ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Διάλογος σε δύο επίπεδα» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ

Η νέα εικαστική πρόταση της Έλενας Κούμα με επίκεντρο τη νόηση και το συναίσθημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Έλενας Κούμα με τίτλο «Διάλογος σε δύο επίπεδα» σε επιμέλεια Δάφνης Νικήτα.

Η Έλενα Κούμα γράφει για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη νέα της δουλειά: «Η σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την εκτέλεσή της είναι μία επώδυνη διαδικασία που καταλήγει σε μία δημιουργική πράξη. Το δημιουργικό μου ταξίδι ξεκινά από τα ερεθίσματα που απορροφώ μέσα από τις περιπλανήσεις μου στη φύση και από τις φιλοσοφικές μου μελέτες. Ο διάλογος του ενδότερου μέρους του είναι με τον εξωτερικό κόσμο, είναι μία ανοικτή μορφή σκέψης που μετακινείται, αναπτύσσεται, εξελίσσεται και που μας βοηθά να μετακινήσουμε τα όριά μας και να νιώσουμε την ενότητα με τα πράγματα γύρω μας. Το απέραντο στη φύση ελευθερώνει. Όταν σταματήσεις και κάνεις μία παύση μέσα στο χρόνο και απλά αφήσεις τις αισθήσεις σου να συνδεθούν με αυτό που το μάτι βλέπει και το αυτί ακούει χωρίς την επέμβαση του νου, τότε δημιουργείται εντός σου ένας χώρος βαθιάς σιωπής, στοχασμού και αναζωογόνησης. Μέσα από τη δουλειά μου προσπαθώ να μεταδώσω την ιδέα της αρμονίας και της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της νόησης και του συναισθήματος. Στις συνθέσεις μου επικρατούν δύο στοιχεία. Το γεωμετρικό που συμβολίζει το νοητικό μέρος του Εαυτού μας και το συναίσθημα που εκφράζεται με το χρώμα και την ελευθερία των σχημάτων που συναντάς μέσα στην φύση. Αυτά τα δύο νόηση και συναίσθημα, όταν ισορροπούν επιτυγχάνεται η Αρμονία που είναι σημαντικό στοιχείο για ένα υγιή τρόπο σκέψης και δράσης σε ένα πιο οικουμενικό επίπεδο.»

 

Το δημιουργικό μου ταξίδι ξεκινά από τα ερεθίσματα που απορροφώ μέσα από τις περιπλανήσεις μου στη φύση και από τις φιλοσοφικές μου μελέτες.

Η εικαστικός

Η Έλενα Κούμα γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Ζει και εργάζεται στην πόλη Vikersund στη Νορβηγία και στη Λευκωσία. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών Νορβηγίας (NBK), του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών στο Buskerud, Drammen,Νορβηγίας (ΒΒΚ), του Συνδέσμου εικαστικών και θεωρητικών τέχνης (Φυτώριο) και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.). Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εννέα ατομικές παρουσιάσεις στην Κύπρο και στη Νορβηγία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Νορβηγία, Λονδίνο, Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια), Μαδρίτη. 

Μερικές πρόσφατες συμμετοχές της είναι: το 2022 “Kunst rett Vest”,Fossekleiva Kultursenter και “Stipenutstillingen” Buskerud Kunstsenter, Bergen, στη Νορβηγία. Το 2021 ‘’ London Biennale”, Chelsea Old Town Hall, στην Αγγλία και το 2019 "Novemberutstillingen ‘’ , Drammen Museum και ''Κunst rett Vest” Henie Onstad, Museum of contemporary art, στη Nορβηγία.

Έργα της βρίσκονται στις συλλογές του Yπουργείου παιδείας και πολιτισμού, στο Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία. Στην Οικία- Μουσείο Καβάφη, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Στο Μουσείο Τέχνης Λουκίας και Μιχάλη Ζαμπέλα, στη CYTA (Oργανισμός τηλεπικοινωνιών Κύπρου), στη Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Λεμεσού και στο Ίδρυμα Γιαννάκη Παπαδούρη, Κύπρος.

 


Πληροφορίες

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη –Παρασκευή 4.00μμ. – 7.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση