ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η The O Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Mice Jankulovski

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης έκθετει τα έργα του με τίτλο «Praise to the Black»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η The O Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη Mice Jankulovski με τίτλο “Praise to the Black”. Θα παρουσιαστούν έργα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2021 και 2022 συμπεριλαμβανομένου του έργου του καλλιτέχνη που βραβεύτηκε από την Μπιενάλε Λάρνακας το 2021.

Ο Mice Jankulovski έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες μεταξύ άλλων Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Β. Μακεδονία , Ιταλία , Βουλγαρία, Τουρκία, Σλοβενία, Κίνα, Αρμενία , Σερβία, Πολωνία. Αυτή είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στη Κύπρο.

Παρακάτω ακολουθεί κείμενο γραμμένο από τον επιμελητή τέχνης του μουσείου Buzau Ρουμανία Anghel Alexandru για την έκθεση του Mice Jankulovki “ Praise to the Black”:

Η τέχνη, γενικά, δεν έχει έναν καλά καθορισμένο, απλό ορισμό, αλλά αν τη σκεφτώ ως πρόκληση, μπορώ να τη δω σαν παιχνίδι. Αλλά κάθε παιχνίδι έχει τους κανόνες του που ο καλλιτέχνης επιβάλλει στον εαυτό του για να πετύχει τη δημιουργική του προσέγγιση, η οποία πολλές φορές είναι εκπληκτική από τις έξυπνες και ανεπανάληπτες λύσεις σαν να γεννιέται από την παρουσία της έκτης αίσθησης που τον βοηθά να λύσει προβλήματα που φαινομενικά αδύνατο να να λυθεί. Μπροστά μου, έχω την έκθεση «Praise to the Black» του καλλιτέχνη Mice Jankulovski με μια ιδέα που υπόκειται επίσης σε περιοριστικούς κανόνες που με την πρώτη ματιά θα μείωναν την περιοχή έκφρασης αποφεύγοντας παραστατικές, χρωματικές ή αξιακές διαφορές. , πράγματα που γίνονται κανόνες του παιχνιδιού. Αυτά όμως είναι απλώς μια πρόφαση για μια εις βάθος εξερεύνηση ενός στυλ ήδη συγκεκριμένου για τον ζωγράφο, ενός μυστηριώδους ύφους που αποκαλύπτει σταδιακά το καλλιτεχνικό μήνυμα.

Ο ΡΥΘΜΟΣ

Η πρώτη επαφή είναι με το μαύρο. Με κυρίευσε αυτό που κυριάρχησε βάναυσα στην αντίληψή μου για τα έργα μονοπωλώντας τον τρόπο που τα καταλάβαινα. Ήταν σαν να είχαν εξαφανιστεί όλες οι άλλες λεπτομέρειες και να είχε μείνει μόνο το «μαύρο». Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι εδώ δεν υπάρχει νεκρική αύρα. Η επίδρασή του είναι ακινητοποιητική, παρά τη δυναμική που μπορούν να έχουν οι διάφορες υφές των επιφανειών. Σε αναγκάζει να ξεκουραστείς. Απλώς σε σταματά. Η επόμενη αίσθηση εμφανίζεται ψυχολογικά όταν επιλέγεις το μέρος που θα πας παρακάτω και ανάλογα με τη διάθεση που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή μπορείς να νιώσεις τη μέγιστη και αποπνικτική πίεση του βάθους του ωκεανού ή την πλήρη έλλειψή του στο διάστημα. Άρα, παραδόξως, η ίδια εικόνα μπορεί να σε μεταφέρει σε δύο μέρη με αντίθετα χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι ο καρδιακός παλμός αρχίζει να λεπταίνει από την ικανότητα του μαύρου να σε μεταφέρει σε ένα άλλο μέρος, ένα οικείο μέρος όπου είσαι εντελώς μόνος, όπου μπορείς να εγκαταλείψεις την απαραίτητη ασπίδα που υψώθηκε ενάντια στον κόσμο. Είστε ερεθισμένοι στην ενδοσκόπηση και αναζητάτε τη δική σας μορφή ή κατάσταση. αρχίζεις να προσαρμόζεσαι σε αυτό, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, δεν βλέπεις πλέον το μαύρο εχθρικό και η σύνθεση αποκαλύπτεται σταδιακά. Είσαι έτοιμος! Είστε έτοιμοι να δείτε το μονοπάτι που χάραξε ο καλλιτέχνης για εσάς. Τώρα ο δεύτερος παίκτης αποκαλύπτεται, είναι ο ρυθμός. Ως μέσο σύνθεσης εκφραστικού χώρου, ο Mice Jankulovski χρησιμοποιεί τον ρυθμό για να δεσμεύσει και να δημιουργήσει τάξη. Το είδος της τάξης που βρίσκεται στην αρχιτεκτονική γεννιέται μέσα από τη μνημειακότητα. Ένα έντονο διακοσμητικό αποτέλεσμα επιβάλλεται όχι μόνο στο καθορισμένο πλαίσιο του έργου αλλά οργανώνει ολόκληρη την αίθουσα στην οποία εκτίθεται, έχοντας σχεδόν μουσικό αποτέλεσμα. Κάθε κυκλικό ή τετράγωνο σχήμα ακούγεται ως παλμός, ένας σύντομος ή μακρύς ήχος, υψηλός ή χαμηλός ανάλογα με το μέγεθος. Οι μεταξύ τους χώροι αντιπροσωπεύουν τις παύσεις, ένα εφέ που εμπλουτίζει το έργο του καλλιτέχνη εισάγοντας τον χρονικό παράγοντα, χαρακτηριστικό της μουσικής. Η διάρκεια είναι μια φυσική ποιότητα του ήχου, και η εισαγωγή και η οργάνωση του χρόνου μέσα στη δισδιάστατη τέχνη, οδηγεί σιωπηρά στην καλλιτεχνική συναισθηματική εμπειρία που προσφέρει ο ρυθμός στην περίπτωση της μουσικής. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ήχου εμφανίζονται ως διάρκεια, ένταση, ύψος και χροιά. Η ένταση του ήχου συγχέεται με τη χωρική ένταση που καταλαμβάνει κάθε σχήμα, το ύψος δημιουργείται από τη μορφή τους και η διάρκεια του ήχου σχετίζεται επίσης με τα μεγέθη ή με τα πεδία μεταξύ των στοιχείων, αλλά η χροιά δίνεται από το γδαρμένο ή επίπεδες επιφάνειες εσωτερικά ή εξωτερικά, τόσο ανεπαίσθητα, αρχίζουμε να ξαναβρίσκουμε στοιχεία ειδικά για την αρχιτεκτονική.

Η ΥΦΗ

Όσον αφορά την υφή, υπάρχουν ομάδες παράλληλων γραμμών. Μερικά είναι σύντομα, με διαφορετικό προσανατολισμό, επικαλύπτονται εν μέρει ή πλήρως. Επιβάλλουν ένα άλλο είδος ρυθμού, φυσικό σαν χωρίς τον έλεγχο του καλλιτέχνη, δημιουργούν μια αντίθεση μεταξύ τάξης και αταξίας. Αυτός ο τύπος υφής μου θυμίζει την τεχνική της δημιουργίας ομοιογενούς φόντου σε εκκλησιαστικές αγιογραφίες ή που συναντάται σε σκαλιστά γλυπτά με οδοντωτές σμίλες. Το εφέ ορίζει την απτική ποιότητα της επιφάνειας. Απευθύνεται στην αίσθηση της αφής μας μέσω ενός πειρασμού που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, δημιουργώντας μια συναισθηματική απόκριση στις απαλές και υγρές αισθήσεις που γεννούν την οργανική ποιότητα του πίνακα όπου η ύλη φαίνεται μοχθηρή και ζωντανή, και αν εξετάσουμε λεπτομερώς βλέπουμε μικρούς πόρους, ρυτίδες, κρούστες ή λέπια, ίσως ακόμη και τον κυματισμό της γυαλάδας του νερού. Και από εδώ γεννιέται η νέα διάσταση της τέχνης του Mice Jankulovski, μια κινηματογραφική διάσταση, των σκηνικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας των δεκαετιών του '70 και του '80 που με κάνει να σκέφτομαι το Alien (1979) ή το Dune (1984) που αποκτά τη δύναμη να δημιουργεί ένα εσωτερικό περιβάλλον ενός άλλου άγνωστου κόσμου, μακριά από τον ανθρώπινο πολιτισμό και ίσως εχθρικό από το ψυχρό φαινόμενο, όπου το μαύρο αφήνει τη ζεστή θερμική ποιότητα που έχει γενικά.

Ο Mice Jankulovski είναι ο μάστορας της βαθιάς τέχνης που σταδιακά ανακαλύπτεται και ξετυλίγεται σε πολλά θεματικά επίπεδα που εν μέρει τέμνονται δημιουργώντας την πνευματική απόλαυση που χαρακτηρίζει την κατανάλωση τέχνης υψηλής ποιότητας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: The O Gallery, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου. Ωράρια επισκέψεων: Τετάρτη με Σάββατο: 10:00-13:00 & 16:00-19:00 & Κυριακή : 15:00-19:00. Ιωάννου Γλάδστωνος 11, Νικολαίδης κόμπλεξ , κατάστημα 3, 6023 Λαρνακα

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 99 659202, info@the-ogallery.comwww.the-ogallery.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ