ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ανασκόπηση»: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρα Σόφι Βενιαμίν

Η εικαστικός επιστρέφει με μια δυναμική δουλειά γεμάτη εσωτερικά νοήματα και υπαινιγμούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια νέα εικαστική πρόταση ετοίμασε η Λάρα Βενιαμίν με τίτλο «Ανασκόπηση». Μετά και από την τελευταία της παρουσίαση στην Αποκάλυψη που είχε τον τίτλο «Απόηχοι» το 2017 η Λάρα επιστρέφει με μια δυναμική δουλειά γεμάτη εσωτερικά νοήματα και υπαινιγμούς.

Η ίδια φαίνεται να επιστρέφει πάντα στα θέματα που την συγκινούν και την εμπνέουν. Μια από αυτές τις θεματολογίες είναι και οι χώροι, καθώς βρίσκει βαθύτερο νόημα σε καθημερινά και συνηθισμένα τοπία. Συγκεκριμένα, ιντρικάρεται από την βιωματική φύση αυτών τον χώρων, καθώς επίσης από τον φωτισμό και τις φόρμες που σχηματίζονται μέσα τους.

Ένα δωμάτιο, ένα σπίτι, δεν είναι αυτό μόνο που βλέπουμε είναι ένα σύνολο καταστάσεων και συνθηκών. Μέσα σ ’αυτό ο άνθρωπος αποκτά εμπειρίες, αναμνήσεις, προσωπική σύνδεση και βιώνει ποικίλα συναισθήματα.

Ευδιάκριτο είναι το σημαντικό ενδιαφέρον που αντλεί η καλλιτέχνης από παράθυρα, πόρτες και περάσματα. Την ενδιαφέρουν τα σύνορα που δημιουργούν και η διαπεραστική τους φύση αφού επιτρέπουν την συμπαρουσία του έξω και του μέσα, αναστέλλοντας τον χρόνο- τις ενέργειες.

Όσο αφορά την διαδικασία δημιουργίας των έργων, η Λάρα χρησιμοποιεί την ίδια την προσωπική της ανταπόκριση στα ερεθίσματα από τον κόσμο γύρω της. Ο εξωτερικός και εσωτερικός κόσμος συναντιούνται πάνω στον καμβά μέσω της σύνδεσης της ίδιας με τα υλικά της και την ζωγραφική.

Διαμορφώνει της ρεαλιστικές φόρμες, δίνοντας τους ένα εντελώς καινούριο νόημα και εντάσσοντας τις σε μια νέα πραγματικότητα.

Δουλεύοντας διαισθητικά, γίνεται ο καμβάς στα χέρια της Λάρας μια ατελείωτη περιπέτεια εξερεύνησης και ανακαλύψεων που βασίζεται σε σχήματα, φόρμες, αξίες αισθητικής και στις δυνατότητες των υλικών της. Η ζωγραφική της Λάρας Βενιαμίν είναι μια συνεχής προσπάθεια ισορροπίας. Ένα διαρκές σπρώξιμο και τράβηγμα των αντίθετων θέσεων που δημιουργούνται στον
καμβά.

Η ζωγράφος διαμορφώνει μια εικόνα αλλά την καταλύει ταυτόχρονα. Ιδανικά μια εικόνα είναι συγκροτημένη και ταυτόχρονα αποδομημένη. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας η καλλιτέχνης κινείται μεταξύ ελέγχου και εκτός ελέγχου, ένα ισοζύγιο μεταξύ του ασυνείδητου και των αποφάσεων του μυαλού.

Τέλος η ζωγράφος χρησιμοποιεί την τέχνη της για να κατανοήσει την κοινωνία, το καθημερινό ερέθισμα και την αντανάκλαση αυτών επί της ανθρώπινης ψυχολογίας. Τα έργα είναι μαγικά ρευστά με πολλές αφαιρέσεις και υπαινιγμούς.

Λίγα λόγια για την ζωγράφο


Το 2013-2015 πήρε MA από το University of East Anglia και το University of Essex το οποίο ολοκλήρωσε στο University Campus Suffolk στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2008-2009 πήρε Foundation Diploma Art and Design στο Camberwell College of Art, University of Arts London, UK. To 2009-2021 έκανε Associate Fellowship Fine Arts στο Cyprus College of Art.

Η Βενιαμίν έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Περισ΄΄οτερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Γκαλερί Αποκάλυψη, η έκθεση θα διαρκέσει από 23 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου 2022. Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22 300150

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση