ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γκαλερί Exhibit 8 παρουσιάζει τον Χρίστο Παναγιώτου

Η ατομική έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Möbius spaces»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Χρίστος Παναγιώτου είναι καλλιτέχνης και ερευνητής στο Lab for Animation Research (LAR), στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕ.ΠΑ.Κ. και τα ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την κατασκευή του χώρου και του χρόνου στην τέχνη. Η εικαστική έκθεση αποτελείται από φωτογραφικό υλικό που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης μέσα από την έρευνα του.

Η Nεωτερική συνθήκη μπορεί να παρομοιαστεί με μια μηχανή που προσομοιώνει και ανασυντάσσει τον χώρο και τον χρόνο σε διακριτές, οριοθετημένες μονάδες. Τα ρολόγια μέσω ενός μηχανισμού προσομοιώνουν τον χρόνο σε διαδοχικές μονάδες: δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, ημέρες, χρόνια. Ο χώρος, επίσης, διαιρείται και αναπαρίσταται σε γραμμικές, οριοθετημένες, μετρήσιμες μονάδες. Είναι ένα αριθμητικό επίπεδο της ύπαρξης το οποίο αποτελεί μια προσομοίωση των χωροχρονικών διαστάσεων. Μέσα από την προσομοίωση αυτή προκύπτει αναπόφευκτα η έννοια των ορίων. Τα όρια διαχωρίζουν χωροχρονικά τις οντότητες: διακρίνουν πού αρχίζει και πού τελειώνει ο Εαυτός και ο Άλλος στον χώρο και στον χρόνο. Τα όρια όμως προκειμένου να υπάρχουν πρέπει να υποδηλώνουν την ύπαρξη οντοτήτων πέραν από αυτά. Συνεπώς, στην έννοια του οριοθετημένου Εαυτού είναι εγγενώς εγγεγραμμένη και η ύπαρξη του «Άλλου». Αυτή η παράδοξη αυτοαναφορικότητα υπάρχει στον τρόπο που η Νεωτερικότητα αναπαριστά την πραγματικότητα. Στην έκθεση φωτογραφίας Möbius spaces χρησιμοποιούνται οι τοπολογικές ιδιότητες της λωρίδας Möbius για να αναδείξουν σε μορφή φωτογραφίας τοπίου την αυτοαναφορικότητα της κατασκευής του χώρου και του χρόνου στη Νεωτερικότητα. Η λωρίδα Möbius δεν έχει προσανατολισμό. Είναι ταυτόχρονα οριοθετημένη ως χώρος αλλά και «άπειρη». Απείρως κλειστή.

Επιμελήτρια Τέχνης: Ευδοκία Γεωργίου
Υπεύθυνη Δημιουργικής Ομάδας: Σόνια Φωτίου

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Exhibit 8 Crafts & Heritage Ltd, τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 19:00 - 21:00. Η έκθεση θα έχει διάρκεια μια εβδομάδα. Γεωργίου Γενναδίου 16 και Ανδρέα Θεμιστοκλέους, 3041, Καθολική, Λεμεσός

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 25212171

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση