ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ατομική έκθεση «Αμέτρητες επιστροφές»

Μυσταγωγικό ταξίδι με όλες τις αισθήσεις τα έργα του Χρήστου Παλλαντζά στην Alpha C.K. Art Gallery στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 07.00 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Alpha C.K. Art Gallery στην Λευκωσία η ατομική έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου Χρήστου Παλλαντζά με τίτλο «Αμέτρητες επιστροφές».

Δεξιοτέχνης της παραστατικής ζωγραφικής ο Χρήστος Παλλαντζάς, μετά την έκθεση «In Medias Res» που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές , επιστρέφει στην Κύπρο, έναν τόπο που αγαπά, με μια σειρά ατμοσφαιρικών και αποκαλυπτικών ζωγραφικών έργων.

Ο ζωγράφος παρασύρει το θεατή της έκθεσης σε ένα μυσταγωγικό και συνάμα συναρπαστικό ταξίδι και τον μυεί στα «μυστήρια» και τα μυστικά μιας πολύ προσωπικής διαδρομής με πολλούς σταθμούς και πολλά σημεία αναφοράς.

Ο Χρήστος Παλλαντζάς αναδεικνύεται σε δεινό αφηγητή μιας ιστορίας περί ορατών τε και αοράτων. Έργα με ποιητική και φιλοσοφική διάσταση αποτελούν μια εξομολόγηση του δημιουργού τους, για τις πιο μύχιες σκέψεις , τα πιο βαθιά συναισθήματα, τις πιο έντονες μνήμες και τις «συμπληγάδες» μιας περιπλάνησης που ξεκινά από γνώριμα στο ζωγράφο αστικά τοπία και μέσα από «Αμέτρητες επιστροφές» σε τόπους –σταθμούς ζωής καταλήγει στις όχθες της λίμνης Τιβεριάδας και στην Ιεριχώ.

Πιστός στο στόχο να εξελίσσει την τέχνη του ο Παλλαντζάς πάει την παραστατική ζωγραφική σε άλλο επίπεδο και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας μαζί της. Δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση των τοπίων, λειτουργεί ως «σκηνοθέτης» στους πίνακές του και οργανώνει ο ίδιος το θέμα που πραγματεύεται.

Είναι πραγματικά μια αποκαλυπτική η ζωγραφική , γιατί σε κάθε έργο του ο καλλιτέχνης υπερβαίνει τον εαυτό του και ταυτόχρονα πετυχαίνει να απεικονίζει το ηρωικό και το δραματικό της ανθρώπινης φύσης.

Στην έκθεση ο θεατής θα περιηγηθεί σε τόπους που αποπνέουν έναν ιδιότυπο ρομαντισμό και ερωτισμό, καθώς γίνονται «ωδή» στην πιο ιερή στιγμή για τον ζωγράφο, αυτή της δημιουργίας. Είναι η ώρα που η μέρα αποχωρεί για να δώσει την θέση της στη νύχτα.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα βιώσει έντονες συγκινήσεις. Θα «μεταλάβει» την μυστηριακή δύναμη και την μαγεία των τοπίων που θα δει.

Αυτό που χαρακτηρίζει την ζωγραφική του Χρήστου Παλλαντζά είναι μια διαρκής ενδοσκόπηση και αυτοανάλυση. Όλο του το έργο είναι ένας διαλογισμός γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη.

Φαρέτρα του καλλιτέχνη είναι η δυνατότητα του να ιχνηλατεί και να αφουγκράζεται όλο το φως και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Στόχος του είναι η αποκάλυψη της εσωτερικής πλευράς των πραγμάτων, η αποκάλυψη της αλήθειας, όχι το γίγνεσθαι, αλλά το είναι .

Όλη η εικαστική δημιουργία του ζωγράφου, οι τεχνικές του, που διαρκώς εξελίσσονται και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα εκφραστικά του μέσα είναι η δική του συμβολή στην καινοτομία. Καινοτομία που δεν γίνεται αυτοσκοπός αλλά προκύπτει σαν πορεία, μέσα από τη ζωγραφική του. Τίποτα δεν είναι περιττό , τίποτα δεν λείπει από αυτήν .

Ο Δρ. ιστορίας της τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Ο ζωγράφος μας είναι έτοιμος και σε εγρήγορση, από κάθε άποψη, να γίνει δέκτης και αγωγός μηνυμάτων, αισθήσεων, εμπειριών οριακών, διακινδυνεύοντας τη μεγάλη ζαριά της ζωής, μεταξύ του «Όλα ή Τίποτα» ή/και αντιστρόφως (Nothing / Everything).

Οπωσδήποτε, οι αναγνωρίσιμες εικόνες του, είτε αυτές είναι ανθρώπινες κατασκευές είτε φυσικά τοπία, λειτουργούν ως μνημονικοί τόποι, που διαθέτουν επιδραστική υπεραξία, σχεδόν μεταφυσική. Αυτή τη μεταφυσική του ορατού σε τόπους ενδιάμεσους και στιγμές οριακές, μας μεταφέρει στους καμβάδες του, με τον πιο ελκυστικό τρόπο ο Χρήστος Παλλαντζάς, στην πιο ώριμη στιγμή της καλλιτεχνικής του πορείας, στην άκρως ενδιαφέρουσα σειρά έργων που παρουσιάζει στην έκθεση Αμέτρητες επιστροφές».

Info

Χρήστος Παλλαντζάς- «Αμέτρητες επιστροφές» - Ατομική έκθεση ζωγραφικής

Διάρκεια έκθεσης: 21/11 -2/12/2022

Εγκαίνια 21/11 – ώρα 7.00 μ.μ.

Alpha C.K. Art Gallery

Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου & Παπανικολή 3 Λευκωσία, Κύπρος

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. & 16.00 μ.μ – 19.00 μ.μ.

Σάββατο: 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ.

Τηλέφωνο: +357 22751325

info@ackgallery.com

http://www.ackgallery.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ