφηγήσεων…." 

Στον δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά-αγγλικά) που θα  συνοδεύει την έκθεση, εκτός από το κείμενο της επιμελήτριας, γράφουν ο ιστορικός τέχνης – επιμελητής Σταύρος Καβαλάρης και ο φιλόσοφος Διονύσης Τζαρέλλας, ενώ θα υπάρχει και σημείωμα του καλλιτέχνη.

Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Γιώργος Κυπρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1954. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή  Σαραφιανού στην Αθήνα (1973-1975). Αποφοίτησε από το Istituto Statale D’Arte  Per la Ceramica, στην Faenza της Ιταλίας (1975-1978). Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Τουρκία, Δανία, Μ. Βρετανία.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ