ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Head & Hand / Καιρός» της Κυριακής Κώστα στη Τήνο

Η Κύπρια εικαστικός θέτει το ερώτημα των «κοινών», μέσω μίας αισθητικής προσέγγισης της σχέσης των ανθρώπων με τον τόπο τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με το Head & Hand, a series (2013-…) η Κύπρια εικαστικός Κυριακή Κώστα θέτει το ερώτημα των «κοινών», μέσω μίας αισθητικής προσέγγισης της σχέσης των ανθρώπων με τον τόπο τους. Προσκαλεί κατοίκους του νησιού της Τήνου* να επισημάνουν σημεία που χρήζουν αποκατάστασης ή φροντίδας, και στη συνέχεια μαστόρους να τα επιδιορθώσουν με πυξίδα την δική τους αισθητική – μία αισθητική που, σε αντίθεση με την τέχνη και τη φιλοσοφία, συνδέεται με τη λειτουργικότητα.

Τα καλλιτεχνικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα της Κυριακής Κώστα άπτονται των τελετουργιών και των τοπογραφιών της καθημερινότητας. Στη δουλειά της επιλέγει μία συμμετοχική πρακτική η οποία προτείνει το περπάτημα ως τρόπο προσέγγισης του τόπου και την αφήγηση ως συλλογική πολυφωνική βάση για την σύμπραξη και τη φροντίδα των κοινών. Tο Head & Hand / Καιρός αφορά επίσης και την πλέον επείγουσα οικολογική προσέγγιση του κόσμου. Υλοποιείται με σχεδόν αόρατο τρόπο, ανακυκλώνοντας και επιδιορθώνοντας μικρές λεπτομέρειες σε διάφορα σημεία δημιουργώντας μία διακριτική τοπογραφία της φροντίδας.

Οι σημαίες που σηματοδοτούν αυτήν την διαδρομή (Χώρα Ι.ΤΗ.Π., Τριπόταμος, Κτικάδος, Εξώμβουργο)* είναι εμπνευσμένες από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και αποτελούνται από υλικά που είναι ανακυκλωμένα προϊόντα του τουρισμού (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα των ξενοδοχείων του νησιού). Ενώ ο Τριπόταμος επιλέχθη ως φόρος τιμής στον Κορνήλιο Καστοριάδη, ο οποίος περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του, οι υπόλοιπες διαδρομές προέκυψαν γύρω από τα διαχρονικά μονοπάτια της περιοχής της Χώρας μέσα από τις συναντήσεις της εικαστικού και της επιμελήτριας με ντόπιους.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σπεραδιανών «Ο Κάβος» είναι αποτέλεσμα της νοερής σύνδεσης της Κυριακής Κώστα με το νησί πριν έρθει, όπου μελέτησε τα δελτία καιρού και τον ρόλο που παίζει ο αέρας στην καθημερινή ζωή του τόπου. Μέσω ενός διανοητικού παιχνιδιού όμως, η έννοια του Καιρού ξεγλιστράει προς την φιλοσοφική της σημασία ως «κατάλληλος χρόνος» ή «αρμόζουσα στιγμή» που εφόσον μας ξεφύγει, δεν επιστρέφει. Το παρόν του τόπου, η καθημερινότητα των μαστόρων, των κατοίκων και των επισκεπτών του, γίνονται λοιπόν το ενεργό κέντρο του εγχειρήματος.

Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Βοηθός συντονισμού: Ειρήνη Μαλλιάρη

Παράλληλο πρόγραμμα (εργαστήρια και ομιλίες στο πλαίσιο του προγράμματος του Ι.ΤΗ.Π. «Νοοτρόφος Τήνος»): 15 – 19/9/2021

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στον Σύλλογο Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»: Πέμπτη έως Δευτέρα 7:00 – 10:00 μ.μ.

Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος» / Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

Με την υποστήριξη: i-Portunus – Supporting Creative Mobility (European Commission), Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

*Παράλληλο πρόγραμμα (εργαστήρια και ομιλίες στο πλαίσιο του προγράμματος του Ι.ΤΗ.Π. «Νοοτρόφος Τήνος»): 15-19/9/2021

Περισσότερες πληροφορίες:

Πότε/Πού: SYLLOGOS TRIPOTAMITON & SPERADIANON O KAVOS (Union - Association) στο Τριπόταμο Τήνος. 4 Αυγούστου -19 Σεπτεμβρίου. Δευτέρα με Πέμπτη στις 7:00 - 22:00

Επικοινωνια: https://itip.gr,  info@itip.grWww.kyriakicosta.com, @head_and_hand_series

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση