ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εφαρμόστηκε ο νόμος του 1% στον ΘΟΚ

Ανακοινώθηκαν τα δύο έργα που θα τοποθετηθούν στο κτήριο του

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα διαγωνισμού για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο νέο κτίριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπως προνοεί ο σχετικός νόμος του 1% για τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης (Ο περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης [Διαδικασίες και Υποχρεώσεις] Νόμος του 2009 [57(I)/2009]). Η αξιολόγηση των έργων, που υποβλήθηκαν στην Ειδική πενταμελή Επιτροπή ΘΟΚ επιτροπή που είχε συσταθεί, ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου. Συνολικά προς αξιολόγηση υποβλήθηκαν 45 εικαστικές προτάσεις, που έκαναν 43 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και 8 ομάδων.

Με κριτήρια, μεταξύ άλλων, την καλλιτεχνική αρτιότητα και αισθητική ποιότητα του προτεινόμενου έργου, τη σύζευξη των καλλιτεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του έργου τέχνης με την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την αρμονία της κλίμακάς του, την ποιότητα των προτεινόμενων υλικών κατασκευής, καθώς και τη φιλικότητα του έργου, η Ειδική Επιτροπή επέλεξε το έργο «Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας» των εικαστικών Μαρίας Λοϊζίδου, Σωκράτη Σωκράτους που θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό τρίγωνο μεταξύ φουαγιέ, Κεντρικής Σκηνής και γραφείων. Για τον εξωτερικό χώρο του ΘΟΚ αριστερά από την κύρια είσοδό του κτηρίου επελέγη το έργο «Κύτταρα» του καλλιτέχνη Θεόδουλου Γρηγορίου.

Το έργο «Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας» των εικαστικών Μαρίας Λοϊζίδου, Σωκράτη Σωκράτους ήταν η επιτυχούσα για το έργο 1.

 

Επίσης, ο ΘΟΚ θέσπισε και βραβεία 2ης καλύτερης συμμετοχής τα οποία έλαβαν η Μαρία Λιανού για το έργο της «Η ισορροπία της στιγμής» και ο Φάνος Κυριάκου για το έργο του Street Lamp».  Η συνολική αξία των έργων που θα αγοραστούν ανέρχεται στις 141.500. Για τα δύο βραβεία 2ης καλύτερης συμμετοχής θα δοθούν 6.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η Ειδική Επιτροπή ΘΟΚ αποτελείτο την Αντιγόνη Αθηαινίτη, πρόεδρος ΘΟΚ, την ιστορικό Τέχνης Κατερίνα Νικήτα, τον Ευαγόρα Βανέζη, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών, τη Σοφία Χατζήπαπα, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) και του Διομήδη Κυθραιώτη, αρχιτέκτονα του κτιρίου ΘΟΚ,

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ κα Αντιγόνη Αθηαινίτη στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι είναι σημαντική η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτήρια, μιας και κατ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται η εξωστρέφεια ενός οργανισμού, με ταυτόχρονη ξεκάθαρη παιδευτική και ψυχαγωγική διάσταση, «τον δημόσιο χώρο εκπαιδεύεται η ματιά μας, ακονίζεται το αισθητήριό μας, πλάθουμε μια αφήγηση είτε αναπάντεχα, απρόβλεπτα προσωπική, ιδιωτική, είτε αδιαπραγμάτευτα συλλογική. Εμπλουτίζουμε το γούστο και τη φαντασία μας. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε εντέλει να μην είναι τα κτίρια αυτά που εμπλουτίζονται, αλλά εμείς οι ίδιοι».

Η κα Αθηαινίτη τόνισε στην «Κ» ότι τελικά η περίοδος της πανδημίας και του lockdown δεν στάθηκε εμπόδιο στη διεκπεραίωση του διαγωνισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δουλέψαμε όλοι στην επιτροπή πάρα πολύ, για να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον διαγωνισμό και είμαστε υπερήφανοι που τα καταφέραμε, αλλά και για τις προτάσεις που υπέβαλαν οι καλλιτέχνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση