ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μεσόγειος»: Έκθεση της Άννα Αχιλλέως-Staeubli

Στην γκαλερί Marginalia στον Στρόβολο παρουσιάζονται έργα της εικαστικού με εγκαυστική τεχνική

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η εικαστικός Άννα Αχιλλέως-Staeubli παρουσιάζει στην γκαλερί Marginalia στον Στρόβολο την ατομική της έκθεση με τίτλο «Μεσόγειος», σε επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού, από την Παρασκευή 7 Ιουνίου έως τις 29 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης τα ζωγραφικά έργα, δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως-Staeubli, με εγκαυστική τεχνική, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη. «Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως το Λιβυκό και τη Μαύρη Θάλασσα. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

 Στην άκρη μιας αρχαίας θάλασσας

«Γεννήθηκα στην άκρη μιας αρχαίας θάλασσας, της θάλασσας της Τηθύος,της Μεσογείου, εξηγεί η Άννα Αχιλλέως Staeubli. «Κόρη του Ουρανού και της Γαίας και σύζυγος του Ωκεανού, η Τηθύς, περικλείει ολόκληρο το μαγικό σύμπαν στο οποίο ζούμε.
Μαγεμένη από μικρή ηλικία από τη δύναμη αυτού του Τιτάνα, την ανησυχία του, τα χρώματά του, τις πολλαπλές όψεις και τη ρευστότητά του, την άφησα να με ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε μαγικά ταξίδια. Τα χρώματα της Μεσογείου ρέουν στο αίμα μου και τρέφουν την ψυχή μου, τα όνειρα και τη δημιουργικότητά μου.
Η σύλληψη της ουσίας αυτής της θάλασσας είναι ανέφικτη, αλλά και πάλι, έπρεπε να δεχτώ την πρόκληση... Ένα κομμάτι θάλασσας, σαν να μαζεύεις ένα κοχύλι στην παραλία για να κρατήσεις τη μνήμη και να μοιραστείς το τραγούδι...
Έτσι ξεκίνησα το 2000 να τραγουδάω το τραγούδι των σειρήνων με φωτιά, κερί μέλισσας, δάμαρι και χρωστικές ουσίες.
Η Εγκαυστική είναι μια αρχαία ελληνική τεχνική που χρησιμοποιείται για να ζωγραφίσει τα πλοία για τα μεγάλα ταξίδια, γλυπτά, τα πορτρέτα του Φαγιούμ στην Αίγυπτο και τις πρώτες βυζαντινές εικόνες. Είναι μια τεχνική στην οποία χάνεται κανείς και ρέει σε μια απαράμιλλη χορογραφία φωτιάς, λιωμένου κεριού και χρώματος. Μέσα στην απεραντοσύνη του μπλουζ, του τιρκουάζ και του πράσινου, έμαθα να διαβάζω Ιλιάδα και Οδύσσεια και ακολούθησα τα βήματα αρχαίων θεών, ηρώων και ποιητών και όπως ο Οδυσσέας στο δρόμο μου για την Ιθάκη, συνεχίζω το ταξίδι ακολουθώντας τη συμβουλή του Καβάφη...».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρέσβης της Ελβετίας στη Λευκωσία κ. Christoph Burgener.

 

Πληροφορίες


Πού/πότε: Γκαλερί Marginalia, αρχιεπισκόπου Κυπριανού 15, Στρόβολος. Διάρκεια έκθεσης ώς 29 Ιουνίου Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 7 Ιουνίου, ώρα 7:30 μ.μ. Πληροφορίες τηλέφωνο 99657080 | marginaliagallery.com

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ