ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζωγραφίζοντας ναΐφ ιστορίες από την Kovačica

Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από τη συλλογή με πίνακες της διάσημης ζωγράφου Chalupová

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα, η Πρεσβεία της Σλοβακίας στο πλαίσιο της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρεσβεία της Σερβίας και η UNICEF συνδιοργανώνουν την έκθεση της Σέρβας ζωγράφου με σλοβακική καταγωγή, Zuzana Chalupová. 

Ο Μιχαλάκης και η Λουκία Ζαμπέλα θαύμασαν τη δουλειά της και απέκτησαν μια μεγάλη συλλογή έργων της. Στην προσωρινή αυτή έκθεση θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα από τη συλλογή.

Ζωγραφίζοντας τη ζωή της και τη ζωή των συγχωριανών της, τα έργα της μας συστήνουν με το δικό της κόσμο, έναν κόσμο του παρελθόντος και της φαντασίας της. Η ναΐφ τέχνη, ένα φαινόμενο του 20ού αιώνα, χαρακτηρίζεται από μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση του χρώματος μέσω της οποίας αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες εξιστορούν ιστορίες της παράδοσης και της κουλτούρας στην περιφέρεια, χαρακτηριστικό το οποίο εκφράζεται και στην τέχνη της Chalupová.

Συγκεκριμένα, τα ζωγραφικά της έργα αναφέρονται στις τέσσερις εποχές του χρόνου και τα παλιά επαγγέλματα που στις μέρες μας εντοπίζονται σπάνια ακόμη και στα χωριά. Απεικονίσεις από καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες της οικογενειακής ζωής, φανερώνουν τη σημασία που προσδίδει η καλλιτέχνις σε έννοιες όπως η αγάπη και η οικογένεια. Ως Σέρβα ορθόδοξη, σκιαγραφεί επίσης τις εθνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων στο χωριό της. Αυτής της μορφής χαρακτηριστικά δημιουργούν μια οικειότητα με την κυπριακή κουλτούρα.

Η χριστουγεννιάτικη κάρτα
Το 1974, η Chalupová δημιούργησε ένα ζωγραφικό έργο για τα κεντρικά γραφεία της UNICEF με τίτλο «Τα Παιδιά του ΟΗΕ». Την ίδια χρονιά, το έργο της Zima (Χειμώνας) επιλέχθηκε να κοσμήσει τη χριστουγεννιάτικη κάρτα της UNICEF. Τα δύο εκατομμύρια εκτυπώσεις της κάρτας την καθιέρωσαν ως μια από τους πλέον αναγνωρισμένους εκπροσώπους της ναΐφ τέχνης. Η ίδια δώρισε πολλά από τα έργα της με σκοπό την οικονομική ενίσχυση διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων ήταν η UNICEF, η UNESCO και ο Ερυθρός Σταυρός. 

Zuzana Chalupová
Η Zuzana Chalupová (γ. 1925-2001) γεννήθηκε και έζησε στην Kovačica της Σερβίας. Οι κάτοικοι της πόλης είναι κυρίως σλοβακικής καταγωγής. Αυτοδίδακτη ζωγράφος, ξεκίνησε να δημιουργεί από το 1964 στην ηλικία των 40, ενώ προηγουμένως εργαζόταν ως μοδίστρα. Όντας η πρώτη γυναίκα στην πόλη της που εγκατέλειψε τη βελόνα και την κλωστή, μια τολμηρή κίνηση για την εποχή, συνέχισε με τη ζωγραφική επαγγελματικά για το υπόλοιπο της ζωής της. Η ναΐφ ζωγράφος συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στη χώρα της και στο εξωτερικό.


Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο, Dr. Oksana Tomova και τον Charge d’ Affair ai της Πρεσβείας της Σερβίας, κ. Dragan Zurovac, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00.

Μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα στοχεύουν στη διαδραστική σύνδεση Κύπρου – Σλοβακίας – Σερβίας.

Πληροφορίες: 22 456 098 / info@zampelasart.com.cy
Εισιτήριο: €6 / Συνταξιούχοι και Φοιτητές: € 4 / Παιδιά: €2 με δημιουργική δραστηριότητα

Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 15:00 – 18:00
Τετάρτη: 10:00 – 13:00 & 15:00 – 19:00
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστό

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X