ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφει η έκθεση «Αντικατοπτρισμοί» του Γιώργου Γαβριήλ

Ανοίγει και πάλι η Διαχρονική Γκαλερί

Newsroom K

Συνεχίζετε στη Διαχρονική Γκαλερί η έκθεση ζωγραφικής «Αντικατοπτρισμοί» του Γιώργου Γαβριήλ, που διακόπηκε λόγω της κρίσης κορωvoιού. Η έκθεση θα είναι εμπλουτισμένη με πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη.

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γαβριήλ με τίτλο «Αντικατοπτρισμοί» θέμα που τον απασχόλησε τα τελευταία χρόνια. Γιώργος Γαβριήλ πιστεύει ότι η τέχνη αποτελεί τη δημιουργική έκφραση του ανθρώπου και διακρίνεται από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Αυτό της έλξης που προκαλεί στις ανθρώπινες αισθήσεις, ενεργοποιώντας τόσο τον νου όσο και το συναίσθημα. Ο ίδιος ο δημιουργός στα έργα του αποτυπώνει την ψυχική του κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες και τα βιώματα του, τη νοσταλγία, τους προβληματισμούς και το όραμα του.

Η νέα δουλειά που μας παρουσιάζει ο καλλιτέχνης παρόλο που καταπιάνεται με τον τόπο μας και έχει την προσωπική του σφραγίδα δοσμένη από τη δική του οπτική γωνία και με τα δικά του διαχρονικά αισθητικά κριτήρια, από την άλλη έχει κάτι καινούργιο, μας μεταφέρει σε ένα κόσμο ονειρικό, φανταστικό όπου παρελαύνουν μπροστά μας «οι πέτρες της ιστορίας μας» με τους ανθρώπους μας, τις ενασχολήσεις τους, το φυσικό μας περιβάλλον και τα μνημεία μας. Στη νέα του δουλειά τα ρεαλιστικά στοιχεία εντάσσονται σε συνθέσεις με πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία και συμβολισμούς μεταφέροντας μας σε ένα κόσμο εξωπραγματικό μεν αλλά και τόσο γνώριμο, σένα δικό μας κόσμο, καθημερινό και οικείο.

Η δουλειά του Γιώργου Γαβριήλ χαρακτηρίζεται διαχρονικά από τη λιτότητα των μέσων που χρησιμοποιεί, τη καθαρότητα και τη περιορισμένη κίνηση των μορφών του. Το έργο του έχει δομή και μέτρο, μακριά από φλυαρίες, στολίδια και περιττά στοιχεία. Σε μπάζει απευθείας στο θέμα, όπου διαφαίνεται η μεγάλη του ικανότητα στο σχέδιο, η ικανότητα στη χρήση του χρώματος και στη σύνθεση των στοιχείων του έργου του. Γίνεται μ’ένα καθαρά δικό του προσωπικό ύφος κάνοντας τη δουλειά του ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη.

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει περισσότερο στα έργα του και κάνει τη δουλειά του ιδιαίτερη και προσωπική, δείχνοντας το πλούσιο ταλέντο του είναι η αίσθηση που έχει στην σύνθεση των στοιχείων του μέσα στο ζωγραφικό χώρο του πίνακα, με ευαισθησία βρίσκει την κατάλληλη θέση και εξισορροπεί τα στοιχεία του μέσα στο χώρο επιτυγχάνοντας τη γαλήνη και την ηρεμία. Σε καμιά περίπτωση μέσα από το έργο του δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με φτηνές επιδείξεις πρωτοτυπίας ή με ανώφελους πειραματισμούς. Λιτός, ουσιαστικός, διεισδύει στο θέμα του δημιουργώντας έργα με εσωτερικότητα και βάθος. Αναπτύσσει τη δική του γλώσσα έκφρασης υιοθετώντας και στοιχεία από τον μοντερνισμό και μεταμοντερνισμό. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η αμφιβολία και η αμφισβήτηση από τον ίδιο του τον εαυτό γιαυτό που δημιουργεί, αποτελούν τη βασική αιτία για τον καλλιτέχνη να προχωρά και να βελτιώνεται.

Σύντομα στοιχεία για την καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου:
Ο Γιώργος Γαβριήλ αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Σούρικοβ της Μόσχας το 1987. Εργάστηκε ως καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε για δέκα χρόνια επιθεωρητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΘΟΚ. Το 2013 βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης. Συμμετείχε στη Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου το 2010, 2012, 2017, 2019 και στη Μπιενάλε της Μολδαβίας το 2019. Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και στο Εξωτερικό.

 

Πληροφορίες

Πότε / Πού: Διαχρονική Γκαλερί,από την Δευτέρα 25 Μαίου 2020 μέχρι Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Απέναντι από Η&Μ στη Λήδρας, Αρσινόης 84, Λευκωσία.

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22680145

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X