ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ομαδική έκθεση «Reclaiming» στην Edit Gallery

Η έκθεση στοχεύει στο να «ξαναγράψει» μερικούς Ελληνικούς μύθους όπου οι γυναίκες έχουν αδικηθεί και καταπιεστεί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η έμφυλη, η σεξουαλική βία και η παρενόχληση είναι θέματα τα οποία πρόσφατα έχουν γίνει κύριο θέμα συζήτησης στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με διασημότητες. Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2017, έχει επηρεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο ρίχνοντας φως στον αντίκτυπο της σεξουαλικής κακοποίησης και του συναισθηματικού και σωματικού τραύματος που ακολουθεί.

Ωστόσο, αυτά τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας και εξαναγκασμού δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Οι ιστορίες παρενόχλησης και βιασμού καθώς και οι αρνητικές συνέπειες στα θύματα έχουν πολυετείς ιστορικές ρίζες τις οποίες μπορούμε να βρούμε ακόμα και σε μύθους και ιστορίες χιλιάδων ετών πριν, πράγμα που καταδεικνύει πως το πρόβλημα πηγάζει από την ίδια μας την κουλτούρα. Είναι ζητήματα τα οποία στην ελληνική μυθολογία βλέπουμε πολύ συχνά, όπου η σεξουαλική βία εναντίον κυρίως γυναικών και νεαρών ανδρών περιπλέκεται από τις πολλαπλές μορφές που παίρνει και τα πλαίσια μέσα στα οποία συμβαίνει, κάνοντας την έτσι να φαίνεται σαν κάτι το φυσιολογικό.

Η έκθεση ‘Reclaiming’ στοχεύει στο να «ξαναγράψει» μερικούς Ελληνικούς μύθους όπου οι γυναίκες έχουν αδικηθεί και καταπιεστεί. Η ελληνική μυθολογία απεικονίζει συχνά γυναίκες με μια πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων: θυμό, ζήλια, κακία ακόμη και ανδρική υπονόμευση. Η έμφυλη βία ήταν ένα πολύ συχνό θέμα και οι γυναίκες ήταν το ελάσσον φύλο. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες ήταν συνώνυμοι με τις ιδιότητες της δύναμης, της ανδρείας και της ηγεσίας.

Ως εκ τούτου, αυτή η έκθεση στοχεύει να προσφέρει μια διαφορετική εξήγηση για την παρουσίαση αυτών των καταπιεσμένων γυναικείων μορφών, τη δυναμική στις διαφορές ισχύος μεταξύ των φύλων και τη διαιώνιση αυτών των στερεοτύπων.

Η έκθεση παρουσιάζει έναν εκλεκτικό συνδυασμό με Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες.

Στην έκθεση Reclaiming συμμετέχουν:
Αντωνάκης (GR), Αριάδνη Διογένους (CY), Δάφνη Χριστοφόρου (CY), Έφη Σπύρου (CY), Φίκος(GR), Georgia Fambris (GR), Μαριάντρη Χρυσοστόμου (CY), PASHIAS (CY), Στέλλα Καπεζάνου (GR)

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: The Edit Gallery, 15 Ιουνίου 2021 μέχρι 11 Ιουλίου 2021. Τρίτη – Παρασκευή, 10:30 - 13:00 | 15:00 – 19:00
Σάββατο, 10:00 – 13:00. 1 Agias Zonis str., 23 Nicolaou Pentadromos Centre, 3026, Λεμεσός

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 25 251710, info@theeditgallery.com

*Κεντρική Φωτογραφία: Έργο της Στέλλας Καπεζάνου, Briseis 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση