ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την 60ή Μπιενάλε Τέχνης

Όλες οι πληροφορίες

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η επόμενη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Απριλίου – 24 Νοεμβρίου 2024. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της 60ής Μπιενάλε έχει διοριστεί ο επιμελητής και ιστορικός τέχνης Adriano Pedrosa (Βραζιλία), που αυτή την περίοδο διευθύνει το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο Assis Chateaubriand (Masp).

Ο Pedrosa, ο πρώτος διευθυντής λατινοαμερικανικής καταγωγής που διορίζει ο Οργανισμός της Μπιενάλε, υπήρξε βοηθός επιμελητής της 24ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1998), επιμελητής του Περιπτέρου του Σάο Πάολο στην 9η Μπιενάλε Σαγκάης (2012) και συνεπιμελητής της 12ης Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης (2011), ανάμεσα σε άλλα. Έχει δημοσιεύσει κείμενα σε σημαντικά περιοδικά τέχνης όπως το Artforum, Art Nexus, Exit, Flash Art, Frieze, Mousse, Parkett κ.α. Το 2023 του απονεμήθηκε το βραβείο Audrey Irmas Award for Curatorial Excellence, από το Κέντρο Επιμελητικών Σπουδών στο Bard College της Νέας Υόρκης.

Ι. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Κύπρος θα συμμετάσχει στην 60ή Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης – Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Το Κυπριακό Περίπτερο θα φιλοξενείται, όπως και σε προηγούμενες συμμετοχές, στο χώρο Associazione Culturale Spiazzi, Castello 3865, 30124 Venezia.

Η εκπροσώπηση της Κύπρου θα επιλεγεί μέσω Ανοικτής Πρόσκλησης, από την Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητ@ επαγγελματίες του χώρου της τέχνης.

Η παρούσα Επιτροπή απαρτίζεται από τους: 

 • Ελεονώρα Αντωνιάδου, αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό (Μέλος)
 • Γαβριήλ Κουρέα, ιστορικό τέχνης και ακαδημαϊκό (Μέλος)
 • Χριστόδουλο Παναγιώτου, εικαστικό καλλιτέχνη (Μέλος)
 • Μαρία Πετρίδη, συγγραφέα και επιμελήτρια (Μέλος)
 • Λούλη Μιχαηλίδου, Πολιτιστική Λειτουργός Α’ (Προεδρεύουσα, εκπρόσωπος Αν. Διευθύντριας Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού).

Η Επιτροπή, κατά την τελευταία συνεδρία της, αποφάσισε τα εξής:

 1. Η φετινή Ανοικτή Πρόσκληση θα αφορά σε ολοκληρωμένες προτάσεις συμμετοχής (ενιαία εικαστική και επιμελητική πρόταση), με προθεσμία υποβολής την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023. Οι όροι συμμετοχής περιγράφονται στο συνημμένο Μέρος ΙΙ.
 2. Προς βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων επιλογής και προετοιμασίας της κυπριακής συμμετοχής, η Ανοικτή Πρόσκληση για την 61η Μπιενάλε Βενετίας (2026) θα δημοσιευτεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2024. 

ΙΙ. ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ – ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις συμμετοχής, οι οποίες να περιλαμβάνουν ενιαία εικαστική και επιμελητική πρόταση.

Οι προτάσεις συμμετοχής θα πρέπει να εκφράζουν με σαφήνεια το εύρος και το πρακτικό και θεωρητικό πεδίο εφαρμογής του εικαστικού και επιμελητικού σκεπτικού για το Περίπτερο της Κύπρου στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας.

Οι προτάσεις θα πρέπει να περιέχουν:

 1. Ονόματα συντελεστών: καλλιτέχνη ή ομάδας καλλιτεχνών και επιμελητή ή ομάδας επιμελητών (απαραίτητα) ή και άλλων συνεργατών όπως θεωρητικ@, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές κ.α. (προαιρετικά).
 2. Συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα συντελεστών ή και συνεργατών.
 3. Συνοπτικό σκεπτικό πρότασης, μέχρι 500 λέξεις.
 4. Υποστηρικτικό υλικό πρότασης, μέχρι 20 σελίδες (π.χ. σχέδια, κείμενα, οπτικό/ηχητικό ή και άλλο υλικό).
 5. Αντιπροσωπευτικά δείγματα προηγούμενης δουλειάς των συντελεστών, μέχρι 20 σελίδες (έργα, εκθέσεις, κ.α.)
 6. Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας των συντελεστών.
 7. Οι προτάσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση info@cyprusinvenice.org. Το συνολικό αρχείο της κάθε πρότασης που υποβάλλεται δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20ΜΒ. Θα αποστέλλεται βεβαίωση λήψης.
 8. Τα αποτελέσματα της Ανοικτής Πρόσκλησης θα ανακοινωθούν στον Ημερήσιο Τύπο και διαδικτυακά, στις σελίδες www.cyprusinvenice.org, www.culture.gov.cy και www.facebook.com/cypruspavilion.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ