ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια έκθεση για την πατριαρχία

Της ΕΡΜΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, η Αλεξία Νησιφόρου, η Νίκη Λιαλιάρη, η Μαρία Λοΐζου και η Ερμίνα Δημητρίου συναντιούνταν στο μπαλκόνι της μιας για να συζητήσουν την ιδέα για μία ομαδική έκθεση, φτιαγμένη απ’ όλες. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρίσκονταν όλες μαζί, αφού είναι χρόνια φίλες αλλά και, κάποιες από αυτές, πρώην συναδέλφισσες. Ήταν, όμως, η πρώτη φορά που αποφάσιζαν να οργανώσουν, να στήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό μία δική τους έκθεση.

Το θέμα της έκθεσης είναι ξεκάθαρο ήδη από τον τίτλο «Women Need More Sleep Because Fighting The Patriarchy Is Exhausting», η καθεμία όμως προσεγγίζει το θέμα από διαφορετική σκοπιά μέσω του έργου της. Την έκθεση αποτελούν φωτογραφικά έργα, αυτοβιογραφικά κείμενα, ηχητικές εγκαταστάσεις, εικονογραφήσεις και εγκαταστάσεις στον χώρο. Το εγχείρημα συνοδεύει μία έντυπη έκδοση, που διατίθεται προς πώληση και περιέχει όλα τα έργα της έκθεσης αλλά και επιπλέον κείμενα και εικαστικές δημιουργίες.

Παράλληλα, την έκθεση πλαισιώνουν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις, ξεκινώντας με μία συζήτηση σε ένα γεμάτο Πρόζακ Καφενείο, με καλεσμένες πέντε γυναίκες από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία και τίτλο «Οι 12 Άθλοι μιας Εργαζόμενης». Στην, ανοιχτή προς το κοινό, συζήτηση, αναφέρθηκαν πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία που τοποθετούν την Κύπρο σε μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη, όσον αφορά στο θέμα της ισότητας των φύλων, αλλά, και αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς, τον (ανύπαρκτο) ελεύθερο χρόνο που έχουν οι γυναίκες στη χώρα μας. Το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια, συμμετείχε στη συζήτηση ενεργά και τοποθετήθηκε καίρια και ειλικρινά ως προς τα ζητήματα που θίχτηκαν. Η επόμενη δράση ήταν η συζήτηση «Τρεις γενιές Πατριαρχία», όπου καλεσμένες ήταν τρεις γυναίκες από τρεις διαφορετικές γενιές, για να μιλήσουν για την πατριαρχία στην Κύπρο στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον. Ακούστηκαν προσωπικές εμπειρίες, λάθη, απορίες, συμβουλές, και το κοινό ακούραστο γέμισε και πάλι το Πρόζακ Καφενείο με την παρουσία του και την ενεργή συμμετοχή του.

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε προβολή των ταινιών «Δάφνη» και «Pause», την οποία ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση με τη σκηνοθέτιδά τους, Τώνια Μισιαλή, αλλά και την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Pause», Στέλα Φυρογένη. Θίχτηκαν τα (πολύ επίκαιρα) ζητήματα που πραγματεύονται και οι δύο ταινίες, με τη συμμετοχή του κοινού, το οποίο κατέθεσε την άποψή του, τις απορίες του και τις ανησυχίες του, σε μια κουβέντα που ασχολήθηκε με τα ταμπού της κυπριακής κοινωνίας, την (κατά πολύ καθυστερημένη) σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών, την αδιάρρηκτη σχέση καπιταλισμού και πατριαρχίας και, κάτι που θίγεται και στην ταινία «Pause», η αντιμετώπιση των γυναικών από τους ίδιους τους γιατρούς που αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους.

Κάποια από τα ζητήματα αυτά επανήλθαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου όπου, παρουσία ψυχολόγου, πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση ανοιχτή μόνο σε ενήλικες γυναίκες, με θέμα το σεξ, το φλερτ και τις σχέσεις, ενώ την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου οι τέσσερις δημιουργοί συνομιλούν με λέκτορα Κοινωνικής Εργασίας και μία Κοινωνιολόγο σε μια εις βάθους συζήτηση για την έμφυλη βία. Ο κύκλος των δράσεων και η διαδρομή που ξεκίνησαν οι τέσσερις φίλες, κορυφώνεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου με ένα open mic ανοιχτό σε όλες, όλα και όλους.

Η έκθεση «Women Need More Sleep Because Fighting The Patriarchy Is Exhausting» λειτουργεί Δευτέρα-Σάββατο 18:00-22:00 και Τρίτη & Πέμπτη 14:00-17:00 & 18:00-22:00, στο Common Room δίπλα από το Πρόζακ Καφενείο, Μέδωντος 3Α, στη Λευκωσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ