ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εσπερινή Δημοπρασία Cypria Fine Arts

Η συλλογή της Cypria παρουσιάζει έργα που εκπροσωπούν πληθώρα καλλιτεχνικών τάσεων, Ελλαδιτών και Κύπριων καλλιτεχνών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στην εσπερινή δημοπρασία της Cypria Fine Arts θα εκτεθούν 149 κορυφαία αλλά και σπάνια έργα ελλαδικής και κυπριακής ζωγραφικής έργα τέχνης από τη συλλογή του Οίκου, η οποία αριθμεί συνολικά149 lots. Η συλλογή της Cypria παρουσιάζει έργα που εκπροσωπούν πληθώρα καλλιτεχνικών τάσεων, Ελλαδιτών και Κύπριων καλλιτεχνών, οι οποίες συνθέτουν τον καλλιτεχνικό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της Cypria Ρίτσα Κυριάκου Όλα τα έργα της συλλογής αποτελούν, μέσα από την ξεχωριστή οπτική γωνία του κάθε καλλιτέχνη, μια αντανάκλαση της διαρκούς μαγείας της τέχνης. Τα έργα της συλλογής παρουσιάζονται από τις 15 Νοεμβρίου στην Gallery K, στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνουν μέχρι την εσπερινή δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Στη νέα δημοπρασία της Cypria θα δημοπρατηθούν, μεταξύ άλλων σημαντικών έργων, πέντε έργα του κορυφαίου ναΐφ της κυπριακής ζωγραφικής Μιχαήλ Κάσιαλου (1885-1974) με τίτλους «Εσωτερικό με γυναίκαι που υφαίνει» «Γυναίκα που Ζυμώνει» «Τρύγος με γαϊδουράκι». Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τρία έργα του Κάσιαλου ζωγραφισμένα σε γυαλί που το καθένα απεικονίζει μία από τις μορφές που έπαιξαν τον πλέον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου: τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Γρίβα Διγενή, και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο III. Τα πέντε έργα του Κάσιαλου αποτελούν μέρος της συλλογής της Cypria.

Θα δημοπρατηθεί επίσης το έργο «Ανάσταση» του Στας Παράσχου (1933–2014), έργα του οποίου κατέχει η εμβληματική Tate Gallery.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει και το έργο του Χριστόφορου Σάββα (1924-1968), μια εμβληματική παρουσία στο κυπριακό μοντερνισμό, με τίτλο «Γυναίκα με Βάζο». Σ’ αυτό το έργο, ο Σάββα εξερευνά με δεξιοτεχνία τα όρια της φόρμας. Με λιτά μέσα, απεικονίζει τη κεντρική μορφή πού τη χαρακτηρίζουν τα ουδέτερα χρώματα καταφέρνοντας με αυτόν τον ιδιότυπο μινιμαλισμό να συνταιριάξει όλα τα μέρη του έργου σε μια άρρηκτα δεμένη σύνθεση. Θα δημοπρατηθεί επίσης το σπάνιο έργο «Ανάσταση» του Στας Παράσχου (1933–2014), έργα του οποίου κατέχει η εμβληματική Tate Gallery και είναι γνωστός για το έντονο ζωγραφικό του χρώμα και τις δυναμικές του φόρμες. Στα έργα που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνεται και μία σειρά από 13 μεταξοτυπίες του Χαμπή Τσαγγάρη με τίτλο «Goblins – Callikantzari» 2006, που εξερευνούν τις μυστικές γιορτές των καλικάντζαρων κατά τις 12 ημέρες των Χριστουγέννων. Κάθε μεταξοτυπία «υφαίνει» μια ιστορία μεταφέροντας τον θεατή στον παραμυθένιο κόσμο αυτών των μυθικών πλασμάτων.

Ενδιαφέρουσα και η σειρά 13 μεταξοτυπιών «Goblins – Callikantzari,» 2006 του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη.

Λύτρας – Γαΐτης - Φασιανός

Ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν είναι και το υπέροχο σχέδιο «The Easter Egg» του σπουδαίου Νικηφόρου Λύτρα (1832 – 1904) , το «The Portrait of a Young Man» του Μιχαήλ Αξελού (1877-1965) ενώ ο Ουμπέρτο Αργυρός (1882 – 1963) εκπροσωπείται επάξια από την υπέροχη, διάφανη νεκρή φύση με την πλούσια υφή «Pink and White Roses in Vase» (λάδι σε board. Ένα από τα διαμάντια της συλλογής της Cypria είναι το ζωγραφισμένο, ξύλινο γλυπτό «Four Figures» (1977) του Γιάννη Γαΐτη (1923 – 1984). Σημαντικό έργο που επίσης θα δημοπρατηθεί είναι και το «Δύο Γυναικείες Μορφές» (λάδι σε ξύλο) του Δημήτρη Μυταρά (1934 -2017), ο οποίος τοποθετεί με αδρές γραμμές τις δύο φιγούρες σ’ ένα συμπαντικό πλέγμα από χρωματικά επίπεδα. Από τη συλλογή της Cypria που θα δημοπρατηθεί είναι και τα σχέδια της σειράς «Ίασις» του Δημήτρη Φασιανού. Στις επιλογές που έχει το φιλότεχνο κοινό, που θα θελήσει να λάβει μέρος στην εσπερινή δημοπρασία της Cypria περιλαμβάνονται και έργα των Μιχαήλ Αξελού (1877-1965), Ουμπέρτο Αργυρού (1882 – 1963), Ανδρέα Κρυστάλλη (1901-1951), Μανώλη Χάρου, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913 – 1968), Βικέντιου Μποκατσιάμπη, Όπυ Ζούνη (1941-2008), Βασίλη Σπεράντζα και Παύλου Σάμιου (1948 – 2021). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Κυριάκου: «Ενθαρρύνουμε την εξερεύνηση κάθε έργου, την ανακάλυψη από τον θεατή του κάθε οπτικού αφηγήματος, διότι η εξερεύνηση της οπτικής αφήγησης καθαυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σύνδεσης με το έργο».

Η Gallery K φιλοξενεί την πλήρη συλλογή της Cypria Auctions και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στην Gallery K, Έβρου 14 Στρόβολος, Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες: info@cypriaauctions.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ